Uzman isim açıkladı! Piyasada sıfır otomobil neden yok?

Milyonlarca araç sürücüsünün merakla beklediği ÖTV değişikliği 1 Aralık'ta yapıldı. Bazı modellere bu değişiklikle birlikte 50 bin lira indirim geldi. Ancak indirime rağmen araç bulmak zor.

Uzman isim açıkladı! Piyasada sıfır otomobil neden yok?
Uzman isim açıkladı! Piyasada sıfır otomobil neden yok?
GİRİŞ 14.12.2022 09:24 GÜNCELLEME 14.12.2022 09:24

Sıfır otomobilde 1 Aralık’ta matrah güncellemesi yapıldı. Belirli modellerde 50 bin TL’ye kadar indirim gerçekleşti. Ancak o indirime rağmen bayilerde araç bulmak zor. Peki sıfır araç neden bulunamıyor? İşte detaylar...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

Dünya genelindeki arz sıkıntısının halen yaşanıyor olması. Pandemi ortadan kalkmış olsa da olumsuz etkilerini hala yaşamaktayız. Bunun yanında yakın coğrafyamızda cereyan eden ve tüm dünyaya etki eden savaş ortamı sebebiyle daha da uzayan hammadde, üretim tedarik gibi arz problemi yaratan sebepleri henüz aşabilmiş değiliz. Geçtiğimiz 2 yıla oranda durum daha iyi olsa arz alanında ki problem bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

OTOMOBİL BAYİLERİ ARAÇ SATMIYOR İDDİASI

Yakın geçmişte, piyasanın satış rakamlarının yüksek olduğu dönemde bu konu ile alakalı hem vatandaşlarımızdan hem meslektaşlarımızdan bayilerin yükselen piyasada araçları stokladıkları veya satmak için ekstra bedeller talep ettikleri yönünde duyumlar aldık. Ancak piyasanın durağan seyrettiği yaşadığımız bu dönemde bayilerin gelen talepleri usulüne uygun şekilde değerlendirdiklerini düşünüyoruz.

YENİ YILDA FİYATLAR ARTACAK MI?

Bu sebeple satış fiyatlarında artış yaşanması kaçınılmaz oluyor. Global sebeplerin yanı sıra ülke içerisinde talebin tekrar artması ve muhtemel yaşanabilecek kur yükselmeleri fiyatların hızla artmasına sebep olabilir. Bu sebeple otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın bu planlarını hayata geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

İKİNCİ EL PİYASASINDA BİR HAREKETLİLİK VAR

Beklenen otomobilde ÖTV matrah düzenlemesinin yürürlüğe girmesi. Vatandaşlarımız bir süredir satın almayı planladıkları otomobile daha uygun rakamlara ulaşmak adına ÖTV düzenlemesinin yürürlüğe girmesini bekliyordu. Geçtiğimiz günlerde ÖTV matrah düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile beraber, belirsizlik ortamı ortadan kalkarak piyasa bir miktar hareketlenmeye başladı.

KAYNAK: MİLLİYET
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.