Depremden Nurdağı ilçesindeki oto galericiler büyük yara aldı

Kahramanmaraş merkezli depremler etkilediği 11 ilde faaliyet gösteren oto galericilerin elindeki araçları hurdaya çevirdi. Bu bölgelerden birisi de Nurdağı oldu.

Depremden Nurdağı ilçesindeki oto galericiler büyük yara aldı
Depremden Nurdağı ilçesindeki oto galericiler büyük yara aldı
GİRİŞ 12.03.2023 13:25 GÜNCELLEME 12.03.2023 13:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yıkıma neden olduğu Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde çok sayıda kişinin ekmek kapısı olan oto galeriler de büyük hasar aldı.

NURDAĞI'NDA DAHA ÇOK TİCARİ VE PANELVAN TİPİ ARAÇLAR SATILIYORDU

Türkiye'nin önemli oto alım satım yerlerinden Nurdağı ilçesindeki galerilerde özellikle ticari ve panelvan tipi araçların satışı ön planda bulunuyor.

YÜZLERCE ARAÇ, ENKAZ ALTINDA KALDI

Çok sayıda kişiye doğrudan ve dolaylı ekmek kapısı olan oto galerilerin önünde satış için bekleyen yüzlerce araç, depremde enkaz altında kaldı.

HURDA ARAÇLARI POLİS KORUYOR

Yürütülen çalışma sonucu çoğunluğu enkaz altından çıkarılan ve boş bir araziye götürülen araçlar, polis ekiplerince korunuyor.

"İLÇENİN GEÇİM KAYNAĞI"

İlçede oto galericilik yapan Harun Çolak, ilçede yaşayanların önemli kısmının geçimini bu işten sağladığını söyledi.

"İLÇEDE EN AZ 500 GALERİ VARDI"

Depremin kendilerini maddi ve manevi olarak çok etkilediğini belirten Çolak, şu bilgileri aktardı:

İlçede en az 500 galeri vardı. Her galeri 10 kişiye ortalama ekmek kapısı olsa, 5 bin kişi yapıyor. Yaklaşık 5 bin kişi bu işten geçimini sağlıyor. Bu galerilerde satışı bekleyen aşağı yukarı 5 bin araç vardı. Bunun en az 1.000'i gitti.

"PANELVANLARI AÇIP TADİLAT YAPARAK PROJEYLE MİNİBÜSE ÇEVİRİYORDUK"

Galerisindeki 17 araçtan 7'sinin enkaz altında kaldığını kaydeden Çolak, ilçedeki vatandaşın dörtte birinin bu işle uğraştığını dile getirerek şöyle konuştu:

Türkiye'de bu anlamda ilk sıradaydık. Türkiye'nin hemen hemen hiçbir yerinde böyle bir ticaret yok. Panelvanları açıp tadilat yaparak projeyle minibüse çeviriyorduk. Onun da bir avantajı vardı. Bir de konum olarak avantajımız vardı. Güzel bir ticaretimiz vardı burada.

"EN ÇOK ZARAR GÖREN SEKTÖR GALERİCİLER"

Hasar gören araçlarının çoğunun kullanılamaz halde olduğuna dikkati çeken Çolak, depremden en çok zarar gören sektörün galericiler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Hepsi pert durumda. Bunlar artık yapılmaz. Bakıyorsunuz araç sıfır kilometre ama tavanı komple gitmiş. Yani depremde en çok zarar gören sektör galericiler oldu.

"İLÇENİN ANA DİNAMİĞİ OTO ALIM SATIM VE OTO SANAYİ ÜZERİNE KURULU"

Oto galerici Ahmet Atlı da deprem anı ve sonrasının felaket olduğunu, bunun tarifinin mümkün olmadığını şöyle dile getirdi.

İlçe ticareti yüzde 80-90 oto alım satım üzerine. Sanayi de bundan ekmek yediği için, ilçenin ana dinamiği oto alım satım ve oto sanayi üzerine kurulu. Burası biterse Nurdağı diye bir şey bulamazsınız. Çünkü burada fabrika yok, büyük sanayi yok. Tarım da belli düzeyde zaten. Deprem hepimizi çok kötü etkiledi. Ben en yakın olarak halamı kaybettim. Çok fazla kayıp var.

"İNSANLAR ŞOK ETKİSİNDE"

Atlı, insanların şok etkisinde olduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

Yavaş yavaş algılamaya başlıyoruz. Yani çok acı bir durum ama öncelikle can. Bu galerilerin çoğu en az 20 yıllık. Şurası benim babamın yeriydi, 55 yaşında. 55 yıldır biriktirdiği yerdi burası ama hepsi yok oldu ama çok şükür demekten başka çaremiz yok.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • muhittin 1 yıl önce Şikayet Et
    :) valla çok üzülmedim onlara... zira nur dağı ÇENC denen KM si oynanmış, vuruğu gizlenmiş. Ekspretizi uyduruk yapılan bir minübüs pazarı vardı ... düşeni parçalıyorlardı. Heeeçç üzülmedim o arabaların o hale gelmesine
    Cevapla