Ankara güvenlik konseptinin içeriği

  • GİRİŞ23.02.2016 10:05
  • GÜNCELLEME23.02.2016 10:05

 IŞİD gibi bir terör örgütü devletleşti ve güney sınırımıza komşu oldu. Sınırlarımızın hemen ötesinde vahşi katliamlar gerçekleştirdi. Türkiye’ye yönelik tehditlerde bulundu.

Suriye’deki iç savaş Türkiye’ye 2,6 milyon sığınmacının akın etmesine neden oldu. Suriye ve destekleyicileri Rusya ve İran Türkiye’ye düşmanca yaklaşımlarda bulunmaya başladı. Bölgesel güvenlik ortamındaki olumsuz gelişmeler ülke içindeki güvenlik ortamındaki hassasiyetleri de artırdı.

Türkiye’ye düşmanca yaklaşımlar sergileyen devletler ile Türkiye’deki terör örgütleri PKK, uzantısı PYD ve TAK, DHKP-C, MLKP etkileşime girdi. Türkiye vekâlet savaşlarının yürütüldüğü bir coğrafyaya dönüştü.

ANKARA’DA TERÖR TEHDİDİ

Ankara terör saldırılarının en önemli hedefi haline geldi. Beş ay içinde meydana gelen iki terör saldırısında; Gar Kavşağında 109 kişi öldü, 500’den fazla kişi yaralandı, Merasim Sokak’ta 28 kişi öldü, 81 kişi yaralandı.

Terör Türkiye’nin başkenti Ankara’yı, Ankara’nın da kalbi TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın merkezindeki Merasim Sokağı hedef aldı. Gelecek dönemde saldırılar devam edebilir ve bu eylemler halkta çok derin etkiler oluşturabilir. Halk üzerinde korku, şok, yılgınlık ve umutsuzluk artabilir.

Başkentte özgürlük ortamının devamını sağlamak için değişen tehditlere karşı gerekli tedbirler alınmalıydı. Bu nedenle Cumartesi günü Ankara Valiliği’nde Başbakan Davutoğlu’nun katıldığı 5 saat süren bir güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantı sonunda Ankara’ya özel bir güvenlik konsepti hazırlanmasına karar verildiği ve bu konsept için belirli prensiplerin belirlendiği açıklandı.

Eğer Ankara için bugüne kadar böyle bir konsept ve plan hazırlanmadıysa, bu çok büyük bir eksikliktir. Hatta büyük bir ihmaldir. İl bazında haftalık güvenlik toplantıları yapılacağı belirtildi. Bu toplantıların da düzenli olarak yapılması gerekiyordu. Yapılmamış olduğunu düşünemiyorum.

KONSEPT NASIL HAZIRLANIR?

Ankara güvenlik konsepti ve planı nasıl hazırlanır? Bu planda neler bulunur? İlk olarak Türkiye’nin ve Başkent Ankara’nın güvenlik ortamı değerlendirilir. Değerlendirmeler ışığında güvenlik tehditleri tespit edilir. Bu tehditlerin hedef alabileceği hassas bölgeler, yerler ve olaylar öngörülür. Bu yerlerin güvenliğinin sağlanması için güvenlik gücü, teçhizat ve araç ihtiyacı tespit edilir.

İhtiyaçların hangi polis, jandarma ve silahlı kuvvetler unsurları tarafından karşılanacağı belirlenir. Belirlenen güvenlik unsurlarının hazırlanacak senaryolara uygun olarak hangi teorik ve uygulamalı eğitimleri yapacağı programlanır. Prova ve tatbikatlar planlanır.

Tehditler; bomba yüklü araçlarla saldırılar, intihar saldırıları, önceden yerleştirilmiş bombalarla saldırlar, kundaklama, sabotaj, ateşli silahlarla saldırlar, önemli kişilere suikastlar, önemli kişileri kaçırma, uçak kaçırma, kurtarılmış bölgeler oluşturma ve kitlesel ayaklanmalar vb. girişimler olabilir.

Yazının tamamı için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat