BMGK'da ateşkes tiyatrosu ve Rusya'nın 11 Eylül'ü

  • GİRİŞ23.03.2024 09:07
  • GÜNCELLEME25.03.2024 09:20

Geçtiğimiz hafta, Gazze'ye yardım bahanesiyle kurulacak limandan ve Amerika-İsrail ortaklığında Gazze'nin geleceğine yönelik planların, adeta gözümüze sokulan emarelerinden bahsetmiştim. Her şey aşikar olsa da hafta içerisinde yapılan pek çok açıklama ve yaşanan gelişmeler bu söz konusu kirli oyunu destekler nitelikteydi.

DENİZLERİ DE GASP ETTİLER, ŞİMDİ GAZZE'Yİ BOŞALTMANIN DERDİNDELER!

İsrail geçtiğimiz Şubat ayında Filistin'e ait denizlerde doğal gaz arama kararı çıkarmıştı. Uluslararası şirketlere verilen ruhsatlarla Gazze, karadan olduğu gibi denizden de işgal edilmişti. Gazze, zaten işgal altındaydı elbette denizden de, lakin kastımız Filistinlilere ait Akdeniz'deki enerji potansiyelinin de İsrail ve ABD tarafından gasp edilme girişimi.

İsrail'in katil Başbakanı Netanyahu, Gazze'ye ABD tarafından yardım bahanesiyle kurulacak limanın İsrail'in hizmetinde olacağını söyledi. Hatta, güvenlik komitesinde yaptığı açıklamalarda, Gazze'yi soykırımla Filistinlilerden temizlemeyi planladığını da açıkça gösterdi. "Filistinliler liman sayesinde Gazze'den çıkarılabilir" bile dedi.

Amerika da limanı meşrulaştırma çabalarını sürdürdü. Katar, çalışmalara ortak edildi. İsrail Katar'ın projedeki varlığının Hamas'a yarayacağı öne sürerek bu ortaklığa isyan etse de Amerikalıları kararlarından döndürmeleri düşük ihtimal.

TRUMP'IN DAMADI "GAZZE OLDUKÇA DEĞERLİ, FİLİSTİNLİLERİ GÖNDERELİM" ÇIKIŞINDA BULUNDU

Gazzelilerin evlerini terk etmesi konusunda çok hevesli siyonist başbakan Netanyahu. Yalnız da değil. Benzer bir çıkış, Amerika'nın eski başkanı Donald Trump'ın damadı ve Trump döneminde gölge dışişleri bakanı gibi çalışan Jared Kushner'dan geldi. Kushner, Gazze halkını Necef çölüne gönderme tavsiyesinde bulundu. "Gazze'nin sahil mülkü oldukça değerli" dedi.

Kushner güya Gazze topraklarının verimliliğinden bahsediyor. "İnsanlar geçim kaynaklarını geliştirmeye odaklanırsa kıyı şeridi çok değerli olabilir" diyor. Ancak durumu insani yönden değil ticari yönden algılamak daha makul bir seçenek. Çünkü aynı Kushner, İsrail'in sivilleri korumak için tüm dünya ülkelerinden çok daha fazla çaba sarf ettiğini ileri sürüyor. Bu görüşü savunan birisinin Gazze halkının gelecekte refah içerisinde yaşamasını arzu ettiğini ya da bu yöne çıkacak bir açıklamada bulunabileceğini varsaymak pek sağlıklı gözükmüyor değil mi?

Kushner'ın bu çıkışı oldukça önemli aslında. Trump'ın -her ne kadar "yarış ortada" algısı oluşturulsa da- ABD seçimlerinden galip çıkması kuvvetle muhtemel. İsrail'e Biden'dan daha göbekten bağlı olan Trump'ın, Kudüs'ü başkent ilan eden, Batı Şeria'da yahudi yerleşimlerin önünü açan, işgale hız kazandıran o Trump'ın damadı işte Kushner. Kasım ayından sonra Trump başkan olması durumunda daha aktif bir politika izleyecek gibi gözüküyor Gazze'de ve niyetini de az önce zikrettik. Filistinlileri bölgeden çıkarmak..

BMGK'DA ABD'NİN ATEŞKES TASARISI

BM nezdinde Gazze'de katliamı önlemeye yönelik tüm çabaları tek vetosuyla boşa çıkaran ABD, bu kez ateşkes ilan edilmesi için toplantıya çağırdı üyeleri. Ancak tasarıda Gazze'de yaşanan insani krizden, İsrail vahşetinden çok esir takasına vurgu yaptı.

Kısa süreli bir ateşkesten bahsediliyordu metinde. 6 haftalık süreç için bombardımana ara verilmesi teklifi vardı. ABD, Gazze'ye kurmak istediği limanı da Mayıs ayının ilk haftasına dek yetiştirmeyi planladığını açıklamıştı. Yani söz konusu tasarıya göre ateşkesin uygulanması halinde ABD limanı sükunet içerisinde inşa edecekti. Böylece olası bir saldırıyla, bölgede sarsılacak imaj kaybının da önüne geçeceklerdi. Ayrıca bir yandan da İsrail yönetimine Refah'a yönelik muhtemel saldırılar öncesi nefes alıp mola verme imkanı oluşturacaklardı, her ne kadar "Refah kırmızı çizgimizdir, İsrail operasyon yapmamalıdır" minvalinde söylemlerde bulunsalar da.

RUSYA NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Oturumdan önce Rusya'nın tasarıyı farklı nedenlerden veto edebileceği tahmin edilebilir bir durumdu. Örneğin Amerika'ya herhangi bir diplomasi kazanımı sağlamak istemeyebilirlerdi. Ya da Arap ülkelerinin esir takasından veyahut tasarının işaret ettiği kapsamdan rahatsızlık duyması, bu nedenle de Rusya ve Çin'e veto baskısı yapması ihtimaller arasındaydı. Nitekim tahmin edildiği gibi de oldu. Rusya, Çin ve Cezayir kararı veto ettiler.

Veto kararına gerekçe özetle, tasarının ateşkesi geri plana atıp esir takası şartını öne çıkarması gösterildi. Gazze'de aciliyetin insan hayatı ve gıda krizi olması vurgulandı. Amerika'dan ise Rusya ve Çin'e tepki geldi. Sanki son 3 ateşkes tasarısını kendileri veto etmemiş gibi.

Nihayetinde olan yine Gazze'ye oldu. Politik rekabet, işlevsizliği ayan beyan ortada olan BMGK'nın insanlık namına hiçbir adım atamayacağını, yalnızca 5 ülkenin çıkarlarına göre hareket ettiğini bir kez daha göstermiş oldu dünyaya.

RUSYA’NIN 11 EYLÜL’Ü!

Rusya ay başında DEAŞ’a yönelik operasyon başlatmış, teröristler etkisiz hale getirilmişti. Operasyonlar devam ederken ABD kendi vatandaşlarının güvenliğini düşünerek bildiri yayınlayıp “Toplu alanlardan uzak durulmasını” istemişti.

Sürecin devamı malum. Terör saldırısı ile sarsıldı Rusya. Ortada dolaşan onlarca senaryo var. Kimileri DEAŞ’a yönelik operasyon sonrası gerçekleştiği için ABD’yi işaret ediyor. Kimileri de halkını seçim sonrası seferberliğe ve savaşa ikna etmek için Rusya’yı. 

Amerikalılar saldırının arkasında Ukrayna’nın olmadığını savunuyor, keza Ukraynalılar da aynı şekilde savunmaya geçmiş durumdalar. Ruslar ise ABD’nin saldırıdan haberdar olduğunu söylüyorlar.

Putin seçimde Batı’nın beklentilerini boşa çıkarmış sandığa katılım ve oy oranları ile Rusya’daki hakimiyetini sağlamlaştırmıştı. Akabinde tüm odağını Ukrayna’ya çevirecek olan Rusya için bu terör saldırısı şüphesiz ultimatom görevi görecek.

H. Akif Küçükal / Haber7

Yorumlar7

  • Gültepeli bjk 1 ay önce Şikayet Et
    Ortadoğudan abd itini yoketmedikten sonra bu coğrafyada ne kan durur nede katliamlar biter
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Kadir 1 ay önce Şikayet Et
    Rusya ve Putin severler utansın. Katliama ortaktır Rusya ve Putin
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Yaşasın Cehennem 1 ay önce Şikayet Et
    Ullkemiizde başta (p.kk p,yd dhkpc...) ve dünyada destekleyen onbinlerce masum insanı kanını döken terör örgütlerinin ve yanında olan ve devlet millet din düşmanlığı yapan partilerin yönetiminden üyesine oy oranına kadar hepsi için yaşasın Cehennem!!! Cehennemleri daim ateşleri bol olsun
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Eren 1 ay önce Şikayet Et
    Made in CİA
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • German 50 1 ay önce Şikayet Et
    Allah in laneti ve Gazabi üzerinize olsun Kafirler...
    Cevapla Toplam 20 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat