İtikaf nedir, ne demektir ve nasıl yapılır? Evde itikaf olur mu, Kuran'da itikaf geçiyor mu?

Mübarek Ramazan ayını Yüce Yaradan’a sığınıp ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlar kendini cami ve mescit gibi çeşitli ibadethanelerde buluyor. Peki, inzivaya çekilip dünyevi olan hiçbir şeyle ilişki kurmadan sadece Allah’a (c.c.) tövbe ve istiğfar ettiğimiz itikaf ibadeti nedir, nasıl yapılır?

İtikaf nedir, ne demektir ve nasıl yapılır? Evde itikaf olur mu, Kuran'da itikaf geçiyor mu?
GİRİŞ 05.04.2024 16:21 GÜNCELLEME 05.04.2024 16:22
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Genellikle camilerde ve mescitlerde gerçekleştirilen bir ibadet olan itikafa giren kişi, lazım olan tüm ihtiyaçlarını cami içerisinde gidermesi gerekmekte. Ancak belli başlı gereksinimlerini karşılamak şartıyla camiden dışarı çıkabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününü camide bitirirdi.

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sahabesi ve eşleri tarafından da yapılan itikaf ibadeti, farz değil sünnettir. Yüce Yaradan ile daha yakın olmak isteyen mümin kullar itikafa girerek, zamanlarının neredeyse tamamını ibadet ve zikir ile geçirirler. Peki, itikaf Kuran'da geçiyor mu ve evde itikaf olur mu, itikaf ibadeti nasıl yapılır?

Peygamber Efendimizin anne baba rızası ile ilgili hadisleri: Dinimizde anne baba hakkı!Peygamber Efendimizin anne baba rızası ile ilgili hadisleri: Dinimizde anne baba hakkı!

İTİKAF NE DEMEK?

Sözlükte “hapsetmek, alıkoymak; bir yere yerleşmek, oraya bağlanıp kalmak” anlamlarındaki akf kökünden türeyen i‘tikâf, bu mânaları yanında kişinin kendisini sıradan davranışlardan uzak tutmasını, fıkıh terimi olarak da ibadet amacıyla ve belirli bir şekilde camide kalmasını ifade eder. İtikâf, bir mescitte ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir.

Namaz kılmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? Namazın faziletleri ve fiziksel faydalarıNamaz kılmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? Namazın faziletleri ve fiziksel faydaları

İTİKAFA NE ZAMAN GİRİLİR?

Hadis kaynakları Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son 10 gününde itikâfa çekildiğini, hanımlarının da genelde Resûl-i Ekrem (s.a.v.) ile beraber itikâf yaptığını nakleder. (Buhârî, “İ‘tikâf”, 3; Müslim, “Hayz”, 6; Tirmizî, “Savm”, 80)

İmam Gazali'ye göre çocuk nasıl yetiştirilir? İmam Gazali'nin eğitim anlayışı...İmam Gazali'ye göre çocuk nasıl yetiştirilir? İmam Gazali'nin eğitim anlayışı...

İTİKAF NASIL YAPILIR?

İtikafa girmek için ''“neveytü’l-itikâfe" şeklinde niyet edilmelidir. ''Niyet ettim itikafa girmeye'' şeklinde Türkçe niyet etmek de caizdir. İtikâf yapmak isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescit veya ibadethane hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz, Kur’ân-ı Kerim tilâveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadetlerle veya dinî bilgi ve kültürünü artıracak sohbet ve okumalarla değerlendirir. Doğal ihtiyaçlarını gidermek için mescidi meşgul etmeyecek ve kirletmeyecek şeyleri mescide getirebilir. Mescitte yer, içer ve orada istirahat eder. Mescidin içinde giderilmesi mümkün olmayan zarurî ve doğal ihtiyaçları için ancak dışarı çıkabilir ama daha sonra geri dönmesi gerekir

Nafile itikâflar dışarıya çıkmakla bozulmaz. Ancak vacip itikâflar, zorunlu ihtiyaçlar dışında itikâf mahallinin terk edilmesiyle bozulur. Tercih edilen görüşe göre, itikâfın asgarî süresi için bir sınır konmamıştır. Bu bakımdan bir mescidi ziyaret eden kişi, bu ziyaret süresinde bile itikâfa niyet edebilir.

EVDE İTİKAF OLUR MU, NASIL YAPILIR?

Kadınların cami veya mescit içerisinde değil bilhassa evlerinde itikafa girmeleri uygun görülmüştür. Evde mescit olarak kullanılan bir oda varsa, o oda itikaf için gayet uygundur. Yemek yapmak, temizlik gibi dünyalık ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın bir mahzuru yoktur. Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifâyedir. Az bir vakitte de itikâf yapılabilir. Bir gün veya birkaç saat gibi. İtikâfa girenin oruçlu olması şarttır. Sadece Şâfi mezhebinde oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır.

İmkânı olan hanımlar evde itikâfa girdikleri takdirde, unutulmuş olan bu sünneti ihya eder ve sünneti ihya etme sevabına nail olurlar. Kadınların camide itikâf yapması uygun görülmemiştir. Evde olan itikafta da bir takım şartlar mevcut. Dünyalık olan her türlü işten kendini uzak tutması gereken hanımlar evlerinin o odasını adeta mescit belleyip o titizlikle hareket etmelidir.

İTİKAFIN FAZİLETLERİ VE FAYDALARI

İtikaf, kişiyi hem bu Dünyadan hem de kendinden uzaklaştırıp asıl gideceği yere ebediyete hazırlayıp yakınlaştırır.

Kişinin kalbine üşüşmüş olan onu anlamsız şekilde meşgul eden duygu ve düşüncelerden arındırır.

İtikaf aynı zamanda Müslümanlara Kadir gecesini yakalama fırsatını da sunar. Peygamberimiz (s.a.v.) “Bana Kadir Gecesi'nin, Ramazan'ın son on gününde olduğu söylendi, itikâf yapacaksanız bu on günde yapın” buyurmuştu. (Buhari, Müslim)

İtikaf belirli bir müddet sevdiklerinden uzak kalıp bu esnada kendi iç ve dış temizliğini yaptırıp onlara kendini böyle takdim etmeyi sağlar.

Kişinin kendi hayatı adeta film şeridi gibi kendi gözlerinin önünden geçer ve Allah’ın (c.c.) onu her an gözettiğinden sakınır.

Kişi ölümü düşünür ve kendini Allah’ın huzuruna nasıl çıkacağına hazırlar bunu iliklerine hisseder ve bu korkuyla kendi hayatına müthiş bir dönüş sağlar.

YORUMLAR 10
  • Yediemirler 3 hafta önce Şikayet Et
    Hakkı sonmez denilen kişi , sen inançsız olabilirsin ama biz Müslümanlar için Efendimizin sünnetleri başımızın tacıdır..Laçkalığı başka yerde yap
    Cevapla
  • mert 4 hafta önce Şikayet Et
    bende ittifak sandım yeminle.
    Cevapla
  • Tahir Kaplan 4 hafta önce Şikayet Et
    Hakkı sönmez, sol ayak önde ne demek diyorsun anlatayım tuvalete girerken sol ayakla girilir sağ ayakla çıkılır camiye girerken sağ ayakla girilir sol ayakla çıkılır Peygamberimiz böyle yatığı içi sünnettir bizde müslüman olarak yaparız
    Cevapla
  • Vatandaşlardan 4 hafta önce Şikayet Et
    Bu kuralı hiç bir arap yapmıyor. Hayret
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İtikafdaki güzel müminlerle ALLAH bizleride ahirette onlara komşu olmayı nasip eylesin amin.
    Cevapla
  • Ali Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakkı sönmez adlı yorum yapan kişi Müslüman olmayabilirsin ama SAYGIYI öğrenmelisin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle