Devlet zekayı köreltir, ırkçılık ise öldürür

  • GİRİŞ08.06.2010 06:30
  • GÜNCELLEME08.06.2010 06:30

İşadamı İshak Alaton’un, İsrail’in yardım gemisine saldırısını “Yahudi zekasına hakaret” olarak değerlendirdiğinde aklıma geldi.

Bir Filipinli, üç Türk, iki Japon ve bir de Çinli (fıkra gibi oldu, ama öyleydi), 98 senesinde Amerika’da yolculuk esnasında sohbet ediyoruz. Bir ara Çinli öğrenci “biz doğulular Amerikalılar gibi değiliz, biz daha zekiyiz” deyince itiraz ettim. “Aptal Amerikalı”nın bir “stereotype” olduğunu, “bizim” daha zeki olmadığımızı anlatmaya çalıştım. Diğer yolculardan ikisi de bana destek verince, bizim öğrenci şaşırdı. Söylediklerinin doğru olduğuna, bizim nezaketen farklı konuştuğumuza o kadar inanıyordu ki, hayretle, “şu an aramızda hiç Amerikalı yok ki, niye böyle konuşuyorsunuz?” deyiverdi.

Ona bunu düşündürten neydi? Belki çevresine bakıyor, örneğin matematikte herkesten başarılı Hintli öğrencileri görüyor ve Doğuluların zeki oldukları hükmüne varıyordu. Gerçekten de ortada bir başarı veya taktir edilen bir “zeka” vardı. Ama bunun nedeni, tutunmaya çalışan Hintli öğrencinin “zeki” olmak zorunda olduğu kadar, Teksaslı orta sınıf Amerikalı öğrencinin olmamasıydı.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

 

Yorumlar2

  • mehmet tokat 13 yıl önce Şikayet Et
    İSRAİL ALENEN YAPAMADIĞI FİTNEYİ GİZLİDEN, SİNSİCE NASIL YÜRÜTECEK?. 1. kapama davası açtıracak 2. kapama davası için uygun ortamı medya sağlayacak ki zaten daha önce sırf kartel medya manşetlerinden, candaş ve yoldaş medyanın gayretiyle açılmıştı kapama davası 3. pkk kart olarak kullanılacak 4. faili meçhuller mossad yönlendirmeli derin devlet çeteleriyle halledilecek 5. israil finans kaynaklarına tapan bir takım iş adamları ve birlikleri israil yanlısı konuşmalar yapıp huzur bozacak 6. balyoz ve kafesler işleme koyulacak 7. referandum engellenecek 8. chp-mhp koalisyonu
    Cevapla
  • fahrettin bekiroğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    ZEKA. Gülüm bu senin zekanı kim açtı bizede söyle.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat