“15 Temmuz tiyatroysa…”

  • GİRİŞ22.11.2023 08:21
  • GÜNCELLEME25.11.2023 10:18

Her yıl bu vakitler bir araya geliyorlar. Birkaç gün, birlikte oluyorlar. Oğullarını, kızlarını, eşlerini, torunlarını anıyorlar. O anlarda gururlanıyorlar, hüzünleniyorlar, göz yaşlarını tutamıyorlar.

Her yıl bu vakitlerde 15 Temmuz şehitlerinin aileleri 15 Temmuz Derneği’nin düzenlediği bir etkinlikte buluşuyor. Hem hafızalar diri tutuluyor. Hem yaşanan sorunlar dinleniyor. Talepler birinci elden iletiliyor. Hem hasret gideriliyor.

Son üç yıldır onları yalnız bırakmamaya çalışıyoruz. Artık çoğu ile tanış olduk, ahbap olduk, kardeş olduk. Büyük bir ailenin biz de bir ferdi olduk.

Programın birinci gününde, öğle yemeği için bir masanın kenarına ilişmiştim. Bir süre sonra, yanıma bir hanımefendi geldi.

“Size bir şey anlatabilir miyim” dedi.

“Elbette dedim!”

Dedi, “Ankara’da ASKİ’ye fatura ödemek için gitmiştim geçenlerde. Görevli memurlardan biri sordu, ‘Şehit yakınıymışsınız. Çocuğunuz nerde şehit oldu’ dedi. ‘15 Temmuz’da Ankara Emniyet Müdürlüğü Binası’nın önünde’ diye cevap verdim.

Görevli memur, ‘Darbeyi kendi kendilerine yaptılar. Çocuğun boşu boşuna öldü’ deyince, nevri döndü, ‘Benim hala canım yanıyor. Sen ne söylüyorsun. Şayet benim oğlum gibi şehitler olmasaydı şimdi bu masada bu görevi yapıyor olamazdın’ dedim.”

Olayı, bana göz yaşları içinde anlattı.

"BENİM OĞLUM 8 YILDIR EVİNE NEDEN DÖNEMİYOR?"

Sonra durdu; “Bir de tiyatro diyenler var biliyorsunuz. Her tiyatro oyunundan sonra oyuncular dağılır herkes evine döner. Şayet 15 Temmuz tiyatroysa benim oğlum 8 yıldır evine niye dönmüyor. Bize niye dönmüyor. Benim oğlum Şubat’ta 30 yaşına basacaktı. 8 yıldır evimizde ağıt var” diye konuştu.

Şehit annesinin susmasından sonra ona sadece hicranla bakakaldım!

***

15 Temmuz Derneği, şehit yakınlarının sorunlarının çözümü için çaba sarf ediyor. Ama tek ilgi alanları o değil. Aynı zamanda, 15 Temmuz ruhunu yaşatmak... Gelecek nesillere anlatmak… 15 Temmuz gecesi yaşananları unutturmamak görev ve ilgi alanlarından. Hafıza 15 Temmuz Müzesi de zaten aynı gerekçelerle açıldı.

Orada, darbeye direnen kahramanların eşyaları ile darbecilerin kullandığı mühimmatlar sergileniyor, biliyorsunuz.

Hafızamızı diri tutmazsak, 15 Temmuz’u doğru anlatmazsak ve gelecek nesillere doğru aktarmazsak korkarım ki bir 10 yıl sonra, o gece olanları “çarpıtarak” anlatanların sesi daha gür çıkabilir!

"NE OLDUĞUNU ÇARPITMAK İSTEYENLER VAR"

Çünkü görüyoruz ki darbe ve iç işgal girişiminin akamete uğratıldığı geceyi unutturmak… Unutturamıyorlarsa, “ne olduğunu” çarpıtmak isteyenler var.

Şehitlerimiz, gazilerimiz ve o gece sokaklara dökülen binlerce insanımızın nasıl destan yazdığını unutmayacağız, unutturmayacağız. O gece insanlarımızın nasıl ölümü öldürüp, ruhunu dirilttiğini unutmayacağız, unutturmayacağız.

Yoksa, şehit annesinin başına gelenler sıradanlaşır. Şehitlerin kemikleri sızlar. Yapılan fedakarlıklar unutulur gider!

Haksız mıyım?

 

Yorumlar15

  • Der 5 ay önce Şikayet Et
    Hasan abi TV anlatın içimizdeki çağdaş modern Batı aşığı olanlar biz müslümanlara hep 1500 yıl önce peygamberimiz zamanina karanlik çağ diyorlardı peygamberimiz savaşa girmeden ordusuna çocuklara kadınlara yaşlılara ağaçlara hayvanlara esirlere asla zarar verilmeyecek buyuruyurdu gazede modern çağdaş demokrasi insan hakları kadın çocuk haklarını savunan aydınlık ABD batı GAZEYE BAKİN
    Cevapla
  • Kul 5 ay önce Şikayet Et
    Fetöcüler hiçbir zaman değişmeyecek. Bu Dine, Devlete,Millete ihânet etmemiş gibi...Bir çok sınavda Soruları çalıp onbinlerce insanın kul hakkına girmemiş gibi... Özel harekat polislerimizi ve onlarca vatandaşımızı şehît etmemiş gibi... Kendilerinden olmayan kim varsa fişlememiş ve dışlamamış gibi..Yaptığınız,ihânetlerin üstünü"15 Temmuz tiyatroydu"diyerek örtemezsiniz.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Gagkoş 5 ay önce Şikayet Et
    O aski memurunu üst kata çıkartacaksın sonra ordan aşağı atacaksın sonrada bu tiyatroydu diyeceksin ve perde kapandı diyeceksin. Bu kadar basit
    Cevapla Toplam 16 beğeni
  • Öğretmen 5 ay önce Şikayet Et
    Şehitlerin dul ve yetim aylığı bağlanan yakınları ile gazilere, ikamet ettikleri konutlarda yüzde 40 elektrik, yüzde 50 de su ücreti indirimi sağlanıyor. Şehit ve gazilerin çocuklarına her ay SGK tarafından eğitim-öğretim yardımı yapılıyor.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Ee yapılacak tabi ,elden gelse de daha cok yapilsa
  • Bursalı 5 ay önce Şikayet Et
    Teyzem benim annem 73 yaşında faturaları banka hesabından ödüyor.Sende aldığın şehit maaşına talimat ver ödensin.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Hakan 5 ay önce Şikayet Et
    Bunu mu çıkarttın bu hadisede ne sığ ne taş kalplı ve vicdan yoksunu yaklaşım
    Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat