İkinci el otomobilde 'stokçuluk' açıklaması

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, ikinci el araçlarda belirli otomobillerin sürekli stoklandığı ve bilinçli olarak fiyatlarının artırıldığına şahit olduklarını dile getirdi.

GİRİŞ 25.05.2022 14:57 GÜNCELLEME 25.05.2022 14:59
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, ikinci el otomobil pazarındaki son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, açıklamasında ikinci elde stokçuluk yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca yaz aylarında da fiyatlarda yüzde 20-25 civarında artış öngördüklerini dile getirdi.

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş

"Şu anda ikinci el otomobil pazarında net olarak gördüğümüz durum, belirli otomobillerin sürekli stoklandığı ve bilinçli olarak fiyatlarının artırıldığı" şeklinde konuşan Muhammed Ali Karakaş, fırsatçı ve manipülatörlerin ilan platformlarında tekrar ortaya çıktığını belirterek, "Bir otomobilin değerini artırmak için aynı kişi tarafından birden fazla ilan girildiğini sürekli tespit ediyoruz. Tedarikteki kısıtlı durumun fırsatçılar tarafından kullanılarak bol bol araç stokladıklarını görüyoruz" dedi.

İkinci el otomobil fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelere de yer veren Karakaş, "Yılbaşındaki kur ile bugünkü kur arasında yüzde 15'lik bir artış olduğunu da göz önünde bulundurursak, ikinci elde fiyatların yüzde 20-25 bandında arttığını söyleyebiliriz. Yaz aylarında da aynı oranda fiyat artışlarıyla karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kurumsal filo kiralama ihalelerinde de otomobillerin afaki fiyatlara satıldığını gözlemlediklerini belirten Karakaş, "Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında günlük ve bireysel kiralamalardaki artışın ikinci ele de bir yansıması olacak. Önümüzdeki 4 aylık süreçte Eylül ayına kadar çip, kauçuk gibi ana hammadde ürünlerinin bulunamaması nedeniyle sıfır kilometre araç tedarikinde sıkıntılar yaşanacağını, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artışla otomobil fiyatlarının artacağını öngörmekteyiz." dedi.

İKİNCİ EL SATIŞLARDA SON DURUM

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar nisanda bir önceki aya göre yüzde 29, fiyatlar da ortalamada yüzde 4 arttı.

İLANA ÇIKAN ARAÇLARIN YARIDAN FAZLASI SATILDI

Geçen ay ikinci el online satışlar içinde binek araçların payı yüzde 82, hafif ticari araçların payı yüzde 18 olarak belirlendi.

İkinci el online binek ve hafif ticari pazarında ilana çıkan araç adedi nisanda 325 bin 312 ile mart ayına göre yüzde 3 azaldı. İlana çıkan araçların yüzde 59'u satıldı.

İkinci el pazarında en çok satışı gerçekleşen ilk 32 markanın 258 modeline ait 2 bin 543 varyantın 2010-2021 model yıllarındaki 123 bin 800 ilanının fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre, nisanda ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında bir önceki aya göre ortalamada yüzde 4 artış gözlendi.

DİZEL OTOMOBİLLER İLK SIRADA

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, nisanda en yüksek payı 115 bin 533 satış ve yüzde 60,4 payla dizel otomobiller aldı.

Dizel otomobilleri, 69 bin 927 satış ve yüzde 36,5 payla benzinli, 3 bin 656 satış ve yüzde 1,9 payla hibrit otomobiller takip etti.

Otogazlı otomobillerin payı 1.702 satışla yüzde 0,9 ve elektrikli otomobillerin payı 583 satışla yüzde 0,3 olarak belirlendi.

KAYNAK: HABER7
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 91
  • Doğrucu Davud 1 yıl önce Şikayet Et
    Gereği yapılsın, hukuk devleti hukuk devleti, GUGUK DEVLETİ OLMASIN DEĞİL Mİ ?
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Ab den ikinci el arac ithal edilmeli ulkemiz ikinci el coplugune dondu ve vatandas araca ulaşamıyor devlet yetkilileri neyi bekliyor anlamadim
    Cevapla
  • Zati 1 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna almayın. Başta Mazotlu olanlar olmak üzere, benzinli vs. tüm fosil yakıtlılar bir kaç yıl içinde yasaklanacak. Hurda durumuna düşecek. Bırakın Karaborsacıların stokçuların elinde patlasın. O zaman millet onlara öyle gülecek ki felekleri şaşacak
    Cevapla
  • Erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan kerizler alıyor ne yapalım bizler izlemeye devam. Herşeyin bukadar pahalı olduğu bir dönemde araba yetişmiyor. Cahilliğin böylesi komik.
    Cevapla
  • Şems 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman sorun yok herkesin alım gücü yerinde %59 demek oluyor ALLAH'tan öyle bir derdim yok illa almak için değişik bir hastalık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle