Paralelin Kosova yapılanması

İki binler, hem Kosova’nın bağımsızlık mücadelesinin, hem de paralel yapının bu ülkedeki yapılanmasının ivme kazandığı yıllar oldu.

  • GİRİŞ28.01.2015 10:54
  • GÜNCELLEME29.01.2015 08:10

Arnavutluk üzerinden Kosova’ya giren paralel yapı, özellikle 2004 yılından sonra faaliyetlerine hız verdi. STK’lar ve bunlara bağlı okullar üzerinden, bağlantılarını güçlendirdi. 

Bu doğrultuda, 1 Ekim 2004’de, Atmosfer Eğitim ve Kültür Vakfı kuruldu. Vakfın kurucu başkanı Talip Aktaş’ın, ‘Kosova İmamı’ olduğu ifade ediliyor. Aktaş’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Arnavutluk ve Kosova vatandaşlığına sahip olduğu da söyleniyor. 

Kosova’daki faaliyetlere esnaf örgütlenerek başlanmış. ‘Himmet’’ adı altında, bol miktarda para toplanmış. 

Ardından Fethullah Gülen’in birçok kitabı, Arnavutça’ya tercüme ettirilerek, dağıtıldı. Milazim Krasniqi ve Fadil Maloku gibi tanınmış entelektüellere, Fethullah Gülen ve bu kitaplar hakkında yazılar yazdırılmış. Paqja dergisi gibi çeşitli süreli yayınlarda, faaliyetler hakkında haber ve röportajlar yayınlatılmış.

Prizren, Priştine, İpek ve Gilan şehirlerinde Atmosfera Öğrenci Yurtları ve Hasan Nahi Lisesi açılmış. 

Kosova’daki bir diğer STK’ları, Arnavutluk’taki ile aynı ismi taşıyan, Gülistan Eğitim Kurumları.

Gülistan bünyesinde, Priştine, Prizren, Yakova ve Liplan şehirlerinde, Mehmet Akif Kolejleri bulunuyor. Bu kolejlerde anaokulu, okul öncesi ve 1-12’nci sınıflara yönelik eğitim veriliyor. Ayrıca Prizren’de Yllka Çocuk Kreşi de bulunuyor.

Kolejlerin öğrencileri arasında, Kosova siyasetinin önemli ailelerinin çocukları bulunuyor. Kosova eski Başbakanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi’nin oğlu, bu öğrencilerden sadece bir tanesi. 

Hasan Nahi Lisesi’nde bir yıl eğitim almanın bedeli bin 250 Euro. Mehmet Akif Koleji’nde ise yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin Euro civarında. Ülkedeki diğer kolejler ise 800 Euro civarında.

Kosova’da yüksek okul mezunu bir kişinin ortalama maaşının 360 Euro olduğu düşünülürse, bu okulların hangi kesime ve hangi amaca hizmet ettiği daha kolay anlaşılır.

Kolejlerin birçoğunda, fakir-fukara değil, siyasilerin çocukları burslu okutuluyor. Elbette bu karşılıksız bir iyilik değil. 

Arnavutluk’ta olduğu gibi okullarda, öğrenci grupları oluşturuluyor. Bu şekilde, hem öğrenciler, hem de aileleri ile yakın irtibata geçiliyor. Maddi durumu iyi olan öğrencilerden, insani yardım adı altında para toplandığı iddia ediliyor. 

Zengin ve etkin ebeveynler ile yakın temas sağlandıktan sonra imkanlardan istifade süreci başlıyor. 

2008 yılında Liplan Belediye Başkanı Şürki Buya, Liplan Mehmet Akif Koleji’nin inşa edildiği araziyi 99 yıllığına, Gülistan Eğitim Kurumları’na tahsis etmişti. Priştine - Üsküp yolundaki bu kolej binası ve yerleşkesi, 52 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilmiş.

Benzer bir olay, Prizren’de yaşandı. Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya, Prizren Mehmet Akif Koleji’nin inşa edildiği araziyi, Gülistan Eğitim Kurumları’na tahsis etmişti. Açılışı Aralık 2011’de yapılan bu kolej binası ve yerleşkesi de 50 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilmiş.

“Ne var bunda?” dediğinizi duyar gibiyim. Şu var: 

Dönemin Prizren Belediye Meclis Üyesi Ridvan Hoca, 2012 yılında Prizren Bölge Savcısı ve AB’nin EULEX misyonuna suç duyurusunda bulundu. İddia şu idi: “Belediyenin taşınmaz malları, Prizren Belediye Meclisi’ne sunulmadan, Gülistan Eğitim Kurumları bünyesindeki Mehmet Akif Koleji’ne tahsis edildi.”

Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya, üç yıl süren yargılamanın ardından, “görevi kötüye kullanmaktan” suçlu bulundu ve 2 yıl hapse mahkum edildi. Bu karar ikinci derece mahkemesi tarafından da onaylanırsa, Ramadan Muya 30 ay kamu görevi yapamayacak. Bir başka ifadeyle, ‘hırsızlık’ ve ‘yolsuzluk’ naraları atanların, haram üzerine oturdukları kesinleşecek. 

Gülistan Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mustafa Erdem’in, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Çevre ve Alan Bakanı Ferid Agani ile Ticaret ve Sanayi Bakanı Hykmete Bayrami ziyaretleri de, aynı niyete yönelik. 

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat