Üç ülkeden Bayraktar'a veto

  • GİRİŞ19.02.2024 09:05
  • GÜNCELLEME21.02.2024 08:00

Geçtiğimiz günlerde 60. Münih Güvenlik Konferansı Almanya'da düzenlendi. Yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanı Almanya'ya giderken, konferansın gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş ve Gazze merkezli Orta Doğu'daki çatışmalar yer aldı.

Avrupa Birliği'nin (AB) Mart ayına kadar Ukrayna'ya silah tedarik etmesi gerektiğini savunan Fransa'nın, Türkiye'yi de ilgilendiren bir AB dışı alımına izin vermemesi sürpriz oldu.

Bildiğiniz üzere Türkiye, Suriye ve Irak'taki terör hedeflerini çoğunlukla SİHA'larla vuruyor. Yerli ve milli SİHA'larımız, PKK terör örgütünün korkulu rüyası oldu. Baykar'ın ürettiği Bayraktar TB2'ler, BM'nin de tanıdığı Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti'ni Hafter yanlısı güçlere karşı korudu. Aynı TB2'ler, Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı yürüttüğü savaşta Karabağ'ın 44 günde alınmasını sağlayan en büyük silah oldu. Rus işgaline direnen Ukrayna da TB2'leri Moskova'ya karşı çok etkili kullandı. Savaş alanındaki başarıları sebebiyle, birçok ülke Bayraktar TB2 almak için Baykar'a sipariş verdi.

ÜÇ ÜLKEDEN BAYRAKTAR TB2 ALIMINA VETO

Azerbaycan'la savaşta Ermenistan'ın en büyük destekçisi Fransa, şimdi de Ukrayna için Bayraktar alımına taş koydu. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Fransa'dan taraf oldu.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan diplomatlar, Kiev yönetiminin Baykar'dan büyük bir alıma hazırlandığını ve bu siparişin AB'den alınacak parayla finanse edileceğini öğrenip harekete geçtiler. Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın AB'deki daimi temsilcilikleri, konuyla ilgili diplomatik görüşmeler yürüttü.

Bu üç ülke, geçen hafta yapılan Avrupa Birliği Siyaset ve Güvenlik Komitesi Toplantısı'nda da Avrupa Birliği'nin fonlarıyla Türkiye'den satın alınıp Ukrayna'ya verilecek olan Bayraktar SİHA'ları ve top mermilerinin alımını veto etti. Diğer AB ülkelerinin yetkilileri ise, satışa onay verdi.

Konunun Politico tarafından gün yüzüne çıkarmasının ardından konuşan bir yetkili, Fransızların kendi silahlarıyla rekabet edilmesini istemediğini, paranın da Türk savunma sanayisine gitmesinden rahatsız olduğunu söyledi.

BU NE PERHİZ DERLER ADAMA

NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini iddia eden, Türkiye'yi Rusya'yla işbirliği yapmakla suçlayan bir Macron var. Yine aynı şekilde Yunanistan ve Güney Kıbrıs da Türkiye'nin Rusya'ya destek verdiğini iddia ediyor.

Şimdi sormak lazım bu üç ülkeye de; bu satışa veto koymak kimin işine yaradı?

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar14

  • ramazan 2 ay önce Şikayet Et
    biz hala yunan sevici olalım. :) ah şu siyaset. vah şu siyaset.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Tatil için orayı tercih eden o kadar Türk pardon kendini Türk sanan hain var ki şaşarsın
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Tahmin edin kıbrısın Avrupa birliğine girişine kim izin verdi, Rahmetlik Rauf Denktaş'ı kim kahrından öldürdü.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Mehmet, Annan planını kabul etmeyen Rauf Denktaş ı fırçalayıp, Kıbrısı artık sırtımızda taşıyamayız diyen kimdi bir hatırla bakalım.
  • Mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    Türkiye asla izin vermedi, tam tersine Türkiye anlaşmayı onaylarken, rumlar onaylamadıkları halde ab pisliği ile alındılar.
  • agh 2 ay önce Şikayet Et
    bizimkiler de Rusya'ya hibe versin. ABD öyle yapıyor.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Sezer 2 ay önce Şikayet Et
    Çokta tın ukraynaya anlatsınlar dertlerini
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • İsak 2 ay önce Şikayet Et
    Kaan ve kızıl elmada seri üretime çıksın onlar aynnen bildikleri gibi devam etsin
    Cevapla Toplam 12 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat