LGS Türkiye birincileri neden YKS’de birinci olamıyor?
- GİRİŞ16.07.2026 09:09
- GÜNCELLEME16.07.2026 09:09
Ülkemizin en büyük katılımlı sınavları kuşkusuz LGS ve YKS…
Acaba LGS’ye gerekenden fazla anlam mı yüklüyoruz?
Eylül ayında okulların açılmasından çok önce hazırlıklarına başlanan bu iki sınav öğrencilerin ve ailelerin birinci gündem maddesi olmaya devam edecek şüphesiz.
Sınavların öncesi, sınavların içi, sınavların değerlendirilmesi, sınavların sonuçlarının açıklanması, sınavlar sonrası tercih dönemi derken yılın 12 ayı LGS ve YKS ile yatıyor ve kalkıyoruz.
Sadece son beş yılın LGS ve YKS Türkiye birincilerini incelediğimizde ortaya ilginç bir durum çıkıyor:
Hiç düşündünüz mü acaba, son beş yılın LGS birincileri YKS’ye girince ne yapıyorlar?
Öncelikle uygulanmaya başladığı yıl olan 2018’den günümüze kadar LGS’de her yıl kaç Türkiye birincisi çıkmış ona bakalım:
Yıllara göre LGS Türkiye birincileri
|
Yıl |
Toplam Türkiye Birincisi |
|
2018 |
18 |
|
2019 |
565 |
|
2020 |
181 |
|
2021 |
97 |
|
2022 |
194 |
|
2023 |
562 |
|
2024 |
413 |
|
2025 |
719 |
|
2026 |
452 |
Şimdi de her yıl LGS’de birinci olan öğrencilerin 4 yıl sonra girmiş olduğu YKS’deki Türkiye birincilerinin sayılarına bakalım.
2026 YKS sonuçları henüz açıklanmadığı için, biz 2022 yılından başlayarak (2022 YKS birincilerini görmek için 2018 LGS, 2023 YKS için 2019 LGS, 2024 YKS için 2020 LGS, 2025 YKS için 2021 LGS birinci sayısına bakıyor olacağız) LGS ile YKS arasındaki korelasyona bakacağız.
2022-2025 YKS’ye karşılık gelen, 2018-2021 LGS Türkiye Birincilerinin Sayısal Karşılaştırması*
|
Yıl |
Kaç LGS birincisi var? |
Yıl |
Kaç YKS birincisi var? |
|
2018 |
18 |
2022 |
4 |
|
2019 |
565 |
2023 |
5 |
|
2020 |
181 |
2024 |
4 |
|
2021 |
97 |
2025 |
4 |
|
Toplam |
861 |
Toplam |
17 |
*YDT testi birincileri dahil edilmemiştir.
2018’de 18 LGS birincisi varken, bu öğrencilerin girdikleri 2022 YKS’de 4 birinci var.
2019’da 565 LGS birincisi varken, bu öğrencilerin girdikleri 2023 YKS’de 5 birinci var.
2020’de 181 LGS birincisi varken, bu öğrencilerin girdikleri 2024 YKS’de 4 birinci var.
2021’de 97 LGS birincisi varken, bu öğrencilerin girdikleri 2025 YKS’de 4 birinci var.
Üstelik YKS birincilerinden bazıları aynı öğrenci yani hem TYT hem Sayısal alan birincisi ya da hem TYT hem Eşit Ağırlık birincisi (2025 YKS TYT birincisi aynı zamanda Sayısal alan birincisi).
Amacım LGS’deki soru sayısı, soru kalitesi, soru başına düşen süre vb gibi teknik detaylara girmek değil. Ama şunu detayı da eklemek isterim. LGS’ye giren öğrenci sayısı aşağı yukarı bir milyon civarında iken, YKS’ye giren öğrenci sayısı neredeyse LGS’ye giren öğrencilerin en az 2 katı.
Çok kolay ve anlaşılır bir soru ile bu durumun ülkece peşine düşmeliyiz. Yani doğru soruyu sorarak yol almalıyız.
LGS BİRİNCİLERİ NEDEN YKS’DE BİRİNCİ OLAMIYOR?
Evet çok uzun bir yazı yazıp sizleri sıkmamak adına bugünlük LGS birincilerinin peşine düşerek neden YKS’de de birinci olamadıklarının araştırılması gerektiğini düşünüyorum.
LGS mi çok kolay?
YKS mi çok zor?
LGS birincilerine mezun oldukları lisede bir haller mi oluyor? Kaldı ki ülkemizdeki lise eğitimi kalitesi özellikle de %1’lik dilimdeki liseler olmak üzere oldukça iyidir.
Bugüne kadar 2024 YKS’de birinci olan Berra Kuruş isimli öğrenci hariç kaç öğrenci aynı zamanda hem LGS’de hem YKS’de birinci oldu? (2019 LGS’de 565 Türkiye birincisinden birisi olan Berra Kuruş, 2024 YKS’de de birinci olmuştur.)
Amacım Türkiye birinciliği üzerinden tam puan alan öğrencilerimizin başarısını gölgelemek değil tam tersine büyük emek vererek LGS’de yakaladıkları başarının YKS ve sonrasında da devam etmesine katkıda bulunmaktır.
BENCE LGS KALDIRILMALI!
Her yıl aşağı yukarı bir milyon öğrencinin katıldığı LGS’de ailelerin gönül rahatlığı ile oh be, şükürler olsun ki çocuğum şu okula yerleşti diyerek sevinç naraları atacağı okulların kontenjanları aşağı yukarı 40-50 bin civarında. Yani Biz sınava giren bir milyon öğrenciden 950 binini LGS ile damgalıyoruz. Senden olmaz! diyoruz. Düşünebiliyor musunuz 950 bin vatan evladını, hem de daha 14 yaşındaki pırıl pırıl gençlerimizi o yaşlarında başarısızlıkla tanıştırıyoruz ve bu gençlerin devamında yine sıralarda, sınıflarda başarılı olmalarını bekleyerek hem onlara hem de kendimize en önemlisi de milli kaynaklarımızı israf ederek ülkemize kötülük yapıyoruz.
İKİ SORU
Sayın Millî Eğitim Bakanımız, değerli Hocam Prof.Dr.Yusuf TEKİN’e iki soru sorarak bugünkü yazımı bitiriyorum:
Sayın Bakanım;
1) LGS’ye bir milyondan fazla öğrenci başvurmak ve girmek zorunda mı?
2) LGS’ye giren yaklaşık bir milyon öğrencinin tamamına aynı 90 soruyu sormak zorunda mıyız? Yani Galatasaray Lisesi ya da Ankara Fen Lisesi’ne yerleşecek olan öğrenci ile sınavda 200 bininci ve devamındaki 300, 500, 700 ya da 900 bininci olan öğrencilere aynı soruları sormak zorunda mıyız?
Bu arada Millî Eğitim Bakanlığımızı LGS tercih sürecinde öğrenci ve ailelere inanılmaz bir yazılım olan Rota Maarif Platformu nedeniyle canı gönülden tebrik ediyorum.
***
BİR DUYURU
Üniversite tercihlerinde Ankara’da Çankaya Üniversitesi’nde 22 Temmuzdan itibaren sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz tercih danışmanlığı yapacağım. Tüm öğrencileri ve ailelerini Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüsü’ne bekliyorum.
Yine LGS tercihleri için de 18 ve 19 Temmuzda Ankara’da bulunan Tümay Anadolu Lisesi’nde ücretsiz tercih danışmanlığı yapacağım. Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan Tümay Anadolu Lisesi’ne öğrencileri ve ailelerini bekliyorum.
İnstagram hesabım olan @ismailyolcu58 üzerinden duyuruları takip etmeniz yeterli olacaktır.
***
Günün Sözü: "Büyük veya küçük anlamda karakter, insanın kendini muktedir hissettiği şeyde devamlılık göstermesidir." (Goethe)
İsmail Yolcu
Eğitimci-Yazar
Çankaya Üniversitesi İletişim Koordinatörü
İnstagram: @ismailyolcu58
Yorumlar5