Van’da olan “absürtlük”, toplumsal barışımızı dinamitliyordu farkında mısınız

  • GİRİŞ04.04.2024 08:03
  • GÜNCELLEME05.04.2024 08:08

Açıkçası ilk  öğrendiğimde sosyal  medyada paylaştığımız ifadeyi buraya da taşıyacağımızı düşünmemiştik.

“Van’da olan absürtlüktür” dedik.  Dediğimizin teyidi birer birer çıktı.

“Kim nasıl tasarladı” bilemem. Ama gördüğümüz odur ki bir el Van’ı karıştırıp, “düzenin” aynen devam etmesi için düğmeye basmıştı.

Şükür ki dün iftar saatinde Ankara’dan Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen haber kurulan “tuzağı” şimdilik  bertaraf etmiş görünüyor.

***

Konuyu biliyorsunuz. Daha önce PKK terör örgütünü övmekten, propagandasını yapmaktan, ceza almış eski HDP milletvekili Abdullah Zeydan, DEM’in Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi!

Seçildi seçilmesine ama, mazbata kendisine verilmedi.

Çünkü, aldığı cezalar sonrasında “memnu haklarına” kavuşmadığı kararı, Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “yapılan itiraz üzerine” verildi.

İlginçtir aynı mahkeme, seçimler için aday başvuruları sırasında, “Seçilme yeterliliğine sahiptir” kararını Zeydan’a verendi!

ABDULLAH ZEYDAN’IN SİYASİ  DÜŞÜNCESİNİN KARŞISINDAYIZ AMA…

Burada öncelikle şunu kayıtlara geçirmek isteriz: Abdullah Zeydan’ın fikirlerini, siyasi düşüncesini asla tasvip etmiyoruz. PKK terör örgütüne yönelik övücü sözlerini, millete hakarete  varan “PKK sizi tükürüğü ile boğar” cümlesini baştan reddediyoruz. Ve Zeydan’ın bu  tür söylem ve davranışlarıyla ağır bir şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Ama..!

Ama, bu olmaz!

Böyle olmaz!

Bunu böyle yapan el, ne Türkiye’ye ne hükümete ne millete fayda sağlamış olmaz. Ne de “terör” ile iltisaklı birini cezalandırmış olmaz!

AYNI MAHKEME ÖNCE MEMNU HAKLARIN KAZANILDIĞINI, SONRA KAZANILMADIĞINI SÖYLÜYOR… PEKİ NE OLDU DA İKİ FARKLI KARAR?

Ne yapılmış?

Abdullah Zeydan, terör örgütü propagandası yapmaktan 3 yıl 1 ay 15 gün  hapis cezasına çarptırılmış. Yargıtay 3’ncü Dairesi cezayı 2022’nin 12’nci ayında onamış.

Zeydan, 2016 ila 20119 yılları arasında tutuklu olarak cezaevinde kalmış.  (Bu tutuklu olduğu dönemde Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş’ın hücre arkadaşıydı. H.Ö)

Avukatlar bu tutukluluk hali nedeniyle infazın gerçekleşmiş olduğunu savunarak “memnu hakların iadesi” için  Diyarbakır 5’nici Ağır Ceza Mahkemesi’ne  başvurmuş.

Mahkeme, Abdullah Zeydan’ın başvurusunu haklı bulmuş yetinmemiş bir de seçimlere katılmasının önündeki engeli yoktur notuyla belge düzenlemiş.

Ve Zeydan, DEM’den Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuş.

Seçime 2 gün kala 29 Mart 2024’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı aynı mahkemeye Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil Ve İstatistik Müdürlüğü’nün yazdığı yazılardan yola çıkarak itiraz etmiş. Zeydan’ın memnu haklarının iptal edilmesi talep etmiş.

Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi de bu kez Yargıtay’ın, hapis cezasını onadığı 2022’nin 12’nci ayının esas alınması konusunda karar vermiş!

İyi de aynı mahkeme, memnu hakların iadesi için Yargıtay’ın onama kararının esas alınması gerektiğini bilmiyor muydu?

Ya da biliyordu da ihmal mi etti?

Van İl Seçim Kurulu böylece iki gün  sonra yüzde  55’in üzerinde oy ile seçilen DEM adayı Abdullah Zeydan’ın mazbatasını vermedi. Yüzde 27 oy ile ikinci olan Ak Parti adayı Abdullah Arvas’a mazbata verdi.

Abdullah Zeydan teröristse terörist muamelesi görmelidir. Cezası çekmiş bir eski hükümlüyse,  ona göre muamele görmelidir.

Memnu hakları yoksa, seçime  sokulmamalıdır. Varsa ve seçime girmesinin önünde engel yoktur denilmişse, kazandığı hakkı verilmelidir.

Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi aynı konuda iki farkı karar  vererek Türkiye’ni toplumsal barışına zarar vermiştir.

Türkiye’nin Kürtlerinin aidiyet duygularını zedelemiştir. Türkiye’deki kırılgan toplumsal fay hatlarımızdan birine maalesef dinamit konmuştur.

İki gündür Van başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’daki illerimizde  protesto gösterileri yapılıyor. Bu meseleyi sonuna kadar istismar eden bir PKK terör örgütü ve ona müzahir DEM partisi kararı bahane edip sokakları karıştırıyor.

İyi de on bu fırsatı verenler bunu bilmiyorlar mıydı?

ABDULLAH ARVAS’TAN KLAS BİR DURUŞ BEKLİYORUZ DEMİŞTİK…

Seçimi  ikinci  olarak tamamlayan  ve mazbata  verilen  Ak Parti adayı Abdullah Arvas beye bir çağırımız olmuştu.

Hatırlatalım.

“Belediye  başkanlığından istifade edin. Van Büyükşehir Belediye Meclis’i kendi içinden  bir ismi belediye başkanı olarak seçsin. Siz  de aday olun. Bakarsınız bu klas duruşunuz meclis üyeleri tarafından takdir edilir. Onlar etmese de bu millet sizi gönüllerin başkanı yapar” demiştik

Ancak dün akşam saatlerinde YSK’dan gelen haber, olup biteni bir nebze de olsa onarır nitelikte.

Van İl Seçim Kurulu’nun mazbatayı seçimde ikinci olan Arvas’a verme kararını DEM Partisi YSK’ya taşıdı.

YSK yaptığı toplantıda, 4’e karşı 7 oy ile, mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi.

Kriz böylece şimdilik dondurulmuş oldu.

Fakat, PKK ve müzahirlerinin konsolide olması gibi bir sorun ile yüz yüze  kaldık.

Bizce, meselenin bu hale gelmesine kim, hangi kurum neden olmuşsa mutlaka arkasına bakılmalı.

Yoksa, bu gibi “krizi” üretecek çok olayı yakın gelecekte yaşayabiliriz.

Demedi demeyin!

Yorumlar73

  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Paralel hukuk olabilir mi?
    Cevapla
  • Hasan 3 hafta önce Şikayet Et
    Aynen size katılıyorum. Ya seçime girmesine izin verilmeyecek yada seçildikten sonra sesini cikartmayacaksin. Aksi durum milletin iradesini hiçe saymaktir. Terörün ekmeğine yağ sürmektir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Mehmet 3 hafta önce Şikayet Et
    Maalesef ben öyle düşünmüyorum. Bunlar devleti bölmeye yemin etmiş, kandan kaostan beslenen azıllı teröristtir. Bizim acilen göçmen politikasını değiştirip Afganistan, Doğu Türkistan gibi ülkelerden türkmen kökenli 7-8 milyon insanı bu bölgelere yerleştirmeliyiz. Irkçılığı sevmem, burada devletin bekası söz konusudur. 3,5 milyon Suriyeli tek celsede aldık, hiçde zor olmadı. Neden olmasın
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Görüş 3 hafta önce Şikayet Et
    Birileri oyun kuruyor. Devlet refleksleri önlem almada yetersiz kalıyor. Yada hala sistemin cepheleri kirli.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • hsn 3 hafta önce Şikayet Et
    ak parti kan kaybettikçe burokrasi, yargı ve askerdeki chdp... zihniyet kafa çıkarmaya çalışacak.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat