İstanbul ve Ankara için ‘kazanacak aday’ arayışı

  • GİRİŞ12.12.2023 09:06
  • GÜNCELLEME14.12.2023 08:34

Yerel seçimlerde adayın neden çok önemli olduğu, önceki seçimlere bakılarak çok rahatlıkla anlaşılabilir.

Örneğin;

İstanbul ve Ankara ile bu iki büyükşehrin pek çok ilçesinde, belediye başkanlarına verilen oylarla belediye meclisi için kullanılan oylar (bu oylar partiye verilen oylar olarak kabul edilir) arasındaki farklar…

Bilindiği üzere hem İstanbul, hem Ankara’da 31 Mart 2019 seçimlerini belediye başkanlıklarında muhalefetin adayları kazanırken, Belediye Meclislerinde çoğunluk Cumhur İttifakı’nın eline geçmişti.

Geçen hafta Katar gezisi dönüşü uçakta “İstanbul ve Ankara adaylarınızı hangi kriterlere göre belirleyeceksiniz” sorusunu yönelttiğim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu soruma,

 "Halkımızın kabul gördüğü veya kabul gösterdiği kriterler neyse biz o kriterlerle adaylarımızı belirlemenin gayreti içerisinde olacağız." Şeklinde bir cevap vermişti.

Erdoğan’ın bu sözlerinin de ima ettiği gibi AK Parti, hem İstanbul, hem de Ankara için ‘kazanacak aday kim’ sorusuna odaklı bir şekilde bu süreci yürütüyor.

İstanbul için ‘Kazanacak aday’ arayışları bağlamında yakın geçmişten şöyle bir örnek verilebilir.

Mart 2014 seçimlerinde merhum Kadir Topbaş, bütün partilerin kendi adaylarıyla girdiği İstanbul seçimlerinde %47,9 oranında oy almış, rakibi Mustafa Sarıgül’e fark atarak seçimleri kazanmıştı.  

Aynı seçimde Belediye Meclisi oylamasında AK Parti için kullanılan oy oranı ise %45 olarak karşımıza çıkmıştı.

Bu da demek oluyordu ki, o seçimde Kadir Topbaş, AK Parti’nin yaklaşık 3 puan (2,9) üstünde oy almayı başarmıştı.

Rahmetli Kadir Topbaş, “Nasılsınız” sorusuna “İstanbul gibiyim” diyecek kadar kendisini İstanbul’a vermiş, adamış bir isimdi.

Ekrem İmamoğlu’nun bugünkü durumu gibi, İstanbul dışında bir siyasi hedefi yoktu.

‘Kazanacak aday’ kriterleri üzerinde durulduğunda, şehrin büyük sorunlarına odaklanma anlamında bu adayın, Ekrem İmamoğlu’nun karşısında net bir şekilde kendisini fark ettirebilmesi gerekiyor.

İkide bir tatil planları yapmayan, İstanbul dışında başka hedefi olmayan, İstanbul’u bir atlama taşı olarak görmeyen, bütün konsantrasyonun İstanbul üzerinde topladığını belli edecek, halka gösterebilecek bir aday.

Ama bu yeterli olmayabilir.

İstanbul özelinde bu şehrin siyasi yapısına özgü ikinci bir kriter daha var.

O da şu:

Bu aday, kararsız durumda olup da seçim sonuçlarını tayin etme gücünü elinde bulunduran az sayıda seçmenin, rakip adaya göre daha fazla ilgisini çekebilecek yeteneklere ve karaktere sahip birisi olmalı.

İYİ Parti’nin 81 ilde aday çıkarma kararı, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş için bir handikap oluşturur mu?

Tabi ki oluşturur.

Ancak, bu durum her iki şehirde de Cumhur İttifakı’nın adayları için bir garanti de sağlamıyor.

Yine, kıran kırana bir yarış olma ihtimali yüksek.

Öbür taraftan, İmamoğlu ve Yavaş’ın seçimleri çantada keklik gören yaklaşımları da onlar açısından Mayıs seçimlerinde olduğu gibi ikinci bir şok dalgası üretebilir.

İYİ Parti’nin yeni Ankara İl Başkanı açıkladı:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yaptığı ziyarette “Ben buraya sayın genel başkanımın selamını getirdim. Ankara için bir talebim yok. Biz zaten %60 oranında kazanıyoruz” deyip gitmiş.

Bu sözler, Mansur Yavaş’ın Akşener’e, hem de yüzüne karşı “Siz Ankara’da aday çıkarsanız ne yazar” demesi anlamına gelmiyor mu?

Akşener ve Yavaş arasında 2019 seçimleri öncesinden kalan bir hesap da var.

5 sene önce tam da bu vakitler adayların belli olmaya başladığı bir ortamda Akşener Yavaş’la alakalı bir açıklama yapmış, “Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’nin Ankara adaylığını kabul etmesini çok isterim” demişti.

Ancak Yavaş, Akşener’in bu talebini reddetmiş, hatta CHP’den yapılmazsam aday olmam diye rest çekmişti.

Zaten Mansur bey, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde de Akşener’in zorlamasına rağmen Kılıçdaroğlu’na karşı cephe almaktan özenle uzak durmuştu.

İYİ Parti Mayıs seçimlerinde İstanbul’da %8,1, Ankara’da %13,1 oranında oy aldı.

Seçmende güçlü iki adaya yönelme duygusu öne çıktığı için İYİ Parti’nin çıkaracağıı adayların bu oranda oy alması beklenmemeli.

Tabi, İYİ Parti’nin çıkaracağı adayların kim olacağı, hangi kalibrede adaylar olacağı da önem taşıyor.

Yorumlar72

  • bekir 4 ay önce Şikayet Et
    İstanbul için Recep Tayyip Erdoğan ın istanbulu kazandığında olduğu gibi - İstanbulda parti örgütünde yıllarca çalışmış istanbula aşık istanbulu bilen ama GENÇ biri - Ankarada da Melih Gökçek gibi Keçiöğren gibi büyük bir ilçede yıllarca başarılı çalışmalar yapmış ANKARALI biri - Benim adaylarım İstanbulda Mehmet Tevfik GÖKSU Ankarada Turgut ALTINOK
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Dostane 4 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar dikkate alırsınız bilemem ama milletin mağdurlarin sesini dinleyin yoksa bu seçim başkanlık seçimi gibi kesinlikle olmayacak çıraklık mağdurlari çözüm bekliyor kulaklarınızı kapattınız malesefki çok tepki oyu var göz ardı yapmayin
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Tolunay 4 ay önce Şikayet Et
    Yerel çıkarlar kenara itilip seçim sonrası talep edilebilir.
  • Hakan 4 ay önce Şikayet Et
    Ne çırakmış arkadaş eyt ve emeklilerin derdi bizi gerdi
    Toplam 3 beğeni
  • Nevseeerli 4 ay önce Şikayet Et
    Kazanacak aday araştırmasını Tüm Türkiye'de yapmalı gel nevsehire gör ilçe ve beldeleri hangi belde ilçe baskanindan memnun onu sor halka dayatmayla torpille aday getirmesi yada mevcut sevilmeyen başkanları tekrar aday yapması nevsehiri kaybettiği anlamına gelir değiştir hepsini Adam mı yok bir sürü aday adayı var diğerlerine de şans ver sayın başkanım
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • hhüseyin 4 ay önce Şikayet Et
    Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri KABAKTEPE düşünülebilir diyorum
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • kasımpaşa 4 ay önce Şikayet Et
    soyadı sıkıntılı keşke yeditepe olsaydı
  • 7500. 4 ay önce Şikayet Et
    Erdoğan aklını başına al yanlış yoldasın 10000 tlnin altındaki emekli maaşlarına zammı yüzdelik olarak değil seyyanen vermen gerekiyor. 7500tlin yüzde 50 si ile 20000 tlnin ki aynımı. Eğer seçimlerde rezil olmak istemiyorsan en düşük emekli maaşını 18000 tl yapmak zorundasın yoksa seçimler senin için büyük bir yenilgiyle bitecek, biz gönül dostların çok kızgınız, erken seçime gidersin.
    Cevapla Toplam 17 beğeni
  • Tolunay 4 ay önce Şikayet Et
    Bu halinle mi gönül dostu oldun.
  • Fatih 4 ay önce Şikayet Et
    Amca oyunun ederini yazmışsın. Kim verirse oyunu alır hesabı!
    Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat