Sahura kalkmadan oruç kabul olur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı!

Oruç tutan vatandaşlar sahura kalmadan oruç tutulur mu diye araştırıyor. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, oruç ile ilgili detayları araştırıyor. Peki sahura kalkmadan oruç kabul olur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı!

Sahura kalkmadan oruç kabul olur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu? Diyanet açıkladı!
GİRİŞ 13.04.2023 00:04 GÜNCELLEME 13.04.2023 00:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Müslümanlar Ramazan ayı devam ediyorken kendilerine göre sebepler nedeniyle sahura kalkmadan oruç tutulur mu diye merak ediyor. Diyanet bilgilerine göre oruç tutma detayları açıklandı. Peki Sahura kalkmadan oruç kabul olur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu?

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet tarafından yayımlanan bilgilere göre niyet, orucun şartlarındandır. Niyet etmeden oruç tutmak sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Balgam veya tükürük yutmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre kaza gerektirir mi?Balgam veya tükürük yutmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre kaza gerektirir mi?

SAHURA KALKMADAN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Din İşleri Yüksek Kurulu sitesinde sahur hakkında bilgiler paylaşıldı. Bu bilgilerde Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v)'in sahura kaltığı ve ümmetine önerdiği belirtilmektedir. Sahur için bazı hadisler rivayet edilmiştir. Diyanet bilgileri şöyle:


Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Ramazan Bayramı ne zaman, kaç gün olacak? 2023 Ramazan Bayramı hangi günlerde?Ramazan Bayramı ne zaman, kaç gün olacak? 2023 Ramazan Bayramı hangi günlerde?

YORUMLAR 6
  • Adn 1 yıl önce Şikayet Et
    Pek az biliriz TV de detaya girmez genelde hocalarımız vakit dar insanların anlama kabiliyetinde paslanmışlık var ders çalışmak değilde kısa yol modundayız. Daha faziletli olan seçenekler ve şüpheden kaçmak belli sınırlar içerisinde tercih sebebi olması gayet normal. Gece gündüzden önce geliyor ve 24:00 dan sonrada yeni güne giriliyor. Günü yaşarken yarın ki oruç için neden diyoruz ?
    Cevapla
  • Kap Kara Cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    Dinen yeni gün saban vaktinin girmesi ile olur. Sabah vakti girmeden önceki zaman BU GÜNDÜR. Senin saat hesabına göre değil de ondan...
    Cevapla
  • MASK 1 yıl önce Şikayet Et
    Sahura kalkmak bir niyettir velev ki kalkmadın sabah uyandın ve Ramazan ayı olduğunu Allah rızası için oruç tutman gerektiğinin farkındasınız ve oruç tutuyorsunuz bu bir niyettir Allah kalbinizi biliyor yok dile getirecekmişsin kalben niyet edecek.............
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    oruç tutun sıhhat bulun---oruç sabrın yarısıdır---oruç kalkandır---bir yudum su ile dahi olsa sahur yapınız---iftarı acele ediniz sahuru geciktiriniz. Hz Muhammed (s.a.v)
    Cevapla
  • Safa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu konular her sene değişiyor mu acaba ? Diyanet teferrutla uğraşmaktan ayetlete bir türlü sıra gelmiyor ?!!!!!!!
    Cevapla
  • Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyanet'ten Allah razı olsun. Diyanet her şeye yetişiyor da insan sadece istediği kısmı görüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle