Palabıyık, kendi kesti

  • GİRİŞ26.07.2023 11:55
  • GÜNCELLEME11.08.2023 11:01

Türkiye’nin FIFA Listesi’ndeki 1.sınıf hakemlerinden Ali Palabıyık MHK’nın yeni başkanı Ahmet İbanoğlu ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’den beklediği desteği görmeyince hakemliği bıraktı. Bu kararla Palabıyık bir anlamda kendi bıyığını kendi kesen adam oldu.

Fazla geriye gitmeye gerek yok. 8 Mart 2022’de MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun bir gece aniden aldığı kararla 13 hakemin kariyeri sona erdirildi ve kamuoyunda gerçeklerle dedikodular karmakarışık tartışmalara neden oldu. Bu kararın Tahkim’den geri dönmesi 13 hakemin görevlerine iade edilmesi sınırlı bir rahatlama ve özgüven yaratsa da hakemlere odun verme kampanyası sürdürüldü.

Halis Özkahya, 13 hakem kararından hemen önce kronometre hatasında kendisini uyarmayan yardımcılarına tepki göstererek hakemlik kariyerine noktayı kodu. İlginç olan MHK ve TFF’de kronometre kazasına hiçbir yapıcı yaklaşımda bulunulmaması, Özkahya’nın gidişine karşı çıkılmamasıydı.

Asıl odunu yiyen hakemlerin ilki en örnek ve en başarılı hakem olarak alkışladığımız Cüneyt Çakır oldu. Geçen sezon başında Zagreb-Ludo Gorets Şampiyonlar Ligi ön eleme maçından sonra anlaşılmadık sürpriz bir kararla hakemliği bırakıverdi. Hakem eğitmeni olacaktı. Birinci Lig’de görev alacaktı. Ona 1 gecede hakemliği bıraktıran iradenin ne olduğu hiç anlaşılamadı. Cüneyt Çakır halen UEFA eğitimcisi olarak da uluslararası seminerlerde başarıyla çalışıyor. Ama FIFA kokartına ve düdüğe veda etme süreci bir sır olarak devam ediyor.

Odunu yiyen üçüncü hakemimiz, Cüneyt Çakır’dan sonra FİFA listesindeki “1.Sınıf Hakem” Ali Palabıyık. Öylesine maceralı bir dönemde, öylesine üç maç yönetti ki her biri büyük tartışmalara ve büyük travmalara neden oldu.

Üç sezon önce Rizespor-Galatasaray maçında Diagne’nin üç kişiyi itip kakarak taşıdığı topla verdiği pastan konuk takım 3-2’lik galibiyete ulaştı. Bu hata bir kenara not edildi. Uzun süre dinlendirildi Palabıyık… Geçen sezon Adana Demirspor-Fenerbahçe (1-1) maçında ise öfke yaratan kararlarından biri de Jorge Jesus’a gösterdiği kırmızı kart oldu. Yeniden uzun bir dinlenme (!) süreci… Ve geçen sezonun son Altınordu-Bandırmaspor (3-3) maçında Altınordu lehine verdiği, beraberlik golünü getiren penaltı kararını VAR çağrısına rağmen değiştirmedi Palabıyık.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi bu maçtan sonra Ali Palabıyık’a sezon sonuna kadar maç verilmeyeceğini bizzat açıkladı. Üç maçta da yaşadığı travmalara karşı bilimsel destek verilmedi Palabıyık’a. Kariyerinde U dönüşü yaparak tekrar başarılı günlere dönme isteği ise kabul ve anlayış görmedi.

474 MAÇ / Ali Palabıyık, 2005 yılından itibaren her türlü hakemlik görevini yerine getirdi: 2000-2023 yılları arasında yardımcı hakem, hakem, AVAR, VAR hakemliği… Türkiye’de yönettiği profesyonel futbol maçlarının sayısı 474… Şampiyonlar Ligi’nde 3, elemelerinde 2, UEFA Avrupa Ligi’nde 11, elemelerinde 10, Konferans Ligi’nde 3, elemelerinde 4 maçta düdük çaldı. A milli takımlar maçında 11, yaş gruplarında 16 maç yönetti. Nyon’daki 2017 UEFA Gençler Ligi Benfica-Salzburg maçı kariyerinin önemli basamaklarından biriydi.

O maçtan sonra verilen resmi yemekte Cüneyt Çakır’la birlikte Şampiyonlar Ligi yarı final maçında ilave yardımcı hakem olarak atanmasını ise kariyerinin en mutlu günü olarak anımsıyor.

MİLLİYET GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat