Başörtüsünde zamanlama manidar

  • GİRİŞ12.04.2014 09:26
  • GÜNCELLEME12.04.2014 09:26

Bunun üzerinden polemik yapmak gibi bir niyetim de yok. Konu verimli, veryansın edilebilir ancak buna değer mi? Pınar Kür'ün sözlerini ve tepkilerini okurken beyaz bir arkadaşımın yaptığı paralel evrenlerde yaşıyoruz yorumu geldi aklıma. Bu olsa olsa böyle bir hale, bir başka evrende yaşıyor olmaya ilişkin şuursuzluk hali olabilir. Bir de tabii içinde büyüdüğümüz aile ortamlarımızın zihnimize attığı formatlar var.

Yaşlandıkça kamufle etmesi zorlaşan, giderek annelerimize benzediğimiz haller. Hemen bir hatırayı paylaşayım. Yıllar önce Kanal 7'de Osmanlı tarihinde kadınlar üzerine bir program yapıyorduk. Bu konuda doktora sahibi Ayşenur Kurtoğlu'nun hazırlayıp sunduğu programa Pınar Kür'ün annesini davet etmiştik. Sunucumuz başörtülü diye bir dizi lafın ardından katılmayı kabul etmemişti. Nefret aileden temayüz ediyor sanırım. Cumhuriyetin ilk neslinin, teorisyenlerinin İslam ve dindarlık üzerinden geliştirdiği nefret, bugün sosyal hayatımızdan siyasete hala bizi etkilemeye devam ediyor. Ne nefretmiş ki bitmek bilmiyor.

BAŞÖRTÜSÜ ZAMANLAMASI

Başını örtme hadisesinin dini bir emir yerine getirmenin ya da kültürel-sosyal aidiyetin ötesinde farklı halleri ortaya çıkmaya başladı. Ya da vardı da biz görmezden geliyorduk. Onlar daha çok görünür olunca bazı şeyler göze batmaya başladı. Örtünme biçimlerini falan kast etmiyorum. Eskiden sıkı sıkı örtünenler ve gevşek örtünenler vardı; ince çorap giyenler-kalın çorap giyenler/çarşaf giyenler-pardösü giyenler…

Mesela pantolon giyenlere dini çevreler çok sonra alışmaya başladı. Hatta bazı çevreler hala alışamadı. Yani örtünme biçimi bir tür takva halinin görünen hali gibi algılanırdı. Tabii ki her zaman olduğu gibi dindarlık sorgulaması sadece kadınlar için yapılırdı. Modernlik hali de, marka giymek de, popüler kültürün ürettiği şeylere teslim olup olmamak da! Eğlenceli şeylere dair her şey de… Kısaca her an ciddi olur ve birbirimizi sorgular dururduk. O dönem bu dar mahalle mantığı da yanlıştı. Ancak bir o kadar bugünün kendinden menkul örtünme mantığı da yanlış gibi geliyor bana. Nietzsche'nin 'Yaptığınız işin felsefesini bilmezseniz sadece teknisyen olarak kalırsınız' sözünde olduğu gibi, inancın felsefesini bilmemenin her türlü tezahürünü başörtüsünde görür olduk.

Yazının devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat