Ayıkla bilginin taşını

  • GİRİŞ31.10.2011 10:01
  • GÜNCELLEME31.10.2011 10:01

Hemen klasik bir lafla giriş yapayım: Günümüz artık bilgi çağı. İnternet, istediğiniz her bilgiyi dünyanın neresinde olursa olsun bulup, size getiriyor. Yine bir klasik laf: İnternet sayesinde dünyamız artık küçük bir köy haline geldi.

Sevgili internet, sayende hakikaten dünya küçüldükçe küçüldü, ulaşılmaz, bilinmez diye bir şey kalmadı. Yüce, ulu internet sana minnettarız, önünde saygı ile eğiliyoruz. Ama bir farkla… Yüce, ulu internet birde bu bilgilerin içindeki taşları (kişinin ihtiyacı olmayan çöp ve yalan bilgileri) ayıklasaydın, tadından yenmezdin valla…

1990’ların ortalarına kadar şirketlerin değerlerini finansal güçleri belirlerken, günümüzde entelektüel sermayesi, marka değeri, know-how (ürün ve hizmetin içerik bilgisi) belirlemekte. İşte bu önemli rol değişikliği bilginin değerini daha da arttırdı. Evet, herkes internet sayesinde istediği bilgiye ulaşabiliyor ama halen kullanılabilir bilgiye ulaşmak bu kadar kolay değil.

Kullanılabilir bilginin önemine fark eden markalar, rekabette öne geçebilmek ve daha fazla müşteriye ulaşmak için bilginin taşlarını ayıklamaya başladılar.

Nasıl mı? İşte size çarpıcı bir örnek:

Çiftçilik zor meslektir. Hangi ürünü, hangi koşullarda yetiştireceğini bilmek kadar anlık değişimleri de bilmek ve tedbirini almakta bir çiftçi için hayati önem taşır. İşte bunu fark eden telefon operatörleri, çiftçi paketi hazırlayarak tarım dünyasında müşteri kapma yarışına girdiler. Fikir basit ama değeri ve önemi çok büyük. Bölgesel ve ürün bazında bilgileri endeksliyorlar, ihtiyacınız olan bilgileri analiz edip sadece onları size sunuyorlar. Rize de bir çay üreticisiniz, çiftçi paketine üye olduğunuzda; sadece Rize’de ki hava durumu, çay yetiştiriciliğinde önemli zirai bilgiler, önümüzdeki günlerde muhtemel çay fiyatları gibi Rize ve çaya özgü bilgileri operatör, cep telefonu ve internet sitesi kanalıyla çiftçiye sunmakta. Yani çiftçi için sonsuz bilginin içerisinden taşları (ihtiyacı olmayan bilgileri) ayıklıyor ve kullanılabilir bilgiye ulaşılmasını sağlıyor.

Aslına bakarsanız ayıklanmış yani kullanılabilir bilgi oluşturma alanında çok ciddi bir iş açığı var. Firmalar ürünlerine verdikleri değeri müşterilerine sundukları bilgileri ayıklama konusunda da daha hassas davranırlarsa rekabette ciddi fark yaratacakları aşikâr.

Son dönemin önemli pazarlama unsuru olan kullanılabilir bilgi ile ilgili ilk adımı şu soruyu sorarak atabilirsiniz: Verdiğim bilgi müşterime ne fayda sağlar?

Önümüzdeki hafta size pazarlama ve satışta ayıklanmış bilgiyi nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili önemli örnekler vereceğim. Haftaya görüşmek dileğiyle…

Arzu Uğur – Haber 7
Danışman & Eğitmen
arzu@arzuugur.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat