Bir dinleme yöntemi olarak sinema

  • GİRİŞ25.08.2013 08:56
  • GÜNCELLEME25.08.2013 08:56

Bize bir şeyin ne olduğunun doğrudan söylenmesinden hoşlanmayız. 

Çünkü biz zaten biliriz. 

Modern zaman insanının bilmediği ne olabilir ki! 

Sokağa mikrofon uzatıldığında 'bilmiyorum' diyen kaç kişiye rastlayabilirsiniz? 

Her şeyi biliyoruz. Bu yüzden de dinleme gereği duymuyoruz. 

Peki insan, nasıl dinler? 

Dinlemenin yöntemi nedir? 

Ne kadar karmaşık olabilir ki, bu eylem? 

Ve dinlemediği için 'dinlenmeyen' ve dolaylı olarak 'dinlenemeyen' insanın ruh yorgunluğunun sebebi ne ola? 

Soruları çoğaltmanın gereği yok. 

Dikkat çekmek istediğim nokta; insana ulaşmanın bir yolu olarak 'dinleme' halidir. Öylesine zahmetli ve mühim bir haldir ki bu, sanat dediğimiz 'yol'un doğumuna 'yol açar'. 

Ve sanatın son ve altın halkası sinema... 

'Yedinci sanat', bir asırdan fazla zamandır insanlığın hizmetinde olan sinema, 'anlamak' için mühim bir 'araç' olarak yakınımızda duruyor. Yakınımızda, çünkü, bir filme ulaşmak insanın insana ulaşmasından daha kolay hal aldı. 

Diğer altı sanat dalını (edebiyat, şiir, heykel, müzik, tiyatro, mimari) bütüncül bir şekilde kucaklayarak bünyesine alan sinema, bu birikimi kendine has üslubu ile yoğurarak insanlığın hizmetine sunması hasebiyle ayrı bir yerde durur. 

Diğer sanatların tamamını kapsıyor olması tek başına bir sanat dalı özelliğine halel getirmiyor, elbet. İnsandan yola çıkarak -çeşitli estetik formlarla- toplumu dolaşan ve yeniden insana varan sanatın, teknolojiyi de kapsayarak en parlak halini alan sinema, bir 'dinleme aygıtı' işlevi görür. 

İnsanı, insana anlatır... 

Alemi insana anlatır... 

Yani sinema dinleme aygıtı olmasının yanında anlatı aracıdır da. Bu özellikleriyle de, alemi anlama derdinde/maksadında olan insanoğlunun önemli bir yardımcısıdır. 

Kadim zihin yapımızı temellendiren 'hakikat arayışı' noktasında sinemanın işlevi, -hakikatin bir parçası ve yöntemi olarak- yolun başından, arayışın kişisel/kitlesel sonlanmasına kadar (zira hakikate ulaşmak 'haddi aşan' bir ifadedir. Necip Fazıl Kısakürek'in, 'Bir Adam Yaratmak' isimli piyesinde dediği gibi, "Allah'a doğru yol almak vardır, varmak yoktur. Varılabilen hiçbir ufuk, hiçbir gaye Allah olamaz. Sonbaharda uçuşan yapraklar gibi hepimiz O'na doğru yol alıyoruz. Allah'a doğru yol almak vardır, varmak yoktur.") yoldaştır. 

Sinema, kültürel kodlardan doğan, yerel bir dil kullanan, bütün insanlığa hitap eden ve bu noktada evrensel olan anlatı/dinleti aracı halinde 'ilginize muhtaç'. Alemi anlama çabasındaki insanın -araç noktasında- ihtiyacını karşılayan sinemanın, gelinen noktada insana muhtaç olması ne garip bir paradokstur. 

Sinema nasıl mı muhtaç olur? 

Altını çizmeye çalıştığım minvalde ortaya konan sinemanın 'yeterince' izlenmemesi/desteklenmemesi yeterli bir cevap olacaktır, sanırım. 

Geride bırakmakta olduğumuz yıl sinemaya giden kişi sayısı 40 milyona yakın. Nüfusun yarısına yakın bilet satılmış. Kötü bir oran mı? Aslına bakarsanız yetersiz. Fakat daha kötüsü, milyonlarca izleyicinin takip ettiği filmlerin mahiyeti. Eğlendirmek, dolayısıyla da ranttan başka amacı olmayan yapımların ilgi görmesi, sanat adına atılan adımlar daha ürkekleştiriyor. 

İşte bu bağlamda sinema, izleyiciye muhtaç. 

Sektörel gelişim açısından ihtiyaç duymasının ötesinde kendisini doğru yola kanalize edebilmesi babından da insana duyulan ihtiyaç ortada. 

Hep söylerim; sanatla ilgilenmeyen insanın, insanlığının rengi soluktur. 

Hayatın rengini alabilmesi, hakikatin renginin sezilebilmesi adına sinemaya hak ettiği değerin verileceği ümidiyle... 

(19 ay önceki yazı, yeniden, ehemmiyetine binaen...)

 

Abdulhamit Güler - Haber7

abdulhamitguler@gmail.com

twitter: @_hayirlisi_

Yorumlar1

  • Hazinoğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    Sanattan Anlayan Siyasi Yönetici. Birbirini anlama dinleme özelliği sayesinde iki kutba ayrılmış toplumumuza ortak bir payda kazandırabilir sanat. Bugünlerde siyasi yöneticilerin adaylığı gündemde iken sanattan anlayan yönetici kriterinin öne çıkarılmasının zamanıdır.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat