Yerel seçimler için geri sayım sürerken “en uygun aday” arayışında son viraj

  • GİRİŞ27.11.2023 09:00
  • GÜNCELLEME27.11.2023 12:06

Yine yeniden seçim atmosferine giriyoruz, son sürat..!

Aslında 7 Ekim’deki El Kassam’ın huruç harekatının ardından İsrail’in orantısız Gazze’ye abanmasıyla yaşadığımız trajedi olmasaydı, çok daha erken “yerel seçim” havasına girecektik.

İsrail’in hırçın ve kuralsız bir şekilde, çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek binlerce sivili öldürdüğü saldırılar, Türkiye gündeminde hala birinci sırada olmakla birlikte…

Hafta sonu Ak Parti’de yapılan “temayül yoklamaları”, CHP’deki “adaylık” tartışmaları ve İyi Parti’deki iç savaş gündemin ikinci sırasına yerel seçimleri yerleştirdi.

ÖZGÜR ÖZEL, İMAMOĞLU’NUN İPİYLE KUYUYA İNİYOR

CHP cephesinde değişen bir şey yok. Ankara’da milliyetçi oylara, İstanbul’da HDP (HEDEP) oylarına muhtaçlar! İyi Parti yedeğinden çıkmasın diye türlü manevralar yapıyor. Kalemşorları tehdit dahil her yöntemi kullanıyor.

Oyunu da o yönde kurma eğilimindeler

Mansur Yavaş, Meral Akşener ile görüşüp “Genel Başkanımın selamını ilettim” diyerek ayrılıyor toplantıdan… İstanbul’da, Özgür Özel yanına aldığı Pervin Buldan ile kendini “Kürt sanatçı” olarak tanımlayan opera sanatçısını izlemeye gidiyor. Yetinmiyor bir de konser sonrası sahneye çıkıp elini öpüyor. Yetinmiyor sonradan da “Benim için onurdur” diyerek HEDEP’lilerin gönlüne girmeye çalışıyor.

İttifak olacaksa şeffaf olacak” diyerek Pervin Buldan’ın “Halkımız bizden açık, şeffaf ittifak istiyor” sözüne gönderme yapıyor!

***

CHP ile HEDEP İstanbul’da dolu dizgin ittifaka koşuyor. İyi Parti’deki, “para, taciz, tecavüz, poşet, kadın filan” tartışmalarının ortasında Mansur Yavaş’ın Özel’in selamını Akşener’e götürmesi de az uz bir “işbirliği” çabası sayılmaz!

Zaten hatırlarsanız, uzun süre Sayın Akşener, “Biz 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı olarak sadece iki partiydik” diyerek “küçükleri sırtından indir öyle gel” diyordu dönemin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na.

Neyse CHP’nin başını çektiği grubun hali bu şekilde.

AK PARTİ, POTANSİYELİ YÜKSEK İLÇELERDE DEMOGRAFİĞİ ÖNEMSERSE BAŞARI ARTAR

Ya Cumhur İttifakı cephesinde durum ne derseniz. Bu konuda daha farklı bir duruma işaret etmek istiyoruz.

İttifakın iki taşıyıcı kolonu Ak Parti ve MHP’de görüşmeler devam ediyor. Hangi büyükşehir, il, ilçede ittifak yapılacağından tutun da hangi belediyelerin hangi partiye bırakılacağına kadar ince işçilik devam ediyor.

Ak Parti cephesindeyse, temayül yoklamaları tamamlandı.

Aday adayları başvurularını yaptı. Erdoğan istişarelerini sıklaştırdı. Listeler, seçenekler ve dipnotlarla ilgili genel başkan yardımcıları tarafından genel başkana sunulmak üzere son şekli veriliyor.

***

Ak Parti İstanbul ve Ankara özelinde sadece büyükşehir belediye başkan adayı meselesine odaklanmamış. Büyükşehir adayını destekleyecek, ilçelerde oy patlaması yapacak ilçe belediye başkanları konusunu da sıkı tutuyor.

Ankara için biraz daha çalışılacak gibi görünüyor.

Ama, bu bağlamda geçen hafta İstanbul İl Başkanlığı’nda kritik bir toplantı gerçekleşti. Dar kapsamlı toplantıda ilçe aday adaylarıyla ilgili sunum Erdoğan’a yapıldı.

İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis’i Grup Başkanı Tevfik Göksu’nun sunumunun ardından, aday adaylarından bazıları hafta boyu Ankara’da boy gösterdi.

İLÇELER, BÜYÜKŞEHİR’DEKİ BAŞARININ TAŞIYICISI OLABİLİR

Bize göre, ilçelerin demografik yapısına iyi bakılırsa… Oy patlaması yapabilecek ilçelere özel çalışılırsa… İmamoğlu’nun “çantada keklik” olarak gördüğün toplumsal kesimlerin de oy verebileceği adaylara yönelinirse Ak Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul’da büyük başarı elde eder.

Örnek olsun diye söylemek isteriz, Esenyurt, Esenler, Arnavutköy gibi ilçelerdeki demografi ile, Zeytinburnu, Bayrampaşa gibi ilçelerin demografikleri çok farklı.

İlk gruptakilerde doğu ve güneydoğu ağırlıklıyken, diğer gruptakilerde Balkan göçmenlerinin ağırlığı var.

Buna göre tercihlerin önemli olacağına inanıyoruz.

Bu bağlamda, Fatih, Üsküdar ve Eyüp’e de ayrı bir başlık açmak gerek. Her üç ilçede de kritik bir süreç yaşanıyor.

Özellikle, Üsküdar ve Eyüp’teki yeni yapılaşmanın “lüks” sayılabilecek sınıfta olması Ak Parti’nin açmazı! Zenginleşenlerin CHP’ye yöneldiği gerçeğini dönüştürebilecek bir sosyal psikolojiyi ev ödevi olarak çalışmasında fayda var Ak Parti’nin.

Fatih’te ise sorun aşırı Arap göçü alması. Suriyelisinden, Iraklısına bir çok Arap ülkesinden İstanbul’a göç edenlerin hem mesken hem işyeri olarak tercih ettikleri bir ilçe Fatih.

Ve bir iç göç yaşanıyor. Yılların Fatihlileri ilçelerini terk ediyor. Yerine gelenlerse çoğunlukla göçmenler. Burada da bir demografik değişim yaşanıyor. Ayrıca çalışmalısı gerekiyor.

Sonuç olarak, ilçelerin başarısı büyükşehirin başarısını getirecek. Nisbi başarısızlıklarsa büyükşehiri riske atacak.

Bütün bu görünen tabloyu “istişare” etmek üzere bugün MYK, Çarşamba Meclis Grubu ve Perşembe de Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı iyi bir fırsat.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs akşamı yerel seçim startı vermişti.

Artık en uygun adayın tespiti ve 31 Mart’a kadar çalışmak var.

Erdoğan’ın yürüyüşüne adımlarını uyduranların… Temiz, dürüst dava adamlarının… Rasyonaliteden ayrılmayıp bir mefkure uğruna çalışanların emekleri zayi olmasın!

 

Yorumlar20

  • Mehmet 5 ay önce Şikayet Et
    Esenyurt ve k.cekmeceyi alan seçimi alır.k çekmecede kesinlikle aziz yeniay aday gosterilmeli
    Cevapla
  • Dost 5 ay önce Şikayet Et
    Kim reise çıraklık mağdurlarinin haklı talebini iletecek bu seçimde cok farkı olacak başkanlık seçimi gibi olmayacak kulaklarınızı kapatmayın derim
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Dadas 5 ay önce Şikayet Et
    Staj ssk baslangici olsun oylar torbaya dolsun
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Hüseyin Aydın 5 ay önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanımıza Hatay Büyükşehir Belediyesi için dağdaki çobanın bile "karıncayı incitmeyen çocuk" diye tanıdığı toprağı, yaprağı, hayvanı ve insanı on planda tutan kimseye gebe olmayan ve YUSUF ÇALGIN beyi bildirmeleri lazım
    Cevapla
  • bekir 5 ay önce Şikayet Et
    Gene Binali yıldırım gibi yaşlı biri istanbula kayseri eski belediye başkanı gibi ankaralı olmayan biri de ankaraya aday gösterilirse GEÇMİŞ OLSUN - gene kaybederiz
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat