AK Parti'nin 31 Mart için yol haritası

  • GİRİŞ06.01.2024 09:24
  • GÜNCELLEME08.01.2024 08:47

Dün sabah Sinan Burhan’ın davetiyle Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun kahvaltılı organizasyonunda AK Parti Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ile bir araya geldik. 

Ali İhsan Bey’le şu ortamda buluşma, kendisine sorular yöneltme, ağzından laf alma, manşet çıkarma anlamında büyük önem taşıyor. 
Neden derseniz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yürütülen aday belirleme çalışmalarını yürüten dar kadro içinde o da vardı. 

Yavuz, pek çok konuda sorularımıza cevaplar verdi, değerlendirmeler, yorumlar yaptı ama adaylarla ilgili son derece dikkatli ve ketum davrandı. 
Adayları 7 Ocak’ta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Erdoğan açıklayacağı için, önden o programın sürpriz etkisini zedelemek istememesini doğal karşılamak lazım tabi. 

Aday isimleri dışında, AK Parti içinde yerel seçimlere yönelik yürütülen çalışmalar ve 31 Mart’ın yol haritası anlamında sizlere aktarabileceğim epeyce bilgi ve değerlendirme ortaya çıktı, şimdi onları aktarayım. 

“2020’DEN BAŞLAYARAK ACAYİP BİR MUTFAK ÇALIŞMASI YAPTIK”

Önce şu bilgileri kayıt altına alalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazar günü 12 Büyükşehir ile, 16 ilin belediye başkan adaylarını açıklayacak. 

30 Büyükşehir’den ikisinde, 51 ilden 5’inde MHP adayları desteklenecek. 

28 Büyükşehir ile 24 ilde MHP aday çıkarmayıp AK Parti adaylarına destek verecek. 

Kalan 22 ilde ise, AK Parti ile MHP arasında da bir rekabet olacak. 

Ali İhsan Yavuz, MHP ile masaya oturdukları zaman, öncelikli olarak Cumhur İttifakı olarak toplamda en karlı sonucu elde etme hedefini belirlediklerini, çalışmaları bu minval üzere yürüttüklerini dile getiriyor. 

Ki, bunu daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli’de açıklamıştı. 

Yavuz, AK Parti’de aday belirleme çalışmalarının ta 2020’de yapılan memnuniyet anketleri ile başladığını, bu anketlerin 2021 ve 2022’de de devam ettiğini, Erdoğan’ın başkanlığında üst komisyon çalışmaları işe başlayana kadar ciddi bir mutfak çalışmasını hazır ettiklerini, bunun da karar alma süreçlerini kolaylaştırdığını belirtiyor: 

“Bu sefer acayip bir mutfak çalışması yaptık. 2020 yılından bu yana memnuniyet anketleri yaptık. Bazı illerde yılda 2-3 defa memnuniyet anketleri yaptığımız oldu. E- temayül yoklaması yaptık. Yüz yüze temayül yoklaması da yaptık. Mevcut başkandan memnun musunuz diye sorduk ve yanına alternatif iki sütun daha bıraktık. Cumhurbaşkanımız yüz yüze temayül yaptı. Bu çok değerliydi. Cumhurbaşkanımız herkesle konuştu. Yüzde 100 üne söz verdi. Sizin tercihlerinizle listeyi yapacağız diye vurgu yaptı.”

ÖNCE BÜYÜKŞEHİR VE İLLER AÇIKLANACAK. İLÇE ADAYLARININ İLANI AY SONUNA KADAR SÜRECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, AK Parti aday belirlemede geç kaldı eleştirilerine, “Aslında bizim öngördüğümüz takvimde sapma yok. Geçen dönem bu işin bitişi Ocak sonuydu, yine Ocak sonunda bitirmiş olacağız.” Şeklinde cevap veriyor. 
Önümüzde bir zaman baskısı yok, 20 Şubat’a kadar da süremiz var diye ekliyor. (Aday listelerinin YSK’ya sunulacağı son tarih 20 Şubat) 

Kendisine Pazar günü İstanbul’un 39 ilçesinin adayları da açıklanacak mı diye sordum. 
Yavuz, Pazar günkü açıklamanın büyükşehir ve illerin bir kısmıyla sınırlı olacağını, ilçelerle alakalı bir açıklama olmayacağını ifade etti. 
İlçelerin çoğunun 15 Ocak’a yetişebileceğini ekleyerek. 

“AK PARTİ’NİN OYLARI MAYIS’TAN BU YANA 2-3 PUAN ARTTI”

Ali İhsan Yavuz, yaptıkları anketlere göre AK Parti’nin oylarında 2-3 puanlık artışlar tespit ettiklerini söylüyor. 

14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’nin oylarında 2018’e göre %7 civarı bir gerileme olsa da, yukarı yönlü bir ivmenin tespit edilmesi dikkate değer bir durum. 

Bu durumu, Ali İhsan Bey’in de vurguladığı gibi, Mayıs seçimlerinden sonra ekonominin rotasında iyileşme olacağına dair iyimser beklentilerle birlikte muhalefetin kendi içinde tutuştuğu kavgalı hallerle ilişkilendirmek mümkün. 

“İMAMOĞLU VE YAVAŞ’IN OYLARI HER ANKETTE BİRAZ DAHA DÜŞTÜ”

Yukarıda değinmiştik. 

AK Parti 2020 yılından itibaren, yerel yönetimlerle alakalı memnuniyet anketleri yaptırıyor. 

Bu anketlerle hem AK Partili belediyelerin, hem de muhalefetin elindeki belediyelerin durumu da ölçülüyor. 

Ali İhsan Yavuz’a, “yaptırdığınız anketlerde İstanbul ve Ankara’da durum nasıl görünüyor” sorusunu yönelttiğimde şöyle bir cevap aldım. 

“2020, 2021, 2022 de yaptığımız anketlerde, İstanbul’da İmamoğlu’nun oyları biraz daha aşağı düştü. Ankara’da da bu böyle ama İstanbul’da oy düşüşleri daha hızlı oldu.”

Mayıs seçimlerinde İstanbul’da da, Ankara’da da muhalefet cephesi, yarışı önde bitirdi. 

Mevcut şartlarda hem İstanbul’da, hem Ankara’da durum, muhalefet için çantada keklik anlamına gelmediği gibi, Cumhur İttifakı için de kolay bir seçim olmayacak.

Bendeniz kişisel olarak, her iki büyükşehirde de, kıran kırana bir rekabet bekliyorum. 

Mehmet Acet / Haber7

Yorumlar112

  • Adana01 3 ay önce Şikayet Et
    Adana Mustafa Yıldız
    Cevapla
  • Ankarali 3 ay önce Şikayet Et
    Ankarada sanal bir başkan var bilbortlarda kullanılan resimler bile mevcut başkana benzemiyor
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Memoral 3 ay önce Şikayet Et
    İstanbula ali yerlikaya ankaraya murat kurum u getirin..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • aksaray 3 ay önce Şikayet Et
    AKP -MHP-BBP - yani cumhur ittifakı kararlı ve dürüst bir siyaset yapıyorlar. hiç birbirleri hakkında zerre kadar olumsuz kelime kullanmıyorlar. millete hizmet için and içmişler sanki.
    Cevapla Toplam 15 beğeni
  • Yunus1967 3 ay önce Şikayet Et
    Dairesi olana 1,5 milyon verip evini yenile demek bana çok saçma geliyor, paran varsa daire yap ucuz fiyattan vatandaşa sat, dairesi olan kendini düşünüp çürük binasını yenilemiyorsa , kendi bilir, benim paramı daire sahiplerine ne hakla verirler anlamıyorum.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Murat 3 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tesbit. Ayrıca 50 yıldır kullandığı dairesini katkarşılığında 10 m2 küçülüyor diye vermeyenlerin parasını biz niçin veriyoruz.? Oy için 40 yaşında kileri emekli ettikleri gibi, fahiş kira artışlarını engellemek yerine enflasyonun 1/4 kadar kira artışı zorunluluğu gibi adaletsizlerinin sandıkta karşılığı olacak
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat