Nesnelerin interneti ile rahat hayat

  • GİRİŞ21.12.2019 13:17
  • GÜNCELLEME21.12.2019 13:17

İnternetin günümüzdeki rolü ve önemini tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Bugün internet teknolojisi insanları sanal ortamda birbirine bağlayan küresel bir ağ durumuna gelmiştir. Özellikle geçtiğimiz gün dünyanın en popüler arama motoru Google’in kısa bir süreliğine de olsa hizmet verememesi bile insanların gündelik yaşamını etkilemeye yetmiştir. Artık iletişim kurmak için masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarları bir kenara bırakın, tabletler ve akıllı telefonları kullanıyoruz. Peki cihazların da birbirleriyle iletişim kurabileceğini biliyor muydunuz? Nesnelerin interneti ile artık her şey mümkün…

 

 

Nesnelerin interneti nedir?

Nesnelerin interneti ya da kısaca IoT, temel olarak fiziksel cihazların, araçların, akıllı ev aletlerinin, kablolu veya kablosuz bir ağ üzerinden veri bağlama, toplama ve veri alışverişi yapma kabiliyetine sahip bir ekosistemi ifade etmektedir. Fiziksel cihazlar ve bilgisayar arasında entegrasyon ve veri alışverişine izin veren bu yeni teknoloji dalgası, verimlilik ve üretkenlik karışımıyla insan yaşamını daha basit ve rahat hale getirmeye odaklanmaktadır.

 

 

Daha spesifik olmak gerekirse; Makine Öğrenimi, Makineden Makineye (M2M) Haberleşme ve Yapay Zeka gibi en son teknolojilerden faydalanan IoT, internet destekli fiziksel cihazların akıllı telefonlar, tabletler, masaüstü bilgisayarların ötesinde birçok cihazla daha fazla bağlantı kurmayı amaçlamaktadır. İnternet erişimi olmayan fiziksel cihazlar,  kahve makineleri, çamaşır, bulaşık makineleri, kapı kilitleri vb. gibi nesnelerden oluşan geniş bir yelpazeyi mobil veya tablet cihazların yardımıyla uzaktan izleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti'nin nihai amacı, insan yaşamını daha verimli ve üretken kılmak için otomatikleştirmek olsa da hem işletmeler hem de tüketiciler için IoT'in birçok yararı bulunmaktadır. Aşağıda belirtilenler bu yararlardan sadece birkaçıdır:

1. Yüksek kaliteli verilere erişim: Herkes, özellikle de pazarlamacılar ve girişimciler, verileri sever. Tüketici davranışlarını izlemek, daha iyi müşteri deneyimleri sunmak ve daha akıllıca iş kararları almak için bu gerçek zamanlı operasyonel anlayışlardan yararlanılacak.

2. Daha iyi izleme ve yönetim: Endüstri ne olursa olsun, IoT organizasyonları takip etmeyi ve yönetmeyi kolaylaştırır. Aslında, IoT artık sadece akıllı evlerle ilgili değil, aynı zamanda akıllı ofislerle, akıllı depolarla ve diğer alanlarla da doğrudan ilgilidir.

3. Verimli kaynak kullanımı: Ev, ofis, otel veya araçlar bağlamında değerlendirildiğinde IoT, daha yüksek verimlilik için varlıkların etkin kullanımını sağlamaktadır. IoT sistemi, sensörler ve aktüatörler sayesinde gerçek zamanlı veri toplar.

4. Otomasyon ve kontrol: IoT cihazlarının çoğu, kablosuz bir altyapı üzerinden birbirine bağlandığından ötürü çok az manuel müdahale ile ya da el ile müdahale olmaksızın bu cihazlar kendi başlarına çalışabilirler.

5. Konfor ve rahatlık: Tüm cihazlarınızı, telefonunuz gibi tek bir merkezi cihaz üzerinden kontrol edebildiğiniz için IoT daha fazla rahatlık ve konfor sağlar. IoT sistemi ile birbirine bağlı tüm cihazlarınız üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz.

6. Zaman ve para kazandırır: IoT görevleri otomatikleştirerek ya çok az ya da hiç insan müdahalesine ihtiyaç duymadan, daha az zamanda daha çok iş yapma gayesi taşımaktadır. Zorlu işleri daha hızlı ve optimum enerji kullanımıyla gerçekleştirmenize izin veren IoT, yalnızca değerli zamanınızdan değil, aynı zamanda zor kazandığınız paradan da tasarruf sağlamaktadır.

Teknolojinin geldiği son nokta hakikaten insanoğlunu hayretler içerisine düşürüyor. IoT teknolojisinin gelişimi bu hızla devam ettikçe çok yakın gelecekte çeşitli endüstrilerin verimliliği daha da artacak ve iletişim alanında beklenenden çok daha fazlası ortaya çıkacaktır.

MİLAT GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat