İnanç ve ibadet hakkı

  • GİRİŞ15.08.2022 11:10
  • GÜNCELLEME15.08.2022 11:10

İnanç ve ibadet hakkı kutsaldır. Hangi dinden olursa olsun insanların inanç ve ibadet özgürlüğü dokunulmazdır. Ayrıca bu konuda ayrım da yapılamaz. Sünni’ye ayrı Alevi’ye ayrı muamele edilemez. Devlet, kendisine tâbi olan bütün vatandaşlarının inanç ve ibadet özgürlüğünü sağlamakla mükelleftir.

Seçimler yaklaşırken Aleviler ya da Kürtler üzerinden kaos oluşturmaya çalışanlara asla fırsat verilmemelidir. Toplumda infiale neden olacak açıklamalardan da uzak durmak gerekiyor. Ayrıca geçmişte yaşanan hadiselerden de ders çıkarmamız gerekiyor. 

Kahramanmaraş, Sivas ve Çorum’da yaşanan mezhepsel çatışmaların tekrar hortlatılmaya çalışılmasına müsaade edilmemelidir. Yüksek enflasyon ve mülteciler konusunun yanına, bir de Aleviler meselesini eklemeyelim. 

Pahalılık gelir geçer. Güvenli bölge oluşturur, mültecilerin hiç olmazsa bir kısmını o bölgeye iskân edersiniz, mesele çözülür. İnanç ve ibadet özgürlüğü konusu öyle değil ama. Sınır ucuna dokunduğunuzda, sonuçları her tarafa sıçrayabilir.

Ankara’daki Alevi kurumlarına yapılan provokatif amaçlı saldırılar ve İstanbul’da Kartal Cemevi Vakfı Başkanının darp edilmesi kabul edilebilir şeyler değil. Sabotajların; örgütlü ve hedef gözeten türden olması, üzerinde düşünmeye değer bir konu. İşi ciddiye almaz ve gereken tedbirleri ötelersek, bedelini hep birlikte öderiz.

Öncelikle şu iki hususun altını önemle çizelim. Türkiye’nin bir Alevi ve Kürt gerçeği vardır. Bu yüzden yakın tarihimizden ders çıkarmamız gerektiğini vurguluyoruz. Bazen önemsemediğimiz meseleler büyük facialara sebep olabilir. 

AK Parti’nin geçmişte yapmış olduğu çözüm süreci ve Alevi çalıştayları çok anlamlıydı. O projelerin hayata geçirilmesi maalesef mümkün olmadı. Şer güçler ve onların içimizdeki örgütleri, terörden nemalandıkları için Kürt sorununun çözülmesini amaçlayan çözüm sürecinde son noktanın konulmasını akamete uğrattılar. Şimdi de belirli mihraklar Alevilik üzerinden kaos çıkartmak istiyorlar. Hükümet cemevlerinin statüsünü belirleyebilmek amacıyla birçok çalışma yaptı. Gelinen nokta ve verilen kararlar Alevi vatandaşlarımızı memnun etmedi. 

İnsanların inançlarının doğruluk ve yanlışlığının karar verici mercii devlet değildir.

Türkiye’de gerçek manada, bir Alevi veya Kürt meselesi yok. 

Alevi ve Kürt vatandaşlarımızın özgürlük ve kimlik haklarının ihmal ve ihlal edilmesi gerçeği var. 

Eşit vatandaşlık, hak ve özgürlük alanlarının genişletilmesi gibi hayati konuları ıskalayamayız. Türkiye’nin kanayan yaralarını sarması ve vatandaşlarını huzura erdirmesi gerekiyor. İktidar, bu sorunların üstesinden gelebilecek kudrete sahiptir. 

Temel haklar, inanç ve ibadet gibi konular şu veya bu kavrama kurban verilemez. Irkçı, faşist diskurun kıskacına düşmemeliyiz. Fanatizm, sadece Kürt ve Alevi konusunu ketmekle kalmıyor, aynı zamanda yabancı düşmanlığını ve sığınmacı/göçmen karşıtlığını da körüklüyor. 

Bu tür yaklaşımlar, bizleri demokrasi zemininden uzaklaştırır. Demokrasi, hukuk, adalet düşüncesi zayıflayan toplumlarda milliyetçilik ve devletin kutsanması ön plana çıkar. 

Devlet, millet için vardır. Siyasi iktidarın belirlediği sınırların dışına çıkan herkese hain, devlet düşmanı gözüyle bakarsak, bir süre sonra kendimizi yalnızlaşmış bulabiliriz.

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, Sünni Müslümanlar için ne kadar önemliyse, kim bilir belki de, cemevlerine bazı imkanların tanınması da Aleviler için bir o kadar önemlidir. 

Devrim yasaları da dahil, ne kadar engel varsa kaldırılmalı ve samimi Alevi vatandaşların talepleri karşılanmalıdır. 

Bu şekilde demokrasinin önü açılır ve toplumsal barış sağlanır. 

İlahiyatçıyla Alevi vatandaşı karşı karşıya getirmeyelim. Alevi toplumunu memnun edecek bir çalışma, Ak Parti ve topluma artı değer olarak döner. Aleviler ve Kürtler bu ülkenin asli unsurudur, asla azınlık olarak görülemezler.

Not: Cuma Dergisi, Beklenen Vakit, Anadolu’da Vakit ve Yeni Akit’te sürekli desteğini esirgemeyen, değerli ağabeyimiz, büyüğümüz Mustafa Karahasanoğlu üstada Allah’tan rahmet, geride kalanlarına, sevenlerine sabrı cemil niyaz ediyorum. Mekanın cennet olsun, güzel insan.

YENİAKİT

Yorumlar7

  • Yaşar Dere 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben de Mustafa karaaslanoğlu ağabeyim Abdullah şanlıdan yazısından öğrendim vefat ettiğini Allah gani gani rahmet eylesin
    Cevapla
  • Lale Zahit 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeni Akit yazarının bu yazısını iktibas ettiğiniz için öncelikle Haber 7 sitesine çok teşekkür ediyorum evgili yazarımız gerçekten önemli meselelere değinmiş Kürt sorunu Alevi sorunu bu ülkenin bir gerçeğidir devletimiz İnşallah bu sorunun üstesinden gelir ve Kürt vatandaşları rahatlatır bu ülkede Kürtlerin oyunu alamayan hiçbir iktidar iktidara gelemeyeceği gibi iktidarda da kalamaz Kürt seçmenleri lütfen HDP'nin kıskacına bırakmayalım
    Cevapla
  • İsmail Sandal 3 yıl önce Şikayet Et
    Haber7 sitesini gerçekten tebrik ediyorum Çünkü böyle bir güzel yazı yazıp başlasın lan ittibas ettiği için
    Cevapla
  • Giyesettin Sarma 3 yıl önce Şikayet Et
    sınır operasyonuna da değinmiş yazar ama Amerika İran Rusya Suriye'ye yönelik yeni bir operasyona izin vermez ama AK parti'de kendi Güney sınırlarında bir terör koridor oluşmasına asla müsaade etmez bakalım nasıl bir sonuç ortaya çıkacak yazarın Kürt sorununa yönelik yapmış olduğu eleştiriler de yerindedir katılıyoruz tebrik ediyoruz
    Cevapla
  • Hakan Kalender 3 yıl önce Şikayet Et
    Akit yazarının yazdıkları tespitlere Ben de katılıyorum bu ülkede Kürt riyalitesi Kürt sorunu vardır AK Parti çözüm süreci başlattı ama bazı mihraklar akamete uğrattılar o başarılı olsaydı bugün HDP yüzde ona ulaşamazdı bu altılı masanın içerisindeki CHP kadrosu da HDP'ye hizmet ediyor bunlar PKK terörüne hizmet ediyorlar 6'lı masa değil yanlarında bir de HDP var Meral Akşener ise fetö projesidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat