Ortadoğu'da gergin günler

  • GİRİŞ16.04.2024 09:04
  • GÜNCELLEME18.04.2024 12:03

Ortadoğu’yu ateşe atacak senaryolar havada uçuşurken, gerilimin daha da artacağı günlere giriyoruz

Senaryo bir: İsrail, Gazze meselesinde kısmen desteğini geri çeken Amerika ve Batı dünyasını yeniden yanına çekmek için İran’a “gel gel yaptı”, İran tuzağa düştü.

Senaryo iki: İran, Şam’daki Başkonsolosluk binasına yapılan saldırıyı uluslararası hukukun gereği vatan toprağı kabul edip, “meşru müdafa hakkı”nı taraflara haber vererek “mümkün olan en az zayiat” verdirerek kullandı.

Senaryo üç: İsrail, Gazze meselesininin ilk gününde “Ortadoğu’u değişecek” cümlesini kurdu. Mısır’ı, Ürdün’ü, Lübnan’ı, Suriye’yi ve özellikle İran’ı hedefine koydu.

Senaryo dört: 1979’dan bu yana İsrail’e bir mantar tabancası bile patlatmamış İran, Gazze’deki direnişin hamiliğine soyundu.

Senaryo beş: Amerika, İsrail eliyle bölgenin yayılmacı emelleri olan İran’ı hizaya çekiyor.

Senaryo altı: İsrail, bölgede kendisine tehdit olabilecek bütün ülkeleri istikrarsızlaştırmakta kararlı. Bunu yapabilmek için Amerika’nın ve Batı’nın desteğini almak zorunda. O destek için “şeytanlaştırdığı” İran’ı kullanıyor.

Senaryo yedi: İsrail, kendisine bu güne kadar saldırmamış İran’ı, zaman zaman vurmasına rağmen, son dönemdeki kadar hiç hışkırtmamıştı. Neden acaba?

Senaryo sekiz: İran, Hamas’ın hamiliğine soyunup, Filistin davasını kendi emperyal emelleri için kullanmak istiyor.

Senaryo dokuz: Hamas’ın en önemli liderlerinden Aruri’nin bir İsrail tarafından Beyrut’ta Hizbullah kontrolündeki bölgede öldürülmesinden sonra yaşananlar hiç de normal değil. Hizbullah’ın tavrının sertleşmesi beklenirken, beklentileri boşa çıkartan eylemselik sergiliyor.

Senaryo on: İsrail, İran’ın nükleer kapasitesini sıfırlamak için, mutlaka İran’ı vuracak. İran’ı vurmak için altlık yapıyor.

Senaryo on bir: Tanrıyı kıyamete zorlamak isteyenler, Ortadoğu’yu ateşe vermek için gün sayıyor.

Senaryo on bir’e dipnot: Kızıl düveleri Amerika’dan Kudüs’e getirenlere inananların sayısı azımsanamayacak kadar çok.

***

Dün gece İsrail’e karşı “kısmi” meşru misilleme hakkını kullanan İran’a yönelik İsrail’in saldırıp saldırmayacağı tartışmasıyla geçti.

Her an İran’ın vurulabileceği endişesi yaşandı.

Amerika’nın “bu kez yalnız yapmak zorunda kalırsın” demesine rağmen İsrail’in İran’ı vurma kararlılığına karşılık, İran’ın, “Saniyeler içinde cevabını alırsın” resti izledi.

Tam da böyle bir ortamda Gazzeliler unutuldu, dünya gözünü İsrail-İran çatışmasına çevirdi.

Türkiye’nin arabuluculuğuna olan ihtiyaç daha da arttı. Gazze’deki kalıcı ateş kesin önemi daha da arttı.

Türkiye’nin bölge ülkelerinin istikrarı için geliştirdiği perspektifin değeri attı.

Çok, tehlikeli, gergin günlerden geçiyor.

Gerginliğin daha da artacağı günlere adım atıyoruz..!

Yorumlar7

  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Hiç bir şey olmaz
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Maymuna bak... 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'la İsrail arası gostermelik sozde danışıklı dönüş karşılıklı gerilimin İran'dan netenyahuya can simidi bir yandanda maymuna bak maymuna olayı İran İsrail'le danışıklı divusle dünyayı bu sahte gerilimle meşgul edip Filistinlilere yapılan israil katliam ve soykırımı perdeleyip israil rahat rahat soykırım katliam yapacak İran yine bildiğimiz iran
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Selim 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu, tüm dünyaya yayılabilecek çok hassas denklemler üzerinde yürüyen psikolojik üstünlüğün önemli olduğu satranç hamlelerinin yapıldığı bir savaş gerginliğidir. Taraflar birbirini tartıyor, mesaj gönderiyor uzun vadeli değerlendirmeler yapılıyor. Buna "Danışıklı döğüş" demek en hafif tabiriyle körlüktür, ön yargıdır. Bekleyin göreceksiniz!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Selim 1 hafta önce Şikayet Et
    Bazı müslüman kılıklı acaip yorumculara; Siz hastasınız, hasta. Büyülenmişsiniz. Nerde bir müslüman ayağa kalksa hazımsızlıkmıdır, ırkçılıkmıdır, gizli islam düşmanlığımıdır, yada ortaya karışık mıdır nedir bilmem ama hemen karalamaya küçümsemeye kalkıyorsunuz, ya nedir sizin derdiniz, hiç bir halt etmediğiniz halde akşama kadar müslüman aleyhine fitne yayıyorsunuz.Allah ıslah etsin sizi
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • İnsan 1 hafta önce Şikayet Et
    Amin
  • Ayarcı 1 hafta önce Şikayet Et
    İsrail ve İran ABD nin evlatları, kardeş kavgası olur arada bir... senaryo yazmaya gerek yok hedef TÜRKİYE...
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat