Bülbül Efendi sen üzülme!

  • GİRİŞ10.10.2011 09:10
  • GÜNCELLEME10.10.2011 09:10

BÜLBÜL EFENDİ SEN ÜZÜLME

“Sen de bizi hemen öldürdün bülbül efendi….” Bu replik son günlerin hüzün ve umudun tarifini yapan Anadolu Sigorta’nın “Bir Usta Bin Usta” reklam filminden.

Anadolu Sigorta kuruluşunun 85. yılı olan 2010’da Kültür Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklerin devam ettirilmesi için “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesini hayata geçirerek, yeni ustalar yetiştirmeye başladı.

Proje kapsamında Bursa/Karagöz Tasvir, Eskişehir /Lületaşı İşlemeciliği, Edirne /Edirnekari, Gaziantep /Kutnu Dokumacılığı, Trabzon /Kazaziye , Çorum/Kargı Bezi Dokumacılığı, Hatay/İpek Dokumacılığı, Mardin/ Taş İşlemeciliği, Sivas/ Boynuz Tarak ve Van/Savatlı Gümüş İşlemeciliği’nde ustalar yetiştirdi bile.

Korkmayın bu yazı Anadolu Sigorta’nın reklamını yapma üzerine yazılmıyor. Birçok insanın kafasını kurcalayan “Firmalar neden sosyal sorumluluk projesi yapıyor, ne çıkarları var?” sorusuna cevap olsun diye yazıldı.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ İLE PAZARLAMA NASIL YAPILIR?

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için hükümetler, yerel yönetimler ve halk el ele verip, ortak çözümler üretmeyi son yıllarda öğrenmeye başladı. Bu işteki en önemli adım sivil toplum örgütlerinin kurulması oldu.

Sivil toplum örgütleri, mevcut ve gelecekte olabilecek sorunları tespit etmede, çözüm üretmede son derece başarılılar. STK’lar, sosyal adaletin sağlanmasında da ciddi katkılar sağlar. Hükümetler tarafından desteklenen STK’ların gücünden son yıllarda şirketlerde yararlanmaya başladılar.

Şirketler partner olarak seçtiği bir STK ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri’ni hayata geçiriyor. Sosyal sorumluluk projelerinin sağladığı avantajları gören birçok kurum, kendi dernek ve vakıflarını kurdular. Sosyal Sorumluluk Projeleri üretmede ve uygulamada şu anda gelinen nokta dünya geleceği için son derece umut vaat etmekte.

Sosyal Sorumluluk ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk nedir? İsterseniz şimdi ona bakalım:

Sosyal Sorumluluk Nedir?

Sosyal Sorumluluk; kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toparlanarak, ortak yaşama yönlenmeleridir.

Sosyal Sorumluluk; kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarını da geliştirecek ve koruyacak eylemlerin yapılmasıdır.

Toplumun çözüm üretilmesinde, iyileştirilmesinde, geliştirmesinde ve sosyal adaletin sağlanmasında öncelikli olarak belirlediği SS konuları şunlardır:

1) Eğitim

2) Sağlık

3) Çevre

Kurumsal Sosyal Sorumluluk

2001 yılında Avrupa Birliği KSS’yi şu şekilde tanımlamıştır: Bir şirketin ya da markanın sosyal ve çevresel kaygıları kendi istekleriyle faaliyetlerinin ve paydaşlarıyla ilişkilerinin bir parçası haline getirmesi ve tüm paydaşlara karşı etik ve sorumlu davranması, bu yönde kararlar alması ve uygulamasıdır.

KSS uygulamaları ile ilgili olarak AB şu 3 önemli unsura dikkat çekmektedir;

1) Sosyal sorumluluk alanı “Toplum ve Çevre”dir.

2) KSS gönüllülük esasına göre işler.

3) Kurum, toplumsal ve çevresel kaygıları gidermeye yönelik yaptığı faaliyetleri, iş süreçlerinin her alanına da dâhil etmeli. Örn: Çevre kirliliği ile mücadele eden bir kurum iseniz, üretiminizin her noktası çevreyi korumaya uygun olmalı. Hatta çalışanlarınızda, müşterilerinizde de bu bilinci oluşturmalısınız, bu bilince uygun hareket etmelerini sağlamalısınız.

Başarılı KSS İçin Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

1) AB’nin yapmış olduğu tanımdan da anlaşıldığı gibi KSS bir proje olarak algılanmamalı. Projenizin her adımı iş süreçleriniz de olmalı, çalışanlarınız, müşterileriniz ve paydaşlarınız tarafından da amacına uygun olarak algılanılmalı, ona uygun davranılmalıdır.

2) Sürdürülebilirlik, KSS en önemli unsurlarından biridir. Sürekliliği olan, sonuçlarının ölçülebilir olması, KSS başarısını gösteren etkenlerdendir.

3) KSS doğru yönetilmesi bir diğer önemli unsurdur. Artan KSS projeleri ile birlikte uzmanlaşmalar oldu ve sadece bu konuda çalışan kişiler, kurumlar oluşmaya başladı.

4) KSS için seçtiğiniz partnerler de başarıdaki önemli etkenlerden biridir. Projenin yaygınlaştırılmasında, gücünün arttırılmasında seçtiğiniz STK’nın rolü hiçte küçümsenemeyecek kadar çoktur.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Projelerinin Adımları Nelerdir? 

1) Fikir (Toplumu ortak bir çatı etrafında toparlayabilecek, herkesi kucaklayabilecek, evrensel bir dili olan projeler üretilmeli.)

2) Projenin Oluşturulması & Strateji (Fikrin uygulanma yöntemlerinin belirlenmesi, doğru partnerlerin seçilmesi)

3) Planlama (Projenin her adımının oluşturulması)

4) Uygulama (Sahaya çıkma)

5) Ölçme (Sürdürülebilirlik için çok önemli bir adımdır.) 

Neden KSS?

KSS projelerin şirketleri sağladığı avantajlar oldukça fazladır. İşin toplumsal faydasının dışında şirketlerin karlılıklarını, rekabet gücünü doğrudan etkileyen çok büyük avantajlara sahiptir. Doğru planlanmış, uygulanmış ve sürdürülebilmiş KSS’ler şirketlere şu muhteşem avantajları sağlar:

1) Hem iş ortaklarınızın, hem çalışanlarınızın hem de müşterilerinizin gözünde kolay kolay yıkılamaz bir itibarına ve güvenine sahip olursunuz.

2) Çalışanlarınızın aidiyet duygusunu geliştirirsiniz. Bu sorumlulukla çalışmalarını sağlarsınız. Kendini bir yere ait hisseden kişinin çalışmasında ki performansın yüksekliğini tahmin etmek hiçte zor olmasa gerek.

3) Marka Bilinirliği ve Sadakati çok hızlı olarak artar. Bu da rekabette ciddi avantajlar sağlar.

4) KSS sırasında ve STK’lar ile yapılan sponsorluk çalışmalarında devletin sağladığı bir diğer önemli avantajda vergi indirimi. Devlet vatandaşına götüreceği hizmetlerin kaynağını vergiden oluşturur. Bu kaynağı SS Projeleri yapan kurumlarla paylaşmakta. Bir nevi toplumun ihtiyacını ödeyeceğiniz vergi ile siz kendiniz karşılamaktasınız. Üstelik her alanını planlama ve yönetme hakkına da sahip olmaktasınız.

5) Geçmişte ürün ve hizmetlerimizi reklamlar kanalıyla rahatlıkla herkese ulaştırabilirken, tüketicilerin reklamlara karşı ilgisinin azalması (O kadar çok ürün çıktı ki müşterinin algısında ciddi bir yorgunluk ve bıkkınlık yarattı. Bunun sonucu olarak müşterinin reklamlara karşı ilgisi azaldı.) reklam maliyetlerinin, satışlara oranla çok yüksek olması, şirketlerin başka çözümler bulmasına neden oldu. İşte bu en önemli çözümlerden biri KSS oldu. Bu projeler sayesinde doğrudan hedef kitlenize, üstelik oluşturmak istediğiniz algı ile ulaşmaktasınız. Hedef kitlenizi çok kolaylıkla yönetmektesiniz. Beklide şirketlerin KSS’lerden sağladığı en büyük avantaj bu oldu.

SON SÖZ ANADOLU SİGORTA ÜZERİNE: Ben projenin bütün detayları çok beğendim. Gerçekten sosyal kaygıları içerisinde barındıran ve çözüm için ciddi uğraş verilen bu projede emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

Arzu Uğur- Haber7
arzu@arzuugur.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat