WannaCry virüsü yine hortladı!

  • GİRİŞ25.01.2020 09:43
  • GÜNCELLEME25.01.2020 09:43

Teknolojinin gelişim göstermesi ve dijital iletişim araçlarının hayatımızın merkezinde yer almasıyla birlikte sanal tehditlerin sayısı giderek artmaya başlamıştır. Bu durum güvenlik açıklarına zemin hazırlamış; bununla birlikte sanal korsanların, siber dolandırıcıların iştahını kabartmıştır. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler gibi dijital cihazları hedef alan virüsler, içinde bulunduğumuz çağın gerçeği durumuna gelmiştir. Kendini kopyalayarak çoğaltan kodlar aracılığıyla oluşturulan dijital virüslerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Dijital virüsler çoğu zaman tehlikesiz gibi gözüken, bir dosyanın içine gizlenmiş ve dosya çalıştırıldığında dijital cihazda beklenmeyen ve istenmeyen olaylara sebep olan programlardır.

WannaCry virüsü nedir?

Özellikle son dönemlerde kullanıcıları tehdit eden ve tekrardan hortlayan bir virüs var. WannaCry olarak adlandırılan bu virüs, Mayıs 2017'de bir dizi bilgisayar ağına hızla yayılan bir fidye yazılımı solucanı olarak ortaya çıkmıştır. Bu virüs, Windows bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve tabletlere bulaştıktan sonra, sabit diskteki dosyaları şifreleyerek kullanıcıların erişmesini imkansız hale getirmekte, ardından siber korsan mağdurdan kripto para birimi olan Bitcoin aracılığıyla belirli bir fidye ödenmesini talep etmektedir. Şayet ödeme bir hafta içerisinde gerçekleşmezse şifrelenen bütün dosyalar silinmektedir.

Fidye ödemek çözüm mü?

Dijital virüs deyip geçmemek gerekiyor. Zira bu zararlı yazılım İngiltere ve İskoçya’daki tüm sağlık sisteminin geçici bir süreliğine de olsa çökmesine sebep olmuştur. Bu problemin meydana gelmesinden ötürü sağlık hizmetleri acil durumlar dışında hasta kabul etmemiş ve ambulanslar bekletilmek zorunda kalmıştır. Diğer kripto-fidye yazılım türleri gibi gibi WannaCry da önce verilerinizi rehin almakta ve verilerin geri alınması için fidye ödettirilmektedir. Önceleri EternalBlue olarak bilinen bu saldırı türü Shadow Brokers adlı bir grup hacker tarafından herkesin kullanımına açılmıştır.

Ancak böyle bir durum başınıza gelirse ve dosyalarınız şifrelenirse mutlak suretle fidye ödemekten kaçının! Çünkü verilerinizin iade edileceğine dair herhangi bir garanti asla yoktur ve yapılan her ödeme suçluların iş modelini doğrulamaktadır. Bu durum gelecekteki saldırıları daha olası hale getirmekte ve siber saldırganların cesaretlerini arttırmaktadır. WannaCry virüsü Avrupa ve Amerika’nın ötesine yayıldıkça önemli bir finansal etki meydana getirmiştir. Bu siber suçun dünya genelinde yaklaşık 4 milyar dolar zarara yol açtığı tahmin edilmektedir!

WannaCry’dan korunma yolları nelerdir?

Genelde bilgisayar kullanıcıları, Microsoft Windows işletim sistemlerini güncellemedikleri için WannaCry saldırısının kurbanı olmaktadırlar. Bu nedenle işletim sistemlerinin düzenli olarak güncellenmesi çok önemlidir. Yüklediğiniz yazılımları ve işletim sisteminizi güncel tuttuğunuzdan emin olun. Bu durum WannaCry’dan korunma adına önemli bir adımdır. Şüpheli ve bilmediğiniz bağlantılara asla tıklamayın! Bilmediğiniz bir e-postayı açarsanız veya bir web sitesini ziyaret ederseniz güvenmediğiniz hiçbir bağlantıyı tıklamayın.

Doğrulanmamış bağlantıları tıklamak ve güvenlik sertifikası olmayan sitelere girmek fidye yazılımı indirmeyi tetikleyebilmektedir. Güvenilmeyen e-posta eklerini asla açmayın. Güvenli olduklarından emin olmadığınız sürece e-posta eklerini açmaktan kaçının. Fidye yazılımlarının ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin yayılmasının yaygın bir yolu makrolar olduğundan, makroları etkinleştirmeyin. Güvenilmeyen web sitelerinden hiçbir uygulamayı indirmeyin! Bilinmeyen sitelerden dosya indirmek, fidye yazılımı indirme riskini artırır. Yalnızca güvendiğiniz web sitelerinden dosya indirin. Ayrıca bilinmeyen USB'lerden kaçının… Nereden geldiğini bilmiyorsanız, USB'leri veya diğer çıkarma aygıtlarını bilgisayarınıza takmayın

Milat

Yorumlar1

  • Haber7 okuru 4 yıl önce Şikayet Et
    Hocam mükemmel bir açıklama olmuş. Bilgi için teşekkürler.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat