Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yeni döneme dair (2)

  • GİRİŞ09.03.2024 09:34
  • GÜNCELLEME12.03.2024 08:01

MEDİNE

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşme  sürecinin hızlandığı 2023 yılı 17 Temmuz’undan sonra “parazitler”in devreye girmesiyle yaşanan küçük çaplı krizler de olmadı değil..!

Bu süreçte Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleriyle anlaşarak Süper Kupa Finali’ni Riyad’ta oynamak istemesi üzerine  yaşanan gelişmeler, iki ülke ilişkilerinin zora  sokmaya çalışanlar tarafında istismar edildi.

Suudi Arabistanlı muhatapların, Ali Koç’un deyimiyle, “en az sorumlu olduğu” bu  süreçte, TFF ve kulüp yöneticilerinin “protokol ve sözleşme”de belirtilen kuralların dışına çıkma arzu ve çabasının Türkiye  kamuoyuna yansıma biçimi istismarın boyutunu büyüttü.
Sosyal medyada işin boyutu “şeriat ile laiklik” savaşına kadar götürülmek istendi.
Tam da o tartışmaların yaşandığı günlerde “ilahi kelimetullah” yazılı bayrağı taşıyanı vatandaş bir üniversiteli genç  tarafından yumruklanınca tartışma alevlendi.

***

Allah’tan iki ülkenin hem “misyonları”, hem devlet adamları tartışmanın yanlışlığına  işaret eden açıklamalar  yaptı.

Türkiye’deki iç tartışmanın zemininin kaydığının fark edilmesi…

İki ülke arasında oluşturulmak istenen “sûni kriz”i bertaraf etti.

SUUDİ ARABİSTAN DEZENFORMASYONLA MÜCADELE İÇİN KAMU DİPLOMASİSİ BAŞLATTI

Tam da böyle bir ortamda Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı "Dezenformasyon"u en aza indirgemek maksadıyla yeni bir program başlattı.

Türkiye'den ve İslam dünyasının değişik ülkelerinden medya ve bürokrasisinden önemli isimleri ülkelerine davet etti. Maksat "Suudi Arabistan'a yönelik dezenformasyon"un önüne geçmek. Yanlış anlaşılmaları düzeltmek. Ülkelerinin olduğundan farklı gösterilmesinin önüne geçmek. 

Biz de davet edilen heyetteyiz. Daha sonra ayrıntısını ayrıca yazacağız... Ama bugünlük şu kadarını söyleyelim; "2030 Vizyonu"  hedeflerine ulaşmak isteyen Suudi Arabistan, "doğru anlaşılmak" için kamu diplomasisini aktif kullanmaya başladı.


BAKANLAR, İŞ  DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ, İŞ BİRLİĞİ İÇİN KARARLAR ALINDI

2024 yılının ilk günlerinde yaşanan bu sûni gündeme rağmen hükümetin ilgili bakanları… Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy… Hatta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suudi muhataplarıyla “uzun vadeli” ekonomik ilişkilerin gelişmesi konusunda görüşmeye devam etti.
 
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İstanbul’da 16 Şubat 2024’te düzenlenen "Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu" da ilişkilerin  seyrine olumlu etki edecek önemli organizasyonlardandı.

Maliye Bakanı Şimşek, o toplantıda, Suudi Arabistan’ın tavrını anlatırken şu cümleyi kurdu, "Türkiye'nin müteahhitlerine, Türkiye'nin iş insanlarına doğru dönüyorlar."
Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da 2023'te 800 bin Suudi Arabistanlı ziyaretçinin Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. “Bu yıl ise 1 milyon Suudi Arabistanlı turist geleceğini umuyoruz” dedi.  Suudi Arabistan’ın NUSUK uygulaması üzerinden Türk vatandaşları için uyguladığı elektronik vizeye  de değinen  Ersoy, “Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan ziyareti arttı. Suudi Arabistanlı misafirlerimiz için vize uygulamasını kaldırdık" dedi.

O forumun açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Yılmaz ise, iki  ülke arasındaki ticaret hacminin çok yakın gelecekte  10 milyar dolara çıkacağını söyledi. "Suudi Arabistan, bizlerin de yakından takip ettiği 2030 Vizyonu ile ekonomisini çeşitlendirmeyi, petrole olan bağımlılığını azaltmayı ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyor” dedi.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al Faleh de Türk işadamlarını ülkesine  çağırdı.  

O forumun en önemli çıktısı ise,  Türk ve Suudi Arabistan  iş dünyasının sıklıkla bir araya getirilmesi hususunda mutabakata varılmasıydı.

***

Türkiye’nin 2053 vizyonu gibi Suudi Arabistan’ın da  2030 Vizyonu var. Bu vizyon Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeye büyük ekonomik kazanımlar sağlayacak.
3,3 trilyon dolarlık bir yatırımı içeren Suudi Arabistan 2030 Vizyonu kapsamında Neom, Diriyah Gate, Qiddiya ve Kızıldeniz Projesi gibi mega projelerde Türkiye’nin dünya çapındaki firmaları rol alabilir. Onun altlıkları iki ülke tarafından adım adım inşa ediliyor.
Devam edeceğiz…
 

Hasan Öztürk / Haber7

Yorumlar11

  • Yaşar dede 1 ay önce Şikayet Et
    Suut yönetimi vahabidir, İslam alemine hiç bir faydası olmaz, üç tane şeker alan çocuğun bileğini keserler trilyon dolar İsviçre bankalarina para yatıran lara bir şey yok, daha neler.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    Seni yıkarlar, seni korumam için para vereceksın”diyen Trumpt, Suudlardan para ıstedı. Suudlar “Hayır , ABD kurulmadan önce de Suudi Arabistan vardı! şeklindeydi cevap!! . ABD’nin "Suudi yönetimiyle ABD arasındaki ilişkiden hoşlanmayan KAŞIKÇI’dan" kurtulması gerekiyordu. Hem Suudları koşeye sıkıştıracak hemde gazetecıden kurtulacaktı!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Nida Şerefliler 1 ay önce Şikayet Et
    Elinize sağlık üstadım
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    Ali koç kim ki Gezi'de provakatörleri agırladı mı ağırlamadı mı
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    SSK Bağkur eşitliği olacaktır
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat