Yeni yönetim tarzı...

  • GİRİŞ02.07.2016 09:29
  • GÜNCELLEME02.07.2016 09:29

İçerik açısından ele alındığında bu konuşmalar son günlerde dört konu üzerine oturuyor.

Bunların ilk ikisi sabit temalardan, uzun vadeli gündem konularından oluşuyor: Cemaatle mücadele politikası ve yönetim tarzı olarak başkanlık sistemine geçiş ihtiyacı.

Diğer ikisi ise “terörle mücadele” ile “siyasi iktidarın yetki ve sorumluluk sahasındaki temel siyasi karar alınma gerekçeleri, bunların cumhurbaşkanlığı tarafından sahiplenilmesi” olarak tanımlanabilir.

Yürütme işlevinin Beştepe'ye kayması gibi fiili başkanlık düzenine işaret eden hususlar yanında, İsrail ve Rusya'yla ilişkiler örneklerinin gösterdiği gibi temel politikaların üretilmesi kadar, bunların topluma aktarılması, toplum nezdinde üstlenilmesi işlevini de Beştepe üstlenmiş bulunuyor. Özellikle terörle mücadelede, cumhurbaşkanının “vatan, toprak, kan, şahadet, inanç, tarih, kararlılık gibi konular üzerinden toplumsal seferberlik üretmeyi hedefleyen, bedeller, başarı, siyasi tercih tartışmalarının önünü alan, siyasi boş alan bırakmamayı öngören bu çıkışları, kimilerinin iddia ettiği gibi, “hamaset” paketi içinde ele alınamaz.

Nitekim seçilen temalar, hassasiyetler, yöntemlerin başka görünür bir işlevi daha var. Bu işlev, cumhurbaşkanının siyaset-toplum arasındaki bağ kurma yol ve araçlarına ilişkin yeni adımlarına işaret ediyor.

Erdoğan plebisiter demokrasi anlayışına, gerek kamuoyuyla ilişki teknikleri, gerekse üst siyasi irade ile toplum arasındaki organ ve kurumların by-pass edilmesi açısından yeni katkılarda bulunuyor.

Bir süre önce Al Jazeera Türk'te yayınlanan makalede, Erdoğan'ın, muhtemel bir başkanlık sisteminin nasıl olacağına dair ipuçları da içeren, yönetim tarzıyla ilgili üç hususun altını çizmiştim.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat