Ortaçağ Müslümanlar için aydınlık, ilim ve medeniyet çağı Özgür bey

  • GİRİŞ06.01.2022 11:53
  • GÜNCELLEME06.01.2022 13:14

Müslümanlar için ilim ve ahlak devrinin başladığı çağdır ortaçağ. 610’da Müslümanlar Kur’an ile yani kitap ve ilimle tanıştılar. İslam, ilim çağını başlattı. Bütün zamanların en sevilen ve en başarılı öğretmeni Hz. Muhammed (sav) kitapla geldi; hak ve hakikati anlatmaya başladı. Cehalet dönemi kapandı, saadet çağı başladı. 

Kur’an , “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Allah’tan hakkıyla âlimler korkar” buyurur. 

CHP sözcüsü Özgür Özel eczacı ve politikacı. Okul öncesi eğitim ile ilgili öyle bir açıklama yaptı ki bir eğitimci olarak küçük dilimi yuttum. Bir insan nasıl bu kadar cahil olabilir? 

Çocuk eğitimi Diyanet’in mi  Milli Eğitim’in mi görevi diye soruyor. Çocuk aileye ait. Eğitim görevi ailenin. Ailelerin eğitim için uzman yardımına ihtiyacı var. Diyanet ve Milli Eğitim çocuk yuvaları açarak aileye yardım ediyor.

Zekâ ve karakter eğitimi ile ilgili yapılan araştırmalar, yuvaya giden çocukların zekâ ve yeteneklerini geliştirdiğini, okulda daha başarılı olduğunu gösterdi. Küçük yaşta zekâ daha hızlı gelişir. Zekâ gelişimi açısından (0-2) yaş en hızlı dönem, (2-6) yaş altın çağ. Bu dönemde beden gibi zihin de çok hızlı gelişiyor. Çocuklarla (0-6) yaş döneminde daha çok ilgilenmek gerekiyor. İlgi, sevgi ve bilgi zihin gelişimini hızlandırır; ilgisizlik, bilgisizlik, sevgisizlik zekâ geriliğine yol açar. 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE KİLİSE VE DİYANET’İN ROLÜ

Okul öncesi eğitimde gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz.  % 45 oranında çocuklarımız okul öncesi eğitim alıyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde % 85’ten fazla. 

Almanya’nın Bayern eyaletinde çocuk yuvalarının  %90’u kiliseye ait. % 10 devlet ve belediyelerin. Almanya genelinde % 70 kilisenin, % 30 belediyeler ve devletin. (Türkiye’de Okul Öncesi Din ve Ahlak Raporu, 2021, s.61 - 125)

Diyanet’in açtığı yuvalara giden çocuk oranı sadece % 10.

Batı’da kilise sadece anaokulu eğitimi vermez, okullardaki din eğitimin programını hazırlar ve uygulamayı denetler. Kilise ortaokul, lise, üniversite açar. Askeriye’de, hastanelerde, hapishanelerde, kilisede de din eğitimi verir. DİYANET; 2013’te çocuk yuvası açmaya başladı; askeriye, hapishane, hastanede doğru dürüst eğitim vermez. 

“Özgür Özel, dünya nasıl yapıyorsa öyle yapın” demiş. Dünyadan haberi yok.

CHP tek başına iktidar olduğu 1930-1950 okullarda her türlü dini eğitim yasaklandı. Mahalle mekteplerini kapattı, Müslümanlara gerici, yobaz diye hakaret etti, camilere kilit vurdu, Ayasofya’yı ibadete kapattı. Millet de CHP’yi çizdi. Özel, İslam ile savaştıkları için iktidar yüzü görmediklerini unutmamalı.  

İLMİN BEŞİĞİ SUFFE OKULU VE SIBYAN MEKTEPLERİ 

CHP’li Özgür Özel, sıbyan mekteplerini kurmuşlar, genişletiyorlar, diyor.

Sıbyan çocuk demek. Çocukluk yaşlarında zihin hızlı gelişir, onun için okul öncesi eğitim çok önemli. Türkiye bu konuda geç kaldı. Osmanlılarda çocuk 4 yaşına geldiğinde mahalle mektebine giderdi.

Yuva eğitimi, İslam ülkelerinde camilerle yaşıttır. Bütün çağların en sevilen öğretmeni Hz. Muhammed (sav) Medine’ye hicret etti (622), şehirde cami yaptırdı ve caminin arka kısmında Suffe Okulu açtı. Şehir büyünce mahallelere sıbyan mektepleri açtırdı, öğretmen tayin etti. 

İslam ilim ve kitap dini. İyi Müslüman olmak ancak ilim öğrenmekle mümkündür. Müslümanlar fethettikleri şehirlere okullar açtılar; okullarda Kur’an, hadis, okuma yazma, matematik, fen, ahlak, terbiye, edep öğrettiler.

Selçuklu veziri Nizamülmülk, 1067 yılında Bağdat’ta Nizamiye Medreseleri kurdu. Bu okullarda tıp, matematik, geometri, astronomi, heyet, tabiiyat, Kur’an, hadis, tefsir, fıkıh, kelam, edebiyat, şiir ve dil dersleri okutuluyordu.

Büyük Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey, 1040 yılında Nişabur’da medrese kurmuştu.

Artukoğulları dönemi (1101- 1408) bilgini Cezeri otomatik saat icat etmişti.

İbn Nefis (1210- 1288) küçük kan dolaşımını keşfetmiştir.

Uluğ Bey’in kurduğu rasathane dünyaca ünlüdür.

Kitabu’s-Saydala yazarı BİRUNİ (973-1048) dönemin en önemli matematik, tıp, eczacılık, fizik, kimya, dil ve din bilgini idi.  Eseri tıp ve eczacılık ile ilgiliydi, bu eser yüz yıllarca medreselerde okutuldu.

İbn Sina’nın Kanun ve Şifa isimli tıp, jeoloji, botanik, zooloji, mineraller, hastalıklar ve tedavi yollarını gösteren kitapları bütün dünyaca meşhur, yüz yıllar boyu okullarda okutulmuştur.

Kadızade Rumi, Semerkant Rasathanesi müdürlüğü yaptı, astronomi kitabı yazdı. Öğrencisi Ali Kuşçu, Fatih Medreselerinin en ünlü matematikçisidir.

Anadolu Selçuklular döneminde Konya, Sivas, Kayseri, Erzurum, Ahlat, Tokat, Sinop, Kırşehir, Diyarbakır, Mardin; Osmanlılar döneminde İznik, Bursa, Edirne, İstanbul’da dünyaca ünlü medreseler, sıbyan mektepleri açıldı. 

Osmanlı Devletini yükselten padişahlar Orhan, 1. Murat, Yıldırım Beyazıt, 2. Murat, Çelebi Mehmet, Fatih ve Kanuni Sultan Süleyman medreseler açan, ilim adamlarına hürmet eden, ilim ve sanat eserlerini seven, şiir yazan sanatkârlardır.

Ortaçağ, Batı için zifiri karanlık dönemdir; bilim adamları Papa tarafından takip edilmiş, aforoz edilmiş, engellenmiş, tehdit edilmiştir. Avrupa karanlıklar içindeyken Müslümanlar dünyayı aydınlatan İslam medeniyetini kurdular.

Açıklamaları Özgür Özel’in İslam medeniyetine değil, Batıya ait olduğunu gösteriyor. Kendi medeniyet değerlerini bilmiyor, Batının sözcülüğünü yapıyor, cahilliğini pazarlıyor. 

Yazık!

Yeni Akit Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat