Avrupa için köprüden önce son çıkış
- GİRİŞ13.03.2025 09:01
- GÜNCELLEME14.03.2025 08:48
ABD ile Avrupa Birliği arasındaki tansiyon yüksek. Washington'ın güvenilirliğini kaybetmesi, Avrupa ülkelerini askeri anlamda yeni güvenlik iş birliklerine yöneltiyor. Bu süreçte Türkiye bir ortak olarak öne çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği ile ilişkilerde ortak çıkarların temel alınması gerektiğini vurguladı. "Köprüden önceki son çıkışın Türkiye olduğunu kendilerine hatırlatıyoruz." dedi. Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin dengeli ve ilkeli tutumunun Avrupa tarafından daha iyi anlaşıldığını belirtti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Avrupa'nın yeni güvenlik stratejilerinde Ankara'nın yerinin altını çizdi. "Cin şişeden çıktı." diyerek NATO sonrası alternatif güvenlik oluşumlarının konuşulduğunu söyledi. ABD'nin Avrupa'yı savunma konusunda belirsizlik oluşturmasının yeni denklemleri gündeme taşıdığını ifade etti.
Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği açısından kritik rolü giderek daha fazla önem kazanıyor. Ancak AB, Türkiye'yi güvenlik mekanizmalarına dahil etme konusunda hala net bir tavır almış değil. Olumlu mesajlar veriyorlar ancak attıkları somut bir adım yok. Bu çerçevede Türkiye, NATO içinde stratejik önemini korurken alternatif senaryoları da değerlendiriyor.
HER ALANDA GERİLİM ARTIYOR
Londra'da düzenlenen Ukrayna konulu zirveye Türkiye'nin davet edilmesi, ancak Atina'nın dışarıda bırakılması Yunan medyasında öfkeye yol açtı.
NATO mütttefikliği unutulurcasına İspanya'yı Türkiye ile yakın iş birliği yaptığı gerekçesiyle eleştirdi.
Türkiye'ye yönelik artan ilgiyi bir başka alanda daha görmek mümkün... Starlink uyduları konusunda Musk ile Polonya yönetimi arasında tartışma çıktı.. Elon Musk, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'ye "küçük adam" diyerek eleştirdi. Daha fazla ödeme yapması çağrısında bulundu. Bu noktada, Türkiye'yle teknolojik iş birliğinin önemi de günden güne artıyor.
Türkiye'nin savunma sanayindeki yükselişi, Avrupa ile yeni ortaklıkları da beraberinde getiriyor. Baykar, İtalyan savunma devi Leonardo ile beş yıllık bir ortaklık anlaşması imzaladı. İki şirket, İtalya'da ortak silahlı insansız hava aracı üretimine başladı. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Bu iş birliği teknoloji ayak izimizi genişletecek." dedi hatırlarsanız.. Bu anlaşma, Türkiye'nin Avrupa savunma sanayindeki etkisini artırdı.
PKK/YPG BAHANESİ ORTADAN KALKIYOR
Bölgedeki güvenlik dengeleri de değişiyor... ABD, PKK/YPG'yi DEAŞ'a karşı destekleme bahanesini öne sürüyordu.Ancak Türkiye, Orta Doğu'daki güvenlik yapısını dönüştürecek bir adım attı. Ürdün'ün başkenti Amman'da Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye'nin katılımıyla Beşli Güvenlik Zirvesi düzenlendi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın toplantıya katıldı. Bu zirvede, DEAŞ'a karşı bölgesel iş birliği ele alındı. Bir çeşit koalisyon kuruldu.
Yeni oluşumun istikrarlı olması kritik önem taşıyor. Ülkelerin güvenliği sağlayabildiğine dair iknası, Çin'le mücadele niyetinde olan ABD'yi bölgeden uzaklaşmaya itebilir. Sözün özü, son hamlelerle birlikte Türkiye, kendi güvenliğini sağlarken bölgesel istikrarın da garantörü olmayı sürdürüyor. Dolayısıyla Avrupa'nın da bunun kıymetini bilerek somut adımlar atması gerekiyor. Aksi halde bambaşka bir gerçeklikle baş başa kalabilirler.
Yorumlar10