iOS8 ve Mac OS X Yosemite incelemesi

  • GİRİŞ03.06.2014 14:57
  • GÜNCELLEME06.11.2020 12:59

Apple, geliştiricilere özel etkinliği WWDC’de iPhone, iPad ve iPod’larda kullanılan mobil işletim sistemi iOS’in en yeni sürümü iOS 8’i ve yeni işletim sistemi Mac OS X Yosemite duyuruldu. Çok fazla teknik ayrıntıya girmeden iOS 8’i ve Yosemite’i incelemeye çalışacağım.

MOBİL İŞLETİM SİSTEMİ iOS 8

iOS 7 tasarımının devamı niteliğinde geliştirilen iOS 8 işletim sisteminde dikkat çeken ilk yenilik gelen tüm bildirimlerin kolayca yanıtlanabilmesi. Örneğin; Başka bir uygulamayı kullanıyorken mesajları ve Facebook bildirimlerinizi vs. anında cevaplayabiliyorsunuz.

iOS8’deki Mesajlar uygulamasıyla kolayca ses ya da görüntü gönderebilir, iPad cihazlarımızla iPhone’dan gelen aramaları kabul edebilirsiniz. Türkçe dikte özelliğiyle konuştuğunuz şeyin yazıya dökülmesini sağlayabiliyorsunuz. Deneyimlediğim bu özellik oldukça seri ve güzel çalışıyor. Diğer yenilikleri sıralayacak olduğumuzda:

iOS 8 HealthKit ve Health uygulaması, günlük aktivite ve uyku takibini mümkün kılacak. Health uygulaması sağlık ve sporla ilgili tüm uygulamalardaki bilgilerinize tek bir yerden ulaşma imkanı sağlıyor. Akıllı evleri kontrol amaçlı geliştirilen HomeKit sayesinde evinizdeki aydınlatma sistemini, termostatı, prizleri ve diğer uyumlu cihazlarınızı kolayca kontrol edebileceksiniz.

iOS 8 de gelen Family Sharing özelliği ile 6 kişiye kadar aynı kredi kartını kullanabilme artısının yanı sıra müzik, film, uygulama ve kitaplarınızı tanımladığınız diğer aile üyelerinin cihazlarıyla paylaşabiliyorsunuz. Eğer çocuğunuz bir uygulama satın almak isterse bu size bildirim olarak geliyor, kabul ederseniz o uygulama çocuğunuzun cihazına yükleniyor.

Akıllı Düzenleme (Smart Editing) ile fotoğrafları hızlı bir şekilde düzenleyerek tüm cihazlarda senkron bir şekilde kullanabilir ve daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Siri’ye eklenen Shazam desteği sayesinde Siri’ye dinlettiğiniz şarkıların adını öğrenebiliyor ve anında satın alabiliyorsunuz.

HANGİ CİHAZLARA iOS 8 KURABİLİRSİNİZ? HANGİ CİHAZLAR iOS 8 DESTEKLEMEYECEK?

Önümüzdeki Sonbahar’da tüm kullanıcılar için yayınlanacak iOS 8, iPhone 4s ve üst modelleri (iPhone 4S, 5, 5S, 5C), iPad 2 ve üst modelleri (iPad 2, iPad mini, New iPad, Retina iPad, iPad Air, iPad mini retina), iPod touch (Sadece 5. jenerasyon) destekliyor. Bu cihazlar dışında kalan iPhone 4 ya da iPad gibi ürünler iOS 7'de kalarak güncellenemeyecek.

iOS 8 hakkında ayrıntılı bilgi için Apple’ın hazırlamış olduğu sayfaya göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/ios/ios8/

MAC OS X YOSEMITE

Mac OS Yosemite, iOS 7 ve iOS 8 ile uyumlu yeni bir arayüz tasarımıyla geliyor. Geliştirilen işletim sisteminde genel görünüm, ikonlar, fontlar çok daha şık bir görünümle ve son dönemin gözdesi flat tasarımla sunulacak. En göze çarpan özelliğine değinecek olursak, gelecek güncelleme ile birlikte telefonumuz yanımızda olmasa bile Apple cihazlarımızdan telefonlarımıza gelen çağrıları cevaplayabilir veya arama yapabilirsiniz. Yosemite ile gelen diğer özellikleri kısaca inceleyecek olursak:

Spotlight ile bilgisayardaki dosyaların yanı sıra web için kapsamlı arama özelliği Yosemite ile geldi. Diğer Apple cihazlarınızdaki tarayıcı sekmelerini görüntüleme; mobil cihazdan yazdığınız mail ve mesajları anlık olarak bilgisayarınızda düzenleyebilme yeniliği ile iPhone ya da iPad’inizde yazdığınız bir epostaya veya hazırladığınız sunuma anında Mac’inizde devam edebiliyorsunuz. İşlerinize daha kolay odaklanabileceğiniz karanlık mod, öne çıkan özelliklerden sadece birkaçı. 

İlerleyen yazılarda daha detaylı inceleyeceğimiz Yosemite hakkında ayrıntılı bilgi için Apple’ın hazırlamış olduğu sayfaya göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/osx/preview/

Dropbox’un sonunu hazırlayacağını düşündüğüm iCloud Drive da WWDC ile gelen önemli yeniliklerden. 5 GB ücretsiz depolama alanı sunan iCloud’u aylık 0.99 dolara 20 GB kapasiteye, yetmez derseniz aylık 2,99 dolar ödeyerek 200 GB kapasiteye çıkartabilirsiniz. Bulut depolama sisteminde yedeklenen tüm içeriklere iOS ve OS X’in yanı sıra Windows’lu cihazlar üzerinden erişebileceksiniz.

Mac OS Yosemite ve iOS 8 ücretsiz olarak sonbaharda piyasaya sunulacak. Bununla birlikte Apple, yaz boyunca Yosemite’ın denenmesi için bir beta programı da duyuracak. Geliştirici hesabınız varsa hemen iOS 8 ve OS X Yosemite beta sürümlerini indirip test edebilirsiniz. iOS 8 Beta’da kolayca geri dönüş olmayacağını hatırlatmakta fayda var.

Editör Değerlendirmesi: Aktif olarak telefon ve bilgisayarınızı iş amaçlı kullanıyorsanız; kullandığınız önemli uygulamalar varsa biraz daha beklemenizi tavsiye ederim. İlerleyen zamanlarda daha detaylı inceleme yazılarında görüşmek üzere.

Ali ARSLAN - Haber7

Twitter: @arslania

Yorumlar1

  • Harun Yahya Çakır 9 yıl önce Şikayet Et
    Emeğinize Sağlık. Çok güzel çok açıklayıcı vede bilgilendirici bir yazı olmuş. Emminim Apple tutkunlarının merak ettikleri yeniliklere bir ışık tutmuş oldunuz. İlerleyen dönemlerde kalan yenilikleri bize ulaştırmanızı dilerken İphone 6 nında piyasaya çıkmasıyla tanıtım yazısını bekleriz..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat