Başbakan FETÖ iftarında; Türkiye hesap sordu

  • GİRİŞ25.03.2024 09:20
  • GÜNCELLEME27.03.2024 08:27

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve uzantıları, Avrupa'da lobi faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle Almanya ve Belçika'da yapılanan örgüt, Türkiye karşıtı angajman geliştiriyor.

Son olarak FETÖ'nün Belçika'daki çatı kuruluşu Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO), Belçika'nın en büyük kentlerinden olan Antwerp'teki Hilton Oteli'nde bir iftar programı düzenledi. Bu iftara, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt katıldı.

Tabii bu durum Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. Belçika basınına yansıyan haberlerde, Türkiye'nin Belçika Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak izahat istediği aktarıldı.

Söz konusu gelişme, Belçika Başbakanlık Ofisi tarafından da doğrulandı. Ofis'ten yapılan açıklamada, "Bu katılım, alınan bir davet üzerine gerçekleşmiştir. Başbakan, siyasi bir amaç olmaksızın bu davete icabet etmiştir." denildi.

NEDİR BU FEDACTIO?

FETÖ'nün Belçika'daki kuruluşu FEDACTIO, 15 Temmuz'dan sonra Belçika'da Türkçe yayın yapan haber portallarına tehdit mektubu göndermesiyle biliniyor.

FEDACTIO avukatının imzasıyla 12 Ağustos 2016'da gönderilen mektupta, FETÖ'nün Belçika yapılanmasına ilişkin haberlerin 24 saat içinde sitelerden kaldırılması istenmiş, aksi halde, FEDACTIO'nun terör örgütüyle bağlantılı gösterilmesi nedeniyle, bu sitelerin yöneticilerinin 8 günden 1 yıla kadar hapis ve 200 euro’ya kadar para cezası alabileceği tehdidi savrulmuştu. Ayrıca bu tür haberlerin FEDACTIO üyelerine karşı nefrete katkı yaptığı öne sürülmüştü.

"FEDACTIO, GÜLEN'İN FİKİRLERİNİ PAYLAŞANLARDAN OLUŞUYOR"

FEDACTIO'nun internet sitesi incelendiğinde, bu çatı yapılanmasının aynı hedefi paylaşan 67 dernekten oluştuğu görülüyor.

Belçika televizyonu RTBF, 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç gün sonra FEDACTIO üyesi Hüseyin Çakmak'la bir röportaj yapmıştı. FEDACTIO'nun FETÖ'yle bağlantısına dair bir soruya, ne "evet" ne de "hayır" yanıtını veren Çakmak, "Bu grup, Fethullah Gülen'in fikirlerini paylaşanlardan oluşuyor. Ancak FEDACTIO, Gülen hareketinin bir parçası olduğunu iddia etmiyor. Bununla beraber, Belçika'daki Türk toplumu, federasyonumuzun derneklerinde faaliyet gösteren birçok kişinin Gülen'in görüşlerinden etkilendiğini ve aynı görüşleri paylaştığını biliyor." ifadesini kullanmıştı.

FETÖ'NÜN BELÇİKA YAPILANMASI

Belçika, FETÖ'nün dernekler aracılığıyla yapılandığı bir ülke. Flamanca yayın yapan De Standaard gazetesi, 19 Temmuz 2016'da, Belçika'da FETÖ'yle bağlantılı ve FEDACTIO adı altında toplanan kurum ve derneklerin listesini, "Gülen'den ilham alan kurumlar ağı" başlığı altında yayımlamıştı.

Haberde, FETÖ'nün dernek ve kurumları kategoriler halinde şu şekilde kamuoyuna duyurulmuştu;

Diyalog, sanat ve kültür dernekleri: Flaman Kültürlerarası Merkez (Vlaams Intercultureel Centrum), Belçika Türk Dostluk Derneği (BELTUD), Cedicow Derneği, Le Pont Kültür Merkezi, Diyalog Platform

Medya: Zaman Vandaag

Kadın Dernekleri: Turquoise Derneği, Golden Rose Derneği, Koza Derneği, Damla Derneği, Inspiration Derneği

Gençlik Dernekleri: Flaman Olimpiyat Derneği (VOV), Frankofon Olimpiyat Derneği (Francolympiades), For Youth Derneği

Öğretmen Dernekleri: İslam Dersi Öğretmenleri Derneği (VLERIG)

Toplum Merkezleri: Vuslat Derneği

Yardım Kuruluşları: KYM International Derneği

Ders Merkezleri: Academie, Compass, Gouden Meridiaan, Tempus, De Oase, Prisma, La Tulipe, Poorten-Bruggen

Öğrenci Dernekleri: Belçika Öğrenci Platformu

Veli Dernekleri: Belçika Türk Veliler Birliği (Turkse Oudervereniging van Belgie)

İş Ağı: Avrupa Profesyoneller Ağı (EPN)

Okullar: Ecole Des Etoiles, Lucerna Kolejİ

İş dernekleri: Belçika Aktif İşadamları Federasyonu (BETİAD), Küçük ve Orta Ölçekli İşadamları Derneği (UNİEKON), TUSKON, Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE).

Yorumlar24

  • Güreli 1 ay önce Şikayet Et
    Rabbim o fetöculere hidayet versin. Hidayeti ret edenlerinde akıbeti yakıtı taş ve insanlar olan cehennem. Severek Cehenneme gidenlere yazıklar olsun.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • YEŞİL İYİDİR 1 ay önce Şikayet Et
    Bekçikanında sonu yakındır
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • selim koç 1 ay önce Şikayet Et
    hain fetö.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Dr. Birol 1 ay önce Şikayet Et
    Allah'ın laneti gazabı mübarek Ramazan hürmetine tüm gizli ve aşikar fetöcü hain keferelerin üzerine olsun Amin
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Gülenizm geberdi! 1 ay önce Şikayet Et
    Fetö projesi gümledi.. yılanın başı koptu.. daha da iflah olmaz! Darısı kamalizmin-pkk nın başına..
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat