Göze çekilen sürme orucu bozar mı?

  • GİRİŞ06.09.2008 12:44
  • GÜNCELLEME06.09.2008 12:44


                                                      Göz Damlası Orucu Bozar mı?

 SORU: Göze damlatılan ilaç orucu bozar mı?

 CEVAP: Göze damlatılan ilaç orucu bozmaz.(Fetava’l- Hindiye, 1/203) Enes b. Malik’ten (r.a) gelen bir rivayete göre, bir adam Peygamberimize(a.s) geldi. Gözüm ağrıyor. Oruçlu olduğum halde gözüme sürme çekebilir miyim? Dedi.  Peygamberimiz de ‘’Evet’’ buyurdu. (Tirmizi, Savm, 30)

 

                                                 Oruçlu Kan Vermek

 SORU: Oruç tutan kimse kan verebilir mi?

 CEVAP: Oruçlu kimsenin kan vermesinde sakınca yoktur. Fakat oruçlu iken kan verdiği takdirde zayıf düşerse bu durumda kan vermesi mekruh olur.(Fetava’l- Hindiye,1/199,200)

 

                                            Kusuntu Orucu Bozar mı?

 SORU: Kendiliğinden meydana gelen kusuntu orucu bozar mı?

 CEVAP: Kendiliğinden gelip istem dışı olan ve önlenemeyen kusuntu orucu bozmaz. (Fetava’l- Hindiye, 1/ 203, 204)

Ebu Hureyre’den (r.a) gelen bir rivayete göre, Peygamberimiz (a.s) : Oruçlu iken istemeyerek kusan kimseye kaza gerekmez. Kimde kendi isteğiyle kusarsa orucunu kaza etsin.(Ebu Davud, Sıyam, 32)

 

İstemeyerek kusmaktan maksat, kusmuğun kendiliğinden gelmesi, kişinin bu kusuntuya engel olamamasıdır.

Kendi isteğiyle kusmaktan maksat, parmak atmak vs. gibi kişinin kendi isteğine bağlı olarak kusmasıdır. Bu durumda kaza gerekir.

Ağza gelen kusmuk geriye giderse oruç bozulur. İstemeyerek gelen kusmuk geriye giderse ihtiyaten orucun kaza edilmesi güzel olur.



Yorumlar4

  • Abdulemin Balyoz 15 yıl önce Şikayet Et
    Yazar benim sorularım. Aslan'ım, bu soruları gerçekten soruyorlar mı yoksa maksat yer dolsun diye mi koyuyorsun? İlkokul çocuklarının bile bildiği şeyleri buraya koyarak bizle dalga mı geçiyorsun ?? O kadar önemli Fıkhi konular varken nedir Ramazan'daki bu gevşemen? Hayrettin Karaman sana yeni şeyler göndermiyor mu?
    Cevapla
  • elif sara 15 yıl önce Şikayet Et
    aynı sorular. her yıl aynı sorular insanlarımızda bi sorunmu var anlamıyorlarmı hep aynı soruları tekrar ediyorlar
    Cevapla
  • birisi *** 15 yıl önce Şikayet Et
    devam. oruç da keza. Anlatılmış iken ,Allah düşünenler için ayetlerini sunmuşken neyi öğrenmek isteriz daha. Akıl bize emanet.Ondan sorulacağız.Allah ın nokta koyduğu şeyleri başkalarına sorarak iyilik ettiğimizi sanmayalım,kendimizi kandırmayalım.Birilerini fetva kurumu ilan etmek kim olursa olsun islami bir davranış değildir. Allah hükmünü vermiştir.Emaneti değerlendirip sorularımıza kurandan cevaplar bulalım. Kamer17:Kesinlikle biz Kur'an'ı, öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Kur'andan öğüt alan yok mu
    Cevapla
  • birisi *** 15 yıl önce Şikayet Et
    Aslan Çıtır'a. Sayın yazar, Yazılarınızı takip ediyorum.Israrla bunu devam ettiriyorum.Bir gün diyorum bir gün burada müslümana faydalı bir bilgi verilecek diye. Ama yok ,olmuyor bir türlü. Abdesti bozan haller,orucu bozan haller.Bu eski ilmihal ağızları hala devam ediyor. Soranlara şaşıyorum.İnternet,din adına yazılmış kitaplar bunlarla dolu zaten. Ama mesele bu değil.Biz müslümanlar neden bu tür şeylere takılırız.Abdest bu kadar detaylı verilmişken kuranda neden sorarız hala sağa sola.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat