Savunma sanayiinde kamunun elini güçlendirmenin bir yolu da mevcut çalışanların haklarını korumaktır

  • GİRİŞ01.09.2023 08:08
  • GÜNCELLEME04.09.2023 09:05

2018’de ilk kez düzenlendiğinde bizim evden iki genç, TEKNOFEST’e gitmişti ve döndüklerinde uzun süre, “hayal” kurmuşlardı hatırlıyorum.

İkisi de sözelciydi ama gördükleri karşısında “pilotluk”tan, makine mühendisliğine kadar birçok hayali kurdular. Çünkü TEKNOFEST’te gördükleri onları ziyadesiyle heyecanlandırmıştı.

Şimdi son TEKNOFEST, Ankara’da Etimesgut Havaalanı’nda düzenleniyor. Zafer Bayramı’nın da coşkusuyla katılım çok yüksek ve heyecan dorukta.

Türk Savunma Sanayii’nin ne noktaya geldiğini… Türk mühendislerinin neler başarabildiğini göstermesi açısından örnek bir organizasyon.

TEKNOFEST’in gündemde olduğu bugünlerde sizlere savunma sanayiindeki “işgücü” ile ilgili birkaç küçük hatırlatma yapmak istiyorum.

Öncesinde, Baykar’dan, BMC’ye, Otokar’dan, Netaş’a onlarca önemli özel şirket ve vakfımızın savunma sanayiinde büyük  işlere imza attığının altını çizmeliyiz.

Aynı zamanda, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ, ASELSAN, HAVELSAN, ASFALT, MİLGEM, TR ANTEN gibi devletin doğrudan içinde olduğu dev savunma sanayi kuruluşlarımızın da başarılarını hatırlamalıyız.

Önceki gün 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Güçlü ordunun bir zorunluluk olduğu”na ilişkin sözlerini de hatırlayınca, savunma sanayiimizin önemini bir kez daha kayıtlara geçiriyoruz.

Bütün bunlarla birlikte İHA, SİHA’dan, Milli Muharip Uçak Kaan’a, seyir füzelerinden, güdümlü bombalara, hava  savunma  sistemlerine, zırhlı araçlara, yerli milli antenlerden, toplara, tanklara, denizaltlarlarına, gemilere kadar geniş bir yelpazede büyük işler başaran özel sektör ile devlet kuruluşlarının insan kaynağı konusunda bir takım sorunları var. Bunu da  hatırlatıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Türk Harp İş Sendikası Ankara’da bir günlük bir çalıştay düzenledi. Harp-iş, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı fabrikalarda örgütlü. Bu nedenle üyelerinin çoğunluğu kamu işçisi.

Savunma sanayiindeki bu büyük atılım sırasında, kamuda bu sektörde çalışanlar şu anda bir ikilem içerisinde.

Kamuda kalıp düşük maaşla yetinmek ile özel sektöre geçip yüksek maaş alma arasında tercih etmek gibi.

Bu bağlamda, Harp-İş Başkanı Alaattin Soydan’ın çalıştayda yaptığı konuşmada söylediği şu cümleler çok can alıcı.

“Yaptıkları işin niteliğine baktığımızda aynı işkolunda, özel sektörde ve vakıf işletmelerinde çalışan emsallerine göre çok daha düşük ücret almaktadırlar. Bu yüzden de işyerlerimizdeki tam nitelikli ve kalifiye işgücü daha iyi ücret alabilmek için işlerinden istifa etmekte ve özel sektöre doğru bir yöneliş yaşanmakta.”

Başkan Soydan’ın işaret ettiği husus nedeniyle bugün Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki askeri fabrikalardaki imkan ve kabiliyetlerin azalma ihtimali söz konusu.

Askeri fabrikalardaki çalışanların ücretleri özel sektörün altında kaldı. Bu da özel sektörü  cazip hale getiriyor. Hadi yine Türkiye içerisinde kalmak kaydıyla bu da bir seçenek ancak bir tehlike daha var. Yurt dışından da kalifiye elemanlara yoğun bir talep var.

Devlete ait askeri fabrikalarda çalışanların özlük haklarının korunması, aynı zamanda savunma sanayiimizin gücünün korunması anlamına  geliyor.

Bir çok savunma sanayi ürünü gibi Fırtına Obüsleri de MİLGEM gemileri de bu insanlarımızın emekleriyle ortaya çıkıyor.

İnsan kaynağımızı yurt dışına göndermemek için… Özel sektör ile kamu arasındaki uçurumun açılmaması için konuyu ilgililerin dikkatine sunuyorum.

Yorumlar33

  • Harb işli 7 ay önce Şikayet Et
    Savunma sanayi işçisinin ücretini düşük tutup işçinin özel sektöre yönlendirilmesi hedefimi var acaba, optik kamara tamir eden adam 19 bin TL alıyor
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Rutruso 7 ay önce Şikayet Et
    Bunlar anlamaz,ezbere keyfine göre atar tutar .zırboş adamlar
  • Süleyman Vargit 7 ay önce Şikayet Et
    Sesimizi duyurdugunuz için teşekkürler savunma bakanlığı işçileri maalesef temizlik işçilerinden az maaş aliyor başımızdaki basiretsiz sendikanın cezasını ödüyoruz hakkımızı almadılar kalifiye elemana değer yok SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİLERİ mağdur
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Zümrüd 7 ay önce Şikayet Et
    Çok teşekkür ederiz
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Zümrüd 7 ay önce Şikayet Et
    Çok teşekkür ederiz
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hasan 7 ay önce Şikayet Et
    Beyim bi çift lafım var müsaadenizle... 6 şubat depremi sonrası yapılan TOKİ AFAD DEPREM EVLERİ ni bizim ödeyecek gücümüz yok devletimiz katar lı evlerin finansmanını karşılayamaz mı? Yani Bi katar mahallesi Rus mahallesi vs vs olamaz mı
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat