Otomobiline kurduğu sistemle yakıttan yüzde 50 tasarruf sağlıyor

Antalya'da 30 yıl şoförlük yapan Aziz Ercan, 1980 model otomobiline hava ve yakıttan elde edilen ek gaz girişiyle yaklaşık yüzde 50'ye varan tasarruf sağlayan sistem geliştirdi. Ercan, sistemini noterde de tasdik ettirdi.

GİRİŞ 09.06.2022 14:10 GÜNCELLEME 09.06.2022 14:19
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Kepez ilçesinde yaşayan evli ve 1 çocuk babası şoför emeklisi 53 yaşındaki Aziz Ercan, çocukluğundan bu yana ilgisi olduğu otomobil motoru ve yakıt sistemleri üzerine araştırma yapmaya başladı.

Mesleği boyunca da bozulan aracını çoğu kez kendi tamir eden Ercan, 2 yıldır 1980 model otomobilin üzerinde az yakıtla, daha fazla nasıl yol alabileceği üzerine bir sistem üzerinde çalışmaya başladı. 1 ay önce çalışmasını tamamlayan Ercan, sisteme ilk olarak motordan, yerleştirdiği küçük depoya hava geçişi sağladı.

Depoda buharlaşan yakıt emiş gücüyle motora çekiliyor. Bunun sonucundan elde edilen yüksek enerjiyle yakıttan yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlıyor.



YAKITTA YÜZDE 50 TASARRUF


30 yıllık şoförlüğün ardından emekli olduğunu dile getiren Ercan, işi gereği araçlara ilgisinin olduğunu ve motorların çalışma sistemini yakından bildiğini dile getirdi. Araçların az yakıt tüketimi üzerine bir şeyler yapmaya karar verdiğini ifade eden Ercan, “Fikir fikir derken, mazotun patlayarak yandığını düşündüm. LPG’nin mazotu patlatacağını düşündüm ve bunu motora vermeye karar verdim. Bunu bir sistemle motora verdim gayet güzel çalıştı. Bir süredir denemesini yapıyorum. 30 TL’lik LPG ile 26 kilometre yol yaptım. Ama sistemi aynı fiyatlı LPG ile 38 kilometre gittim. Aracın tokunu LPG değerine düşüp gazını kısarsanız yüzde 55 civarında bir tasarruf sağlanabilir. Aracın performansında gücünde hiçbir şey yok. Yağda bozma, motorda aşındırma gibi bir olayı yok” diye konuştu.



GELİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUM


Yakıt fiyatlarının sürekli arttığı dönemde bu sistemin sürücülere can suyu olacağını kaydeden Ercan, “Sisteme izin verilirse, devletimiz destek verirse hayırlı bir iş olacak. Sistemin hiçbir tehlikesi yok. 1,5 yıldır bu sistemin üzerinde çalıştım. 1980 Model TOFAŞ marka aracımda uzun süre denemesini yaptım. Bu sistemin daha da geliştirilip kullanılmasını istiyorum. Benim yaptığım ham halidir” dedi.



PROJESİNİ NOTERE TASTİK ETTİRDİ


Ercan sistemin tam çalışma şeklini ise şöyle anlattı:
“Benzin otomatiğinden sisteme hava basıyoruz. Otomatik motorun çalışma prensibine göre hızlandığı için havayı o denli motora basıyor. Motorun dönüşüm hava çıkışı var. Onu da sisteme verdim. İçeride mazot buharlaşıyor ve buharlaşan mazotu emiş gücüyle motor çekiyor.”

Ercan, notere giderek projesinin kendisine ait olduğunu da tasdik ettirdi.

KAYNAK: İHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • haşim 1 yıl önce Şikayet Et
    bir zamanlar yakıt borusunun üzerine mıknatıs koyarsan yüzde 20 tasarruf sağlarsın diye milleti keklediler bol bol mıknatıs sattılar .
    Cevapla
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    mıknatıs sisdemi kullanılsa yakıta da gerek yok ama insan oğlu böyle gerzekce hem havayı kirletiyor hemde para sömürüsü yapıyor yakıtlarla.oysa manyetik sisdemli araçalr yapılsa hiç yakıta da gerek yok paraya da düşün yakıt yok çevre temiz ömürlük.insanoğlu bencil ve aç gözlüdür.evrenleri gezdim en iğrenç yaratık insanoğlunu buldum ve gördüm.
    Cevapla
  • Cevap 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzaylımısın ağabey
    Cevapla
  • barış 1 yıl önce Şikayet Et
    boş konuşuyorsun . sen önce fiziği öğren . internetteki kendi kendini döndüren dışarıya hiçbir güç aktaramıyan sadece tıklanma ile para kazanmak isteyen çakalların etkisinde kalmışsın .
    Cevapla
  • fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş külbütör den gelen yağ bukharı zaten motora verlir. ne icadı. ne tasarrufu. bırakın allah aşkına
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Emmi başına iş arama. Maddelerin. Buharlaşma. Enerji gücü. Yoğunlaşmaları. Hepsinin farklı. Allah muhafaza karambole birşeyler yapacam derken canından olma.
    Cevapla
  • mahfi 1 yıl önce Şikayet Et
    Amcam bulmuş da neyi bulduğunu bulamamış. 42 yıllık araç motorunda neyi geliştirdin amca sen?? :) Araç çekişinde de problem yokmuş, neyle ölçtün ki? Bir de gitmiş noterden onaylatmış, abicim notere gitsem, ayağımdaki ayakkabıyı benimdir diye onaylatsam, parayı versem onu da onaylarlar. Daha nerelere başvuracağını bilmeyen birinin habere değil de esprilere konu olabilir. Geçin bunları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle