Yurtdışı oylarda Almanya ve bazı Avrupa ülkeleri CHP ve Yeşil Sol Parti'yi neden kayırıyor?

  • GİRİŞ03.05.2023 08:19
  • GÜNCELLEME04.05.2023 08:27

14 Mayıs seçimleri için son 10 güne girilirken, yurtdışından gelecek oyların önemine dönük farkındalık giderek artıyor.

3 milyon 416 bin 098 seçmen kaydı var yurt dışında.

İlk dört günlük katılım raporu, 2018’e göre sandığa iki kat daha fazla rağbet olduğunu gösteriyor.

Bu durumun, özellikle Almanya başta olmak üzere, bazı Avrupa ülkelerindeki örtülü ya da açık çeşitli kısıtlamalar ve partilere, ittifaklara dönük çifte standartlar eşliğinde geliştiğini özellikle not etmek isterim.

Bu yazının konusu da bu olacak zaten.

Çifte standart ve kayırmacılık, bir kere şuradan başlıyor:

Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi, yönetimleri ve basınıyla, Türkiye’nin demokrasisine dönük sürekli eleştirel ve suçlayıcı bir yaklaşım içinde olmalarına karşın, en temel demokratik hak olan seçim kampanyası ve oy kullanma faaliyetlerine kimi zaman yasaklayıcı, kimi zaman  ise ‘kayırmacı’ şekilde yaklaştı, böyle hareket etmeye devam ediyorlar.

Yasaklayıcı tutumun en belirgin örneği, oy kullanımını engellemeye yahut zorlaştırmaya yönelik eylem ve kararlar.

Örneğin, en fazla yurtdışı seçmenin yaşadığı Almanya’da Alman makamları hiçbir dayanak olmamasına rağmen 9 sandık bölgesini iptal etti. Bielefeld, Fulda, Kassel, Dortmund Mannheim gibi Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde sandık kurulmasına izin verilmedi.

CUMHUR İTTİFAKI’NA KARŞI CHP VE YEŞİL SOL’UN KAYIRILDIĞINA DAİR SOMUT ÖRNEKLER

Bu karar, bütün partileri etkileyebilecek ve seçime katılmayı her partiden seçmen için zorlaştıracak bir durum olarak görülebilir.

Ancak, Avrupa’da daha önce yapılan seçimlerin tümünde, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye ortalamasının en az 10 puan üstünde oylar çıktığı düşünüldüğünde, bu kısıtlayıcı tutumun geri planında da bir ‘hesap’ olduğu düşünülebilir.

Yine de asıl meselemiz ‘kayırmacılık’ bahsiyle ilgili.

4 Avrupa ülkesi, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya, seçim döneminde Türkiye’deki partilerin kendi ülkelerinde seçim kampanyası yapmasını yasaklamıştı.

Ancak, ‘kayırmacılık’ tam da bu konuda devreye girdi.

Bu konuda AK Parti’ye dönük yasak tam olarak uygulanırken, CHP ve Yeşil Sol Parti söz konusu olduğunda nedense esnek hareket ediliyor.

Örneğin;

Yurtdışındaki kampanya ve oy verme sürecini yakından izleyen kaynaklardan aldığım bilgilere göre Alman makamları, CHP’nin bir çok yerde kurdele keserek açılışını yaptığı Seçim Koordinasyon Merkezine ses çıkarmadı.
Aynı şekilde, HDP yerine seçimlere girecek olan Yeşil Sol Parti’ye de bu müsamaha gösterildi.

Seçim sürecine girilirken, AK Parti’nin kampanya yapmaması için her türlü önlem sıkı bir şekilde devreye sokulurken, CHP’nin Berlin teşkilatı, CHP’nin İstanbul İl Başkanlığıyla çok yakın bir koordinasyon içerisinde yaygın bir kampanya faaliyeti yürüttü.

Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Öğrendiğimize göre, Almanya’nın Nürnberg Belediyesi’nden izin alarak belli bölgelere asılan AK Parti afişleri, PKK sempatizanları ve sol grupların baskısıyla kaldırılmış.

Kaldırılmakla yetinilmemiş, yerine Yeşil Sol Parti’nin afişleri asılmış, üstelik bu durum, Nürnberg makamlarının gözü önünde gerçekleşmiş.

Cumhur İttifakı paydaşlarına dönük kısıtlayıcı, muhalefet paydaşlarına dönük kayırmacı yaklaşım sergileyen bir tek Almanya değil tabi.

Haberlere de yansıdı.

Fransa’nın Marsilya kentinde oy kullanmaya giden vatandaşlar, AK Parti’ye oy verecekleri düşünülerek saldırıya uğradı.

İşin kötüsü, saldırıya Fransız güvenlik makamları müdahale etmediler.

Konsolosluklar önünde yapılan PKK gösterileri ile yine oy kullanmak isteyen yurtdışı vatandaşlara dönük gözdağı ve yıldırma çabaları devreye girdi.

BU ÜLKELERİN MUHALEFETİ DESTEKLEDİKLERİ, TERCİH ETTİKLERİ ÇOK AÇIK. ANCAK KAYIRMACILIK KABUL EDİLEMEZ

Seçim döneminin yaklaştığı dönem içerisinde bu kayırmacı tutumun örneklerine dair Türk basınında da pek çok haber yayınlandı.

Bütün bunlara rağmen, hatta belki bütün bunlara bir reaksiyon olarak katılımın yüksek seviyede seyrettiğini tekrar hatırlatalım.

Ancak, bu kayırmacı tutumun sürece hem hile katma, hem de aynı kayırmacı yöntemlerle başka yerlerden müdahil olabileceğine dair farkındalığı da canlı tutmak gerekiyor.

E zaten, bu ülkelerin bazılar Türkiye’de CHP ve HDP koalisyonunun iktidara gelmelerine açık destek veriyor.

Bir ay kadar önce Almanya’nın bir önceki Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, “Türkiye'nin şu anda birleştiren bir lidere ihtiyacı olduğunu savunup, bunu Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapabileceğini öne sürerek açık destek vermişti.

14 Mayıs’la ilgili gizlileri, saklıları yok yani.

Kimi tercih edecekleri kendi bilecekleri bir şey.

Ancak, Türkiye’nin demokrasi standartlarına dönük sürekli hırpalayıcı bir dil kullanan, kendilerini ise, demokrasinin üst seviyelerine ulaşmış gibi lanse eden bu ülkelerin en temel demokratik süreçlerle ilgili böylesi bir kayırmacı tutumla hareket etmelerini akılda tutmak, yeri geldiğinde de yüzlerine vurmak için bu yaptıklarını unutmamak gerek.

Yorumlar42

  • Envers 11 ay önce Şikayet Et
    Orda bulunanların geneli CHP yüzünden gitmiş ülkeyi geri bırakması ezik zayip şimdi gidip sandıkta oyunu kullanmak tepkisini gösterecek orda bile CHP zihniyeti zulmü devam ediyor.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • İlker 11 ay önce Şikayet Et
    Bunlara az bir minnetimiz kaldı, reis onu da ortadan kaldıracak sonra da onların bize minneti olacak, ve böyle boş boş konusamayacaklar diye ödleri kopuyor, bu yüzden de reisi sevmiyorlar, reis gelince ve yılların kamburundan kurtulalım asıl siz o zaman bakın bunların haline nasıl abi abi diye kivranacaklar inşallah
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • iren 11 ay önce Şikayet Et
    21 yıldır burda hocam reis. Niye kurtulamadınız kamburunuzdan?
  • Ddd 11 ay önce Şikayet Et
    İngilterede almanyada pkk lılqr otobüs tutuyor, cehapelileri de alıyorlar. Dindar seçmen ise gariban, kendi gitmeye çalışıyor. Bu tür organşzasyonlar olsa iyi olur, çünkü. İş güçten dolayı gidemeyen de oluyor
    Cevapla Toplam 14 beğeni
  • Fırat Yazıcı 11 ay önce Şikayet Et
    Hainlerin işi yok mu?Ak parti seçmeni çok pasif.Davaları için gayret eden çok az.Önümüzdeki 100 yılın en önemli seçimi için hiç bir bahane mazeret olamaz.
  • dedem 11 ay önce Şikayet Et
    bu alman ın yaptıkları yanına kalmamalı, alanyada yasıyan almanlara alısverıs ıcın baska sehırlerdekı marketler lıstesı verılıp , oralardan alısverıs yapmaları ıcın zorlanmalı, trafık polısı her kavsakta durdurup eksık belge bılgı yanlıs hareket, ıcın mutazarrır etmelı.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • AHMET 11 ay önce Şikayet Et
    Çok saçma.Alman halkı ile yöneticilerinin ne alakası var.iyi o zaman kapat kapıları Alman turist gelmesin.mantıksız
    Toplam 4 beğeni
  • Eski ak partili 11 ay önce Şikayet Et
    Bütün dünyaya Avrupa birliğine sesleniyorum akp tekrar kazanmasın elinizden geleni yapın bıktık nefretlik kusmalık oldu sizlerden biri gelsin yeterki bunlar gitsin
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Ahmet başçavuş 11 ay önce Şikayet Et
    Eski AKP'li yeni FETÖ'cü sün anlaşılan bu Erdoğan ne yaptı ki kusmalık oldun deveye diken sözü boşuna değil bu kafa neyin kafası ecdat kurtuluş savaşını niye yaptık PKK ya karşı 45 bin şehit niye verildi Allah akıl fikir versin
    Toplam 1 beğeni
  • Vatansever 11 ay önce Şikayet Et
    Sizlerden biri gelsin derken? Hangisi veya hangileri gelsin istiyorsun? Onu da yaz istersen.
  • Vanliyim 11 ay önce Şikayet Et
    He dünya seni dinleyecek kurma kolu
  • YunusEmre 11 ay önce Şikayet Et
    Bu adam hükümetin yaptığı birşeyi kullanırsa dövün sizin acilen kendi vatanına gitmelisiniz Parti ne yaptı size para istediniz vermedi mi hava limanı istediniz yapmadı mı Eyt ak parti döneminde olmadığı halde sorunu çözmedi mi kafa işte bu Erdoğan gitsin aponun heykelini dikecek adam gelsin gerekirse değil mi
    Toplam 3 beğeni
  • Vatan 11 ay önce Şikayet Et
    Sen zaten türk degilsin sen git oraya biz türkler onları sokmayız buraya alman uşagı seni..
    Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat