Türkiye, Ermenistan’a “barış eli” uzattı

  • GİRİŞ28.09.2023 12:49
  • GÜNCELLEME30.09.2023 08:54

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan Kafkasya’da yeni bir barış koridoru kurabilir mi?

Mümkün, ama  zor!

ARTIK KAFKAYSA’DA YENİ BİR DURUM VAR

Ukrayna-Rusya gerilimi, hem kuzeyimizde hem güneyimizde yeni bir durum oluşturdu farkında mısınız?

Hele hele 2020 yılındaki 44 günlük Vatan Savaşı ile Karabağ’daki Ermeni işgalini sona erdiren Azerbaycan’ın anayasal düzenini pekiştirmek için Karabağ’ın Hankendi, Hocavend ve Hocalı bölgelerine yönelik operasyonu ile Güney Kafkasya’da yeni bir durum  oluştu.

Ukrayna’nı kurban olarak Rusya’nın önüne atan Batı, uzun sürecek bir vekalet savaşı ile Rusya’yı ekonomik ve  siyasi olarak çökertmenin planlarını yaparken…

Rusya, Afrika’da yeni bir cephe açtı. Yetinmedi, Azerbaycan’ın Karabağ’daki egemenlik haklarının arkasında Türkiye ile birlikte durdu. Bu son operasyonlarda İran’ın da sessizce olup biteni izlemesi Rusya etsinden diye düşünüyoruz.

BATI KOSOVA’YI KURBAN OLARAK SEÇMİŞ OLABİLİR Mİ?

Batı ile Rusya arasındaki gerilimde Ukrayna bir sıklet merkeziyse, Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu da yine sıklet merkezlerinden.

Birkaç gündür Kosova’nın Sırbistan sınırına yakın bölgelerinde olup bitenler de yine Batı ile Rusya arasındaki gerginliğin nedeni.

Batı ve özellikle Amerika nasıl ki Ukrayna’yı kurban verip Rusya’yı kuzeyde bir bataklığa sapladıysa, aynısı Balkanlarda da yapmak istiyor.

Kosova’yı kurban verip Sırbistan üzerinden Rusya’yı bir çatışmanın içine çekme  derdinde.

Görebildiğimiz kadarıyla Sırbistan Yugoslavya’nın dağılma süreci ve Kosova Savaşı sonrası en zor günlerini yaşıyor. Sırbistan’ın içinden ve dışından kurulan bir kumpas var. Kosova yönetimi Batı’nın çıkarları için kendini feda etmek için sanki can atıyor!

***

Tam da böyle bir dönemde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Amerika Suriye’nun kuzeyinde Kürt yarı devleti kurdu. Suriye’nin petrolünü ve tahılını çalıyor” dedi.

ERDOĞAN BM’DE BÜTÜN KRİZ BÖLGELERİNE VURGUYU NEDEN YAPTI ANLADIK MI?

Bu girişten sonra dönüp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda  yaptığı son konuşmaya bir daha bakmak gerek.

Yakın coğrafyamızda olup bitenlerin farkında olunduğunu belirten konuşmanın özeti, “Türkiye olarak barışın ve istikrarın temini için çalışıldığı”na ilişkin kurulan cümlelerdir.

ERDOĞAN ZENGEZUR İLE LAÇİN KORİDORU’NU AYNI CÜMLEDE KULLANDI FARKINDA MISINIZ?

Tam da burada size en son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nahçıvan dönüşü uçakta Zengezur Koridoru bağlamında sorduğumuz soruya verdiği cevabın yeni  bir şerhini  yapmak istiyoruz.

Sorduğumuz şu soruya, “Geçen yıl Azerbaycan'dan dönüşümüzde Zengezur Koridoru konusunun ilerlemesinde Ermenistan'dan daha çok İran'ın sorun çıkardığını söylemiştiniz. Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonlarından sonra Zengezur Koridoru’nda nasıl bir süreç bekleniyor?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cevabı şu şekildeydi; (…) bir an önce bu koridorun açılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye ve Azerbaycan için çok önemli bu koridorun hayata geçmesi stratejik bir konudur ve muhakkak tamamlanmalıdır.

Bizim temennimiz buraları barış koridoru haline getirerek açmaktır. Hala bir savaşın egemen olduğu bir koridoru düşünmek mümkün değil. Çünkü gerek Zengezur gerek Laçin koridorlarını eğer barış koridoru olarak düşüneceksek kavga gürültü olmadan bu işi çözmemiz gerekiyor. Hele hele bunlar raylı sistem olduğunu düşünürsek, Türkiye'den gelen tren Nahçıvan’dan, Ermenistan’dan geçerek Azerbaycan'a gidecek. Ermenistan'dan geçme konusuna gelince. Ermenistan bu işin önünü açmazsa nereden geçecek? İran'dan geçecek. İran şu anda buna olumlu bakıyor, olumlu baktığı için de İran’dan artık Azerbaycan’a geçiş imkanı olabilecek.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN BARIŞ ANLAŞMASI İMZALANDIĞI GÜN 2 KAPI 2 KORİDOR BARIŞ YOLU OLUR

Tam da burada kısa bir hatırlatma yapalım. 1993 yılında Türkiye Ermenistan ile iki sınır kapısını tek taraflı olarak kapattı. Iğdır’daki Alican Sınır Kapısı, kara yolu ile Ermenistan’a bağlıydı. Karşıdaki kapının ismi ise Margara.

Akyaka Sınır Kapısı ise Kars’ta. Bu kapı demir yolu ile Ermenistan’a geçişi sağlıyordu. Karşıdaki kapı Gümrü kapısı.

Bu iki kapıdan Alican kapısı 35 yıl sonra 6 Şubat depreminden sonra Ermenistan’dan gelen insani yardımların geçişi için ilk kez açıldı!

Toparlayalım.

Erdoğan, Zengezur Koridoru bağlamında sorduğumuz soruya Laçin Koridoru’nu da ekliyor farkında mısınız?

Yine, “Eğer” diyor “Barış koridoru olarak düşüneceksek,  kavga gürültü olmadan bu işi  çözmemiz gerekiyor” diye ekliyor!

Ermenistan’a doğrudan mesaj veriyor. Anladığımız kadarıyla, “Gelin kavga gürültü olmadan 5 Ekim’de başlayacak barış görüşmelerinden netice alalım. Barış anlaşmasıyla hem Laçin Koridoru, hem Zengezur Koridoru açılsın” diyor. “Yoksa” diyor “Biz Zengezur’u Ermenistan topraklarından değil İran topraklarından geçirir yine yaparız” diyerek doğrudan mesaj veriyor!

Bir şey daha ekleyelim. Azerbaycan ile Ermenistan barış anlaşması imzaladığı gün Alican Sınır Kapısı ile Akyaka Sınır Kapısı da açılır. Laçin Koridoru’ndaki yol daha güvenlik daha kullanışlı hale gelir. Zengezur Koridoru kara ve demir yolu hattı olarak uluslararası transit bir geçiş koridoru olarak hayat bulur!

Böylece Ermenistan Türkiye üzerinden nefes alır. Türkiye, hem Ermenistan’a hem Azerbaycan ve Türk dünyasına birkaç kanaldan yol bulur!

MACRON’A DİKKAT!

 Tabii biz bunları düşünürken Batı başka bir kumpas için çoktan hesap yapmamışsa..!

Macron’un son Ermenistan çıkışını ve Amerika’nın piyade tüfekleriyle Ermenistan topraklarında tatbikat yapmasını hatırlatarak bitirilelim.

Yorumlar43

  • Dünya 5ten büyük 7 ay önce Şikayet Et
    Kosovayı da Sırbıstanın geri alma hakkı var o zaman, deyip, asker hazırlıyorlar... Karabağa karşılık Kosovayı alacaklar gibi... biz müslümanlar daha 'sağlıklı' siyaset için gayret edelim...
    Cevapla
  • Hayrettin. 7 ay önce Şikayet Et
    Laçin koridoru artık tarih olmuştur.Zengezur ise açılacaktır.Zor olacak ama olacak. Bu koridoru Rusyanın onay vermesiyle açilacağini düşünüyorum
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • ayse 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Rusyayla anlasip Zengezuru ABD ve Nato girmeden isgal etmelidir...Bati buraya girdigi an ilk parcalanacak ülke Iran olur. Umuram Iranin siyasetcileri bunu görür Türkiye ve Azerbeycana yardimci olur...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye, ermenistan yolcu uçaklarına hava sahasını kapatıp, Türkiye'de 100 bin kaçak ermeni işçiyi deport ettiği anda, ermenistan'ın nefesi kesilir..Zengezur koridoruna ermeniler fazla direnemez..asıl engel abd ve iran..
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Aksu 7 ay önce Şikayet Et
    İt itliğini her zaman yapar sopayı gördü mü kuyruğunu kıstırır gider, batı denilen illet burnunu soktuğu her yerde ektiği tek tohum nifaktır.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Levent 15 7 ay önce Şikayet Et
    AZERBAYCAN Ermenistan 'dan 100 milyar dolar tazminat talep etti. Ödeme yapmazlarsa ZENGEZUR bölgesi AZERBAYCAN' a hayırlı olsun!
    Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat