'Genç Dijital Dünya'da yapılan pazarlama hataları

  • GİRİŞ26.09.2011 16:00
  • GÜNCELLEME26.09.2011 16:00

Geçen hafta sizi Türeten ile tanıştırmıştım. Bu hafta Türetenle olan yolculuğumuza bir kısa es verip, size deneyimlerim ve araştırmalarım doğrultusunda elde ettiğim “Genç dijital dünyada yapılan pazarlama hataları” hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

90'ların başında bize merhaba diyen dijital dünya hem yaşça hem de her geçen gün onu geliştiren kişilerin yaş ortalamasının 20'lerde olması nedeniyle her anlamda 'Genç'. Kabına sığmayan, yenilikleri oluşturan ve takip eden bu insanların yarattığı dünyayı da onların rehberliğinde öğrenmeliyiz.

Genç Dijital Dünya’nın süratli büyümesine ve genişlemesine başta markalar, uluslararası örgütler ve hatta devletler olmak üzere herkes ayak uydurmakta zorluk çekmekte.

Çok kısa zamanda pazarlama adına büyük etkiler oluşturan, herkesin iştahını kabartan bu yeni dünyayı anlamak hiçte o kadar kolay değil. Hatta birçok şeyi “Kervan yolda düzülür.”atasözümüzdeki gibi işi yaparken öğreniyoruz.

İster küçük, ister büyük ya da ister marka ister markalaşma yolunda ciddi emek sarf eden bir firma olun dijital dünyadaki başarı ve başarısızlıklardan ders çıkarın. “Kervan yolda düzülür.” misali Genç Dijital Dünya’da pazarlama yapmayın.

İşte sıkça yapılan Dijital Pazarlama Hataları

1) BÜTÇE: Dijital dünya için muhakkak bir bütçe oluşturun. Normal pazarlama faaliyetlerinizin en az yarı bütçesi olmasına dikkat edin. Genelde dijital tarafta küçük bütçelerle e-posta gönderimi, banner yayınlama gibi uygulamalar tercih edilmekte.

2) WEB SİTESİ İÇERİĞİ: Web sitenizin içeriği üzerinde iyi düşünülmesi ve zaman harcanması gereken bir unsurdur. Hem kendinizi iyi ifade edebilmelisiniz hem de müşteriniz sizinle ilgili her şeye kolay ulaşabilmeli. Web sitesi tasarlanırken ilk önce içerik hazır olmalı, içerik doğrultusunda görünüm hazırlanır. (Müşterilerime artık hitap etmeyen, demode internet sitem için yaklaşık 1 aydır çalışmaktayım. Doğru içerik ve doğru tasarımla yakın zamanda sizlere hizmet vermeye çalışacağım.)

3) SOSYAL AĞLAR VE MOBİL UYGULAMALAR: Sanki Türeten köşede sizin sosyal ağlarınızı açmanızı bekliyormuş gibi işlevsel olmayan, Türeten’e hitap etmeyen sosyal ağlara sahip olmak. Yine bu bölümde yapılan önemli bir hatada sosyal ağlarınız yönetecek eleman tahsis etmemeniz. Mobil uygulamalara yer vermeyerek, 8 milyara yaklaşan mobil telefon kullanıcını unutmakta önemli hatalardan biri.

4) SEO’SUZ PAZARLAMA MACERASINA ATILMAK: SEO (Arama motoru Optimizasyonu Stratejisi) olmadan asla Dijital Dünya’da pazarlama yapamazsınız. Gündüzü olmayan, sürekli gecesi olan bir ormanda, zifiri karanlık içerisinde yolunuzu bulmaya benzer. Zaten bu duruma da kaybolmak deniyor J

5) PAZARLAMA ÇALIŞMALARININ ÖLÇÜMLENMEMESİ: Değil dijital dünyada, biyolojik dünyada dahi yaptığınız bütün pazarlama çalışmalarını ölçümlemelisiniz. Ölçümlemesi olmayan, pazarlama faaliyeti diye sunulan hiçbir şeyi yapmayın.

6) GENÇLERİ DİNLEMEMEK: Son olaraktan şunu belirtmeliyim ki dijital dünyanın kurallarını koyan, yenilikleri oluşturan gençlere her zaman kulak verin. Bütün yaratıcı ve ses getiren fikirler onlardan çıkmakta. 

ARZU UĞUR-Haber 7
Danışman & Eğitmen
arzu@arzuugur.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat