Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yeni döneme dair (Değişimin ayak sesleri) (3)

  • GİRİŞ12.03.2024 08:03
  • GÜNCELLEME13.03.2024 09:25

MEKKE

Suudi Arabistan’ın "Vizyon 2030” kapsamında Türk iş dünyası ile birlikte çalışma istediğini...

Ve Türkiyenin devlet olarak bu vizyonda olmak isteyen iş  dünyasını desteklediğini bir  önceki yazıda  aktarmıştık.

SUUDİ ARABİSTANDA DEĞİŞİM HIZLANIYOR

Vizyon 2030 projesi, Suudi Arabistan’ın hem ekonomik olarak petrole bağımlılıktan kurtulma projesi hem de ülkenin kimine göre liberalleşme” kimine göre, dünyaya daha da  entegre olma çabası olarak da tartışılıyor.

Suudi Arabistan devletindeki bu yeni  değişim, bankacılıktan, finans sistemine kadar bir çok alanı kapsıyor.

Kredi imkanları dahil olmak üzere yatırımları destekleyen yeni kanunlarla birlikte çok ciddi fırsatlar sunuluyor.

Devlet daha dünyaya açık hale geliyor.

Bu bağlamda, Suudi Arabistanda turistik ve iş amaçlı seyahatlerin rahat yapılabilmesi  için  de yeni yeni  uygulamalar var.

Okuyucularımız özellikle umre ziyaretleri için yapılan dijital uygulamaları hatırlayacaktır.

UMRE ZİYARETİ  YILIN TAMAMINA YAYILDI, KOLAY VİZE UYGULAMASI BAŞLADI

Suudi Arabistan, yeni NUSUK adlı dijital  uygulama ile başlayan kolay vize  uygulamasıyla bir şey daha yaptı.

Umre ziyaretlerini neredeyse yılın 360 gününe yaydı. Yıllarca, hac günlerinden önce ve sonra yabancı ülke umrecilerine vize vermeyen Suudi Arabistan, artık sadece hac günlerinde bu uygulamaya devam ediyor.

O günlerde Mekkeye sadece hac vizesi olanlar girebiliyor. Hac günleri dışındaysa artık yılın her vaktinde Mekkeye umre  yapmak için gelenlere vize  veriliyor.

***

Suudi Arabistan, petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmek isterken, Hicaz Bölgesine de  ayrı bir önem  veriyor. Hac ve umre ziyaretlerinin  daha iyi yapılabilmesi için hem Mekkede Harem bölgesinde yıllardır devam eden genişletme projesini tamamlamak istiyor… Hem de  Medinedeki ulaşım arterlerini genişletiyor.

Mekke-Medine otobanının yanı sıra hızlı tren ağıyla da Hicaz Bölgesini birbirine bağlıyor.

Böylece Kızıldenizin kuzeyinde Tebuk civarında inşa edilen Neom şehri projesiyle bir nevi Birleşik Arabistan Emirliği gibi batı”ya açılmak isterken…

Hicaz Bölgesinde  de  hac ve umre ziyaretleriyle dini turizm”i daha rahat,  daha güvenli yapmak  istiyor.

***

Dini amaçlı seyahat konusunda, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri hem Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem hac ve umre seyahat acentaları birliği HÜRSAD muhataplarıyla geliştirdiği iyi  ilişkiler sayesinde daha  da güçlendi. Geçtiğimiz ay Ciddedeki Hac-Umre fuarına Türkiyeden yoğun bir katılım oldu. Diyanet İşleri Başkanı, Hac Umre Başkanlığı ekibiyle birlikte fuara katıldı.

Diğer ticari ilişkilerle ilgiliyse daha ziyaretler çok sıklaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçtiğimiz hafta Riyad’ı ziyaret etti.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih ve Kırsal İşler ve Konut Bakanı el-Hukayl ile görüşen Bolat, yatırım konusunda ortak hedefleri” istişare etti. Bolat, Suudi Arabistanda bulunduğu iki gün içinde ayrıca 27. IBF Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışını da yaptı… Dünyanın en büyük dijital fuarlarından birinin açılışına katıldı.

İSLAM EKONOMİSİNİN, GÜNÜMÜZ EKONOMİSİYLE UYUMU MEDİNEDE TARTIŞILDI

Bu arada, başta söylediğimiz Suudi Arabistan’ın dönüşüm serüveninde Hicaz Bölgesinin hassasiyetleri de göz önünde bulundurulduğunu söylemeliyiz.

Bu  bağlamda, geçen hafta burada Peygamber şehri Medinede Al Baraka İslam Ekonomisi Forumu'nun 44. Oturumu yapıldı. Medine'deki oturumun ana konusu, "İslam Ekonomisinin Düzenleyici Çerçevesi"ydi.

Tartışmalarda, İslam Ekonomisinin İslam Hukukundan üretilen ekonomik modelleri ile günümüz ekonomik modelleri arasındaki benzerlikle ile ayrışan yönleri tartışıldı.

Tartışmaların odak noktasında “İslam Ekonomik Modeli” ile çağdaş ekonomik modellerin ayrışan  ve benzer noktaları masaya yatırıldı. Ortaklaşabilme şansı sorgulandı.

İslam Hukuku ve Ekonomisi alanında uzmanların katıldığı toplantıda,  “İdeal, adil ve sürdürülebilir bir ekonomik sistemin yeniden canlandırması konusunda İslam dünyasının tecrübesinin olduğu” vurgulandı.

Kısaca faizsiz sistem” diye tanımlana güçlü “fonlar”ın, nasıl kullanılabileceğinin gündeme getirildiği oturumlarda kâr amacı gütmeyen sektörlerin nasıl sürdürülebilirlik olacağı da konuşuldu.

***

Suudi Arabistandaki ekonomik ve siyasi değişimin toplumsal değişimi nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

HOŞ GELDİN RAMAZANHOŞ GELDİN ORUÇ… HOŞ GELDİN

Muhatabına Not: Ramazan’ın birinci gününü idrak ettik. İlk teravih namazını Mescid-i Nebevi'de Efendimizin yanı başında kıldık. İlk kez Ramazanda Medine ve Mekkedeyiz. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerifin Mescid-i Nebevi ve Beytullahta nasıl geçtiğine ilişkin izlenimlerimizi de nasipse bir sonraki yazıda aktaracağız. Tüm Mü’minlerin Ramazan-ı Şerifini tebrik ederim. Ramazan, huzur, bereket, selamet getirsin. (amin)

Yorumlar20

  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Bir kişilik hac ücreti 220 TL bu ne ya kim gidebilir Allah cc korkun bu ne fiyat umre fiyatları da öyle dolar almış başını gidiyor 14 yıl önce ben umreye gitmiştim Medine de 100 TL yi verdim dovizciye bana 230 SAR verdi.3 ay önce Allah cc nasip etti tekrar umreye gittim.100 TL değeri 11 SAR.TL SAR karşısında perişan olmuş bu nasıl olur.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Rıza Karabacak 1 ay önce Şikayet Et
    Selamünaleyküm, Hasan Hocam dua bekleriz. Esrefi Kainat(sallallahu aleyhi vesellem) Efendimiz'in yanında, hacca gelebilmeyi canı gönülden azmederek, kabul buyururlarsa hacca gelmek ve haccı mebrur isteriz. Feyzi oğlu Rıza Karabacak Emekli bir okurunuz.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mehmet Akif 1 ay önce Şikayet Et
    Gazeteci olayından dolayı milyarlarca dolar kaybımız oldu. Din kardeşliği, Müslümanlık vs hepsi hikaye. Herkes kendini düşünüyor. O yüzden reis acemice ilişkileri bozdu Mısır ile olduğu gibi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • H.Dr. 1 ay önce Şikayet Et
    Bu Saudi ailesine, BAE'nin Nahdan ailesine asla güvenmeyin. Hepinizi yol üstünde bırakırlar. Türkiye ye yakınlaşmaları İslam kardeşliği üzerinden değil Milli Savunma ürünlerimizi kopyalamadan öte sahip olma, kendilerinin bizzat üretip ağababalarına plan, proje içeriklerini vermek derdinde olup, yılan gibi dost görünüp ardından sokma peşinde giden içten pazarlıklı kimseler. Düşmandırlar.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ahmet 1 ay önce Şikayet Et
    Suud dünyanın en yanar döner devleti, bunlarla arayı iyi ama mesafeli tutmak lazım.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat