6 Şubat depreminden sonra “yerinde dönüşüm”e dair sorunlar

  • GİRİŞ12.11.2023 09:18
  • GÜNCELLEME12.11.2023 09:31

6 Şubat depremlerinden sonra mümkün olan her fırsatta bölgeye  gidip, depremzedelerin sorunlarını yerinde görüp sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz.

Bu bağlamda iki gün önce yolumuz Kahramanmaraş’a düştü. Kahramanmaraş Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibiyle uzun görüşmeler yaptık. Vatandaşlarla sohbet etme şahsı bulduk.

***

Depremin yaraları tahminimizden daha hızlı sarılıyor. Deprem bölgelerindeki insanlarımız hayata, tahmin etmediğimizden daha hızlı adapte oluyor.

Hayat, bütün acılara, bütün kayıplara rağmen devam ediyor!

Buraya kadar tamam!

***

Yine depremin ilk anından şu ana kadar tek tük istisna hariç, devlet-millet birlikteliği olağan üstü.

İnsanlarımız, siyasetçilerimiz, bürokratlarımız, devlet adamlarımız yaranın sarılması ve bölgenin ayağa kalkması için üzerine düşeni yapıyor.

Bu da tamam..!

Ama, evet ama, bazı sorunların varlığını bilmek, devam ettiğini söylemek ve çözümü konusunda tavsiyelerde bulunmak da gerek.

***

Onikişubat Belediyesi’nin ana binasında ziyaret ettiğimiz Başkan Hanefi bey, ilçelerinde yıkımın diğer bölgelerden  daha az olduğunu söyledi. Çünkü ilçedeki yerleşim hem dağ eteğinde hem binalar yeni. Başkan ilçelerindeki hiçbir kamu binasının yıkılmadığına işaret etti. Belediyenin akıllı binasının ürettiği elektrik ve depoladığı yağmur sularının depremin ilk  günlerinde hayati rol oynadığını anlattı.

6 Şubat günü belediye binasına tam 3 bin K.Maraşlı sığınmış. Daha sonraki günlerde bin vatandaşımız belediye binasında misafir edilmiş.

Hatta, bizi belediyeye  getiren araç binanın önünde durduğunda hemen ileride kırmızı plakalı bir  makam aracı  vardı, “Bu kimin aracı” diye sorduğumuzda “Vali beyin” cevabı aldık.  K.Maraş’ta depremde valilik binası yıkıldığı için Onikişubat Belediyesi Binası’nın en üst katı hızlı bir şekilde valiliğe tahsis edilmiş. 9 aydır vali bey ve valilik personeli burada çalışmalarını sürdürüyormuş.

DEPREM BÖLGESİNDE YERİNDE DÖNÜŞÜMDE SONUNLAR VAR

Yaralar sarılıyor, çalışmalar devam ediyor ama önemli bir sorun da var.

O da, “Yerinde dönüşü”mde yaşanan sorunlar.!

Vatandaşların bir kısmı, binalarının “Ağır hasarlı” olduğuna inanmıyor. “Gelinsin, bir daha tespit yapılsın” diyor. Binalarının iyi  bir tadilat ve güçlendirme ile oturulabilir olduğuna inanıyor.

Yine vatandaşların bir  kısmı binalarının “Orta hasarlı” olduğuna inanmıyor. “Gelsinler, bir daha tespit yapsınlar. Bu bina ağır hasarlı” diyorlar. Tadilat ya da güçlendirme ile binada oturulamayacağına inanıyorlar.

Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e konuyu soruyoruz. Diyor ki, “Bu tür şikayetler çok. Hatta yerinde dönüşüm için kat fazlalığı sorunu da vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarıyla yaptığımız çalışma ile onu  çözdük. Ama, depremin ilk günlerinde binalarda yapılan ‘hasar’ tespitleri biraz aceleye geldi. Sorunlar var” diyerek vatandaşın şikayet ve iddialarını doğruluyor!

“Yeni yasa ile biz vatandaşlarımızı  bir araya getiririz. Anlaştırırız. Hatta onlara müteahhit bile buluruz. Siz de haklarını verin diyoruz” diye de ekliyor!

****

Yıl sonuna kadar, yeni yerleşim alanlarına inşa edilen konutların önemli bir kısmı bitecek ve hak sahiplerine verilecek.

Ancak, yerinde dönüşüm için yıkım bekleyen binaların hak sahipleri ile… “Yeniden tespit yapılsın. Güçlendirme ile kurtarılacak bir  çok bina var” diyen vatandaşların sorunları çözüm bekliyor!

***

Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren yeni “Kentsel Dönüşüm Yasası” da işleri hızlandırabilir.

Ama deprem bölgesindeki yerinde dönüşüm meselesinde Çevre Bakanlığı’nın “yeniden hasar tespit” için kolları sıvaması ve biraz acele etmesi gerekiyor diye düşünüyoruz.

Yerel yönetimler ile hükümetin birlikte deprem yaralarını sarması için ortam müsait. Depremzedeler ise, kolay ulaşabildikleri için daha çok yerel yönetimleri sıkıştırıyor haberiniz olsun.

***

Büyük bir felaket yaşadık,  6 Şubat’taki iki büyük deprem ile. 50 binin üzerinde insanımızı toprağa verdik. Neredeyse 10 milyonunun üzerinde insanımız doğrudan etkilendi depremden. Maddi kaybımız 100 milyar doların üzerinde.
Ve yaramızı sarmak için çabalıyoruz.

Bu çabamızda depremzedelerin bazı “haklı” talep ve serzenişlerine kulak kabartmakta yarar var.

Ne dersiniz?

Yorumlar23

  • Serdar erdogan 5 ay önce Şikayet Et
    Yasanan felaketler zamanla unutuluyor insanlarin mallarini koruma icgudusu normal esas sikinti binalarin yikildiktan sonra ayni emsalle geri donusturulememesi ve vatandas 200 m2 evi varken 60 m2 eve mahkum ediliyor birde uzerine para odeyecek bu da bunun tuzu biberi barinemsal ayni tutulsun yatay mimariye musade edilsin ,yapima gecme asamasinda yurt disinda yasayan ve tebilgat sorunu coz
    Cevapla
  • dede korkut 5 ay önce Şikayet Et
    Depremi Adana'da yaşayan biri olarak; "...Güçlendirme ile kurtarılacak bir çok bina var” bu doğru. Ama, güçlendirilmesi gerekirken sıva/boya ile kapatılan ve sağlam raporu alınan bir çok bina da var
    Cevapla
  • Gercekler 5 ay önce Şikayet Et
    Mehmet öz haseki diyordu ki yıkılan İskenderun da 85 yaşında bir amca bir dairesine kentsel ile 3 daire alabilecek iken yokuş yapıyor ozhaseki amca niye yokuş yapıyorsun üç oğluma diğeri de hanımla bana diye ve proje vb nice ahmakça talep ve provokasyon yüzünden iptal sonuç alayı enkaz altında ibretlik bunlara üzülmek günahtır nokta
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • İbrahim 5 ay önce Şikayet Et
    Bu felakette belediyelerin buyuk ihmali var ve kimse görevden istifa etmedi. Adıyaman gibi küçücük yerde bile büyük sorunlar var. Örneğin evi az hasarlı olanlara konteynır veriliyor ama enkazda kalmış ildisina sağlıktan dolayı gidip te dönenlere konteynır verilmiyor. Ve Koordinasyon sıfır.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mustafa 5 ay önce Şikayet Et
    Hatay'ın aldığı hasar, can kaybı diğer illerin toplamına yakın fakat haberlere diğer iller daha çok konu oluyor. Depremle alakası olmayan fakat ikameti deprem bölgesinde olaup taşınma ve kira yardımı alan bir çok insan var. Bu da asıl mağdurların hak kaybına neden oluyor. Gerçekten bazı binaların hasar durumuna acil olarak tekrar bakılmalı. Bir de yıkım esnasında aşırı toz olmaktadır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat