İran'ın elindeki füze ve İHA'lar

  • GİRİŞ15.04.2024 09:04
  • GÜNCELLEME18.04.2024 09:42

İran, ilk kez doğrudan İsrail topraklarına yönelik bir saldırı düzenledi. Cumartesi gecesi İsrail'de hava saldırısı sirenleri çaldı, halka sığınaklara gitmeleri çağrısı yapıldı, hava savunma sistemleri devreye girdi ve patlamalar duyuldu. Ülke genelindeki bazı noktalarda İran'ın yolladığı çok sayıda İHA ve füzeler imha edilirken, bir çoğu da İsrail topraklarına giremeden önce İsrail ve müttefiklerince vuruldu. Çatışmada en az 9 ülke rol oynadı. İran, Irak, Suriye ve Yemen'den yollanan iHA'lar ve füzeler; İsrail, ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün tarafından vuruldu.

Peki, yıllardır Batı ambargosu altında olan İran silah sanayii nasıl gelişiyor ve ellerinde hangi silahlar var?

Batı'nın yaptırımlarını paravan şirketlerle delen Tahran; balistik füzeler konusunda özellikle de Kuzey Kore'yle sıkı bir bağ kurdu. Yine Çin ve Rusya'yla da el altında iş yaparak savunma sanayini geliştirdi. Devrim öncesi ABD'den alınan silahlar da tersine mühendislikle geliştirilerek envanterde tutuldu.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, 13 Nisan'da gerçekleşen ve 300'den fazla drone ile füze kullanılan saldırıdan "onlarca kat büyüklükte" operasyon düzenleme kabiliyetine sahip olduklarını ancak İsrail'in 1 Nisan'daki konsolosluk saldırısına orantılı olarak karşılık verdiklerini söyledi.

BALİSTİK FÜZELER

Peki, İran'ın cephaneliği Bakıri'nin yaptığı açıklamadaki kadar güçlü mü?

İran'ın en güvendiği ve kendini geliştirdiği alan balistik füzeler. ABD Ulusal İstihbarat raporu da İran'ın Orta Doğu'da en fazla balistik füzeye sahip ülke olduğunu söylüyor.

Tahran yönetimi, Batı'nın da uzun süredir takibi altındaki silah üretim programı kapsamında insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler üretiyor. Bazıları Rusya tarafından Ukrayna savaşında da kullanılan füze envanteri, İran'ın sahada en çok güvendiği silahları arasında.

İran'ın elindeki en uzun menzilli seyir füzesi 2500 km'lik menzili ile "Soumar". En etkili balistik füzeleri ise, 2000 km menzile sahip "Secil, Şahab 3 ve Hürremşah (Kheibar)" füzesi. Bunları 1400 km menzile sahip "Hac Kasım" balistik füzeleri izliyor.

İran'ın envanterinde, menzilleri 100 ila 1000 km arasında değişen "Zilzal, Şahab 1, Fatih-110, Şahab 2, Zülfikar ve Kıyam" balistik füzeleri de yer alıyor. 

İHA'LAR

Drone üretimine de ağırlık veren İran, geçen yıl Muhacir-10 isimli, 2000 km menzile sahip ve ciddi füze taşıma kapasitesine sahip silahlı insansız hava aracını tanıttı. SİHA, yine İran yapımı "elmas füzesi" ve "kaim bombası"nı atabilme kabiliyetine sahip.

"Muhacir" İHA grubunun yanı sıra, "Ababil, Yasir, Karrar, Fotros, Hamaseh, H-110 Sarir, Kaman" adlı İHA'ları da bulunuyor İran'ın.

30 yıldır aralıksız insansız hava araçları geliştiren Tahran yönetiminin en çok bilinen İHA'sı ise, İsrail'e saldırıda da kullanılan Şahid-136 İHA'ları. Rusya tarafından Ukrayna savaşında da kullanıldığı iddia edilen bu kamikaze İHA'lar, 1500 km kadar menzile sahip. Yaklaşık 35 kg patlayıcı taşıyabilen bu İHA'lar, tahribat etkisi kısıtlı olmasına rağmen düşük maliyetiyle öne çıkıyor.

Yorumlar16

  • Adnan Düzenli 1 hafta önce Şikayet Et
    İnşallah ABD eski başkanı trump'ın dedikleri doğru değildir. inşallah bu zamana kadar hiç bir gayrimüslim ülkeyle savaşmadığı doğru değildir. inşallah bundan sonraki uygulamaları şia için değil de Allah rızası için olur
    Cevapla
  • İLHAMİ YILMAZ 1 hafta önce Şikayet Et
    Eksik olmakla birlikte fena bir tahlil değil. Yapılan yorumlar çok cahilce. Bilgiye tahlile dayalı değil. Kulaktan dolma sokak kafası. Ayrıca adil ve merhametli değil. Muhatap Müslüman olunca herkes aslan kesiliyor.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • mustafa ışık 1 hafta önce Şikayet Et
    guzel kardesim adamlarin genarelleri vuruldu bunlar ne yapti soylermisin ya da sunu sorayim tehditleri ne zaman bir işe yaradi yoksa tabiki isteriz israile karsi basarili olsun bizde dua edelim ama işte kalb bunlara buğz ediyor şia ah şia
  • Mehmet T. 1 hafta önce Şikayet Et
    Bunlar kağıttan kaplan, itraile attıkları füzeler fiyasko, patlayıcı başlıkları bile yok, kuru sıkı çıktı. Yalan dolan algı başka bir şey yok.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ömer Güneş 1 hafta önce Şikayet Et
    Atmasyon, uydurmasın, şarlatanlık, yalan, dolan, entrika, göz boyama, kripto Yahudi =İran
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Kemalettin 1 hafta önce Şikayet Et
    Siz muslumansanız ben degilim o kesin israil taraftarlıgı gozunuzu burumus
  • musafir 1 hafta önce Şikayet Et
    hamasin roketleri bunlardan daha sahici fazla abartmayin iran fis cikti
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat