Özhaseki’ye Hatay’da 6 yıl önceki o görüntüleri sordum. Yaşadıklarını hüzünlenerek anlattı

  • GİRİŞ27.11.2023 09:03
  • GÜNCELLEME27.11.2023 09:07

2017 yılına ait Hatay’dan gelen bir görüntü…

O günlerde birinci dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki, Hatay’ın Merkez İlçesi Antakya’nın AK Partili belediye başkan ile bir kentsel dönüşüm töreninde.

Eskimiş, depreme karşı dayanıksız 4/5 bin konut yıkılıp, kentsel dönüşüm çerçevesinde yenileri yapılacak.

Ancak, yolunda gitmeyen bir şeyler var…

Önceki gün Kayseri’de bir araya geldiğimiz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki’ye 2017’de Hatay’da birkaç dakikalık görüntülerini gördüğümüz o törende neler yaşandığını sordum.

Hüzünlü bir ses tonu ile anlattı.

Özhaseki’nin anlattıkları üzerinden şöyle özetleyeyim:

-Kentsel dönüşüm için eski yapıların yıkılması gerekiyordu. Ancak daha ilk dakikadan itibaren tören alanında büyük bir gerilim peydah olmuştu.

-Antakya Belediye Başkanı hem sözlü olarak, hem de pankartlarla protesto ediliyordu.

Sebep?

Hak sahipleri istedikleri kadar daire vaadini alamamışlardı.

Antakya Belediye Başkanı’ndan sonra kürsüye gelen Özhaseki, selamlama cümlelerini bile kurmadan, “İstemiyor musunuz” diye soruyor karşısındaki kalabalığa.

Karşıdan gelen cevap:

Evet, istemiyoruz.

Özhaseki, tek tek konuşup, bütün sorularınıza cevap verip çıkış yolu bulmayı vadediyor.

Tek tek uzun uzun görüşüyor herkesle.

İki katlı evi olan bir kişiye 3 daire sözü verilmiş.
Ama o, 4 olmazsa zinhar vermem diyor.

Böyle örnekler.

Sonunda tören iptal ediliyor.

Dönüşümden vazgeçiliyor.

Sonuç:

Çok kötü maalesef…

İnternete bakarsanız o görüntüleri bulursunuz.

Hatay’daki o binaların tamamı 6 Şubat depremleriyle birlikte yerle bir oluyor.

DÖNÜŞÜMDEN BAŞKA ÇARE YOK… HERKES BU İŞİN BİR UCUNDAN TUTMALI.

Dün Kayseri’de Kanal 7’de yaptığımız Başkent Kulisi programında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki’ye 6 Şubat depremleri sonrası yaraların ne ölçüde sarılabildiğine dair sorular yönelttim.

Şöyle rakamlar var.

İnşaatı başlayıp devam eden ve başlamak üzere olan konutların sayısı 250 bine gelmiş.

Özhaseki’nin göreve geldikten sonra bir proje olarak gündeme getirdiği, hükümet destekli, isteyenin kendi konutunu kendisinin yapacağı yerinde dönüşüm projesi için de 240 bin başvuru gelmiş.

(Her bir konut için 1,5 milyon liralık bir ödenek bu)

Özhaseki, Cumhurbaşkanımız talimat verdi, “Maliye tarafından bize dönük bir kısıt yok” dedi.

Bunu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’de daha önce açıklamıştı.

Deprem bölgesi tasarruf önlemlerinden muaf şeklinde.

Özhaseki’nin Başkent Kulisi’ndeki diğer açıklamalarını şu şekilde özetleyebilirim:

ŞEHİR MERKEZLERİ İÇİN ŞEHRİN DOKUSUNA ÖZEL PROJELER

Bakan Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 850 bine yakın yapının zarar gördüğünü, 14 milyon civarında vatandaşın da bundan etkilendiğini söyledi. Şehir merkezlerinin, şehrin dokusuna ve kültürel kimliğine uygun bir biçimde ayağa kaldırılacağını söyleyen Bakan Özhaseki, depremden en ağır hasarı alan Hatay’ın ayağa kaldırılması için yoğun mesai yaptıklarını ifade etti. Bakan Özhaseki, “Hatay'da birçok tescilli eser var. Onlar, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ayrıca ele alındı, restorasyon projeleri ortaya çıktı. O süreçte, tarihi eserlerin restorasyon süreci Kültür ve Turizm Bakanlığında.” şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN’DAN 100 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE 1000 KONUTLUK DESTEK

Kahramanmaraş'taki Azerbaycan Mahallesi için, Azerbaycan hükümetinin destek vererek 1000 konut yapacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Onlar da bir kardeşlik göstermek istiyorlar.” dedi. Bakan Özhaseki, bilim insanlarının fay hattına 65 metre kadar boşluk bırakılması yönündeki önerisini de hatırlatarak, “Biz önlemimizi aldık. Biz fay hattının geçtiği yerlerle inşaatlarımızın arasına 100 metre bıraktık. Yeşil alan yaptık oraları. Etrafında da zemin artı 2-3 gibi projeler yaptık. 15 metre derinliğinde fora kazıklar çakmaya başladık. Binlerce kazık çakılıyor şimdi. Böylece zemini sağlamlaştırdık.” açıklamalarını yaptı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ KÖYLER İÇİN ÇELİK EVLER

Bakan Mehmet Özhaseki, 250 bin bağımsız birimin inşasına başladıklarını belirterek, “Bunların her birinin teslim süresini de bir sene gibi öngördük. Nisanda başlamıştı çalışmalarımız. 9-10 ay sonra bu teslimleri yapmaya başlıyoruz. Özellikle köy evleri için ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda alınan bir karar vardı. ‘Artık çelik yapıya geçelim’ diye. Biz şimdi çelik yapının standartlarını geliştirdik. İhalelerine başladık. 100 bine yakın köy evini de 6 ay içerisinde bitireceğiz. Köylüler de emin olun çok sevdiler. Çünkü ilk defa karşılaşacakları bir şey. Herhangi bir şekilde, altından fay hattı bile geçse tesir etmiyor.” dedi.

İSTANBUL İÇİN 15 GÜN SONRA AÇIKLAMA YAPILACAK

Kentsel Dönüşüm Yasasının ardından olası Marmara depremi için de çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Arkadaşlarımız İstanbul'a çalışıyorlar. İstanbul için düşündüklerimizi ve yol haritamızı belirliyoruz. 15 güne ilan ederiz. Ama ipucu vermek gerekirse şunları söyleyebilirim; daha önce ilan ettiğimiz ‘Yarısı Bizden’ kampanyası var. Yani vatandaşa diyoruz ki ‘Evinizi riskli görüyorsanız ve depreme hazırlık için yenileyecekseniz siz yapın evinizi, biz size yarısını verelim.’ Bundan istifade edecek epeyce bir insan var. 1 milyon 20 bin kişi buna müracaat etmiş. Bağımsız olarak müracaat ettiler. Fakat 10 daireyle ilgili bir kişi müracaat etmişse çok bir anlamı olmuyor. Yüzde 100 müracaat eden 14 bin bina var. Yüzde 65’i geçen 40 bine yakın bina var. Bunlardan başlayarak vatandaşa ‘Yenilemek istiyor musunuz? Anlaştınız mı? Tamam, yıkın başlayın. Ne harcıyorsanız? Yarısını devlet veriyor. Hadi devam edin’ diyeceğiz. Müthiş bir kolaylık" şeklinde konuştu.

Yorumlar18

  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Mallesef inşaatlarda iskan, izin, ruhsat, denetleme gibi konularin hepsi Belediyelerin elinden alınması lazım. Bu görevlerin hepsi çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yapılmalı. 4 kat ve üzerine izin verilmemeli
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Kompataro 5 ay önce Şikayet Et
    Asrın sorusu bu!!
    Cevapla
  • Felaket 5 ay önce Şikayet Et
    Sayın Bakan doğru söylüyor emek mahallesi sakinlerini CHP kışkırttı kentsel dönüşüme karşı çıktılar ama maalesef insanlar çürük evlerinin altında can verdi
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    marmara depreminde etkilenecek olan sehirlerdeki KIRACI ları UYARIYORUM....sırf ucuz diye eski binalarda oturmayin,ev sahipleri eski evlerini kiraya verip yeni evlerde oturuyor!!!
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Sen devletsin rica edemezsin emredersin! devlet vatandasinin can guvenligini saglamali,evi depremde yikilma riski olanlari tespit edip sahibine tutanagi verir "binayi boşaltin ya yikip yenisini yapacaksin yada binayi muhurlerim" diyeceksin.kiraya vermesinede musade etmeyeceksin bukadar basit. O eski evlerde oturanlarin hepside kiraci,hicbir ev sahibi yikalacagini bildigi evde oturmaz...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • mustafa 5 ay önce Şikayet Et
    Öyle yapsaydı ''tek adam, diktatör'' diyecektiniz.
    Toplam 1 beğeni
  • Selim 5 ay önce Şikayet Et
    Hee öylemi. Siz varya siyonisrten daha tehlikelisiniz. Rant elde edilecek diye oradaki siyasi, etnik ve mezhepsel farklıları isyana teşvik edip kalkışmayı ateşleyip tüm Türkiyeye yaymaya çalışacaksın, yargı içinden, meslek odalarından destek alıp yargı yoluyla engel olacaksın sonrada sen devletsin yapacaksın diyeceksin Yapılırsada diktatör diyeceksin.Sizinle aynı dünyada yaşamak zuldür.
    Toplam 3 beğeni
  • Savana 21 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede bir seçim gerçeği var. Emreder yıkar sonra seçimde cezalandırılır. O yüzden siyasi partiler vatandaşı memnun etme yoluna gider. Bu olayda ne hikmetse dönüşüme müsaade etyenler ortalıkta yoktu, pek kimsede onları arayıp suçlamadı. Ben videoları izledim kendini aydın zanneden çakallar o dönem milleti rant diye galeyana getiriyordu. depremden sonra ortalıkta yoklardı.
    Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat