Yabancı mesafesi

  • GİRİŞ10.05.2014 13:44
  • GÜNCELLEME10.05.2014 13:44

30 cm olarak tanımlanan yabancı mesafesini çocuklarla yakınlık kurmaya karşı alınmış acımasız bir önlem olarak görürüz çoğu zaman. Batı toplumunda merhamet eksikliği üzerine örneklerimizin içine mutlaka benzer bir olay serpiştiririz.

Oysa çocuklara karşı işlenen suçları önlemeye yönelik arayışlarda sonuç almış bir uygulamadır 'yabancı mesafesi'. Tecrübe edilmiş ve suçların önlenmesine katkı sağlamış bu metodu artık biz de konuşmaya başladık. Soğuk ve herkesi suçlu potansiyeli ile damgalayacak bir bilinçaltı oluşturma yan etkisine rağmen yabancı mesafesini çocuklarımızı korumak için kreşlerden başlayarak öğretmemiz gerekiyor. Hatta sadece yabancı mesafesi değil, yakın mesafesini de!

Çocuklara karşı işlenen suçlara ilişkin haberleri son günlerde fazlasıyla duymaya başladık. Bu konuda kamuoyunda oluşan duyarlılığı, bu suçların önlenmesine ilişkin etkili adımlara dönüştürmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam perşembe günü yazarlarla bir araya geldi; ebeveyn ve çocukların bilinçlendirilmeleri noktasında medyadan destek istedi.

Bu meselenin sadece devletin değil hepimizin meselesi olduğu ortada. Çocuklarımız öncelikle ailenin sorumluluğu altında. Devlet, suça eğilimli yapılar, ortam ve kişiler söz konusu olduğunda devreye girebilir ancak.

Bu nedenle bu meseleyi konuşurken medyadan topluma hepimizin sorumlukları var. Ayrıca sorunun çözümü için atılacak adımlar tek bir bakanlığı ilgilendirmiyor. Adalet, Mili Eğitim, Sağlık Bakanlığı birçok birim ile işbirliği yapılması gerekiyor.

Bakan Ayşenur İslam'ın bakanlığının çalışmaları içinde birinci hedefinin ailelerin bilinçlendirilmesi, çocukların kişisel güvenliklerini sağlama yetilerinin kazandırılması, yabancı mesafesinin öğretilmesi, yabancı ile karşılaştığında nasıl davranılacağının eğitiminin verilmesi, akran istismarına nasıl karşı koyulacağının öğretilmesi gibi çalışmalar var ve bu konularda işbirliği ve destek talep ediyor. Bu talebi çocuk istismarının azaltılması noktasında çok önemli buluyorum. Bakanlığın bu suçlara ilişkin cezaların artırılmasının yanı sıra Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Siteme (Çetus) üzerine de bir çalışması var. Çocuklar mağdur olmadan riskleri tespit ederek ihtiyaç duyulan destek hizmetlerine ulaşmayı, koruyucu ve önleyici müdahaleyi içeren bu yapı umarız ki bir an önce uygulamaya geçer.

Yazının devamı için tıklayın >>> 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat