Mehmet Altan

Hakkındaki bu kadar övgüyü niçin yazıyorsunuz diye düşünebilirsiniz. Hemen cevap vereyim.

  • GİRİŞ26.01.2012 23:59
  • GÜNCELLEME26.01.2012 23:59

Türkiye her dönem sancılı süreçler yaşadı. Siyasi, toplumsal, ekonomik olaylar her zaman milletin sırtında yük oldu. Darbeler, siyasi iradeyi yok sayma, statükonun dayatmaları insanları yıldırdı.

Neyin doğru, neyin yanlış olduğu hep birbirine karıştı. Halk neye inanacağını şaşırdı. Böyle durumlarda herkesin rehberi doğruları yazanlar oldu. Edebiyatçılar, sinemacılar, gazeteciler en azından insanlara iyiyle kötünün bahçesinde zihinsel analiz yapma ve ışığa giden yolda engelleri aşma fırsatı verebilirlerdi. Verenler de oldu.

Çok partili hayata geçtiği günden bu yana dört darbe geçiren bu ülkede aydın cenah haklıdan değil, güçlüden yana oldu. O yüzden bu ülke medyanın asker güzellemelerini çok gördü. Darbelerin niçin gerekli olduğuna halkı inandırmaya çalışan saftiriklere bile şahit olduk. Çok şükür demokrat, güce boyun eğmeyen, eğriye eğri, doğruya doğru diyen kalemlere de şahit olduk. Mehmet Altan gibi…

Mehmet Altan bu ülkenin namuslu entelektüellerinden. İnandığını yazan, mert, cömert ve kelimenin gerçek manasıyla demokrat bir kalem. Hesabı kitabı yoktur Altan’ın…

Şimdi Mehmet Altan hakkındaki bu kadar övgüyü niçin yazıyorsunuz diye düşünebilirsiniz. Hemen cevap vereyim. Mehmet Altan bedel ödemiş bir insandır. Nasıl mı? Onu da izah edeyim.

Kendisiyle ilk tanışmam 1993 yılında oldu. Lise talebesiyken o zamanlar yazı yazdığı Sabah Gazetesi’nde İkinci Cumhuriyet’le ilgili fikirlerini hararetle okuyordum. Tabii Kemalizm sosuyla aldığımız eğitim bizi sorgulamaya sevk etmiyordu. Kuşkucu yaklaşmak, Kartezyen akılla düşünmek için Mehmet Altan gibi yazarlara ihtiyacımız vardı.  Altan bu Cumhuriyet’in insan yeşertmediğini, tek tip insan yetiştirdiğini söyleyedurdukça, “liboş”, “dönek”, “alçak” gibi terminolojimize bir grup Kemalist’in kazandırdığı beylik ifadelere maruz kalıyordu.

28 Şubat müdahalesi olduğunda medyanın önemli bir kısmı generallere selam dururken, Altan gibi kalemler doğrunun yanında yer aldı. Hiçbir demokraside, yeryüzü standartlarında darbenin kabul edilemeyeceğini ısrarla vurguladı. Sonuçta bir süre ABD’de yaşamak zorunda kaldı. Zinde kuvvetlerin hep hedefinde oldu.   İstese askerlerin yanında da dururdu ve iyi pirim yapardı. Ama o, şartlara göre değil, ilkelere göre hareket ettiği için, doğru bildiğinden şaşmadığı için böyle davranamazdı.

Ayrıca 2002 sonrası AK Parti’ye karşı yapılan hukuksuzluklara en sert cevabı o verdi. Çünkü hukuka inanıyordu. Bu ülkenin camii ile kışla arasında sıkışmaması gerektiğini savunuyordu. Türkiye’nin Avrupa Birliği seviyesinde bir düzene sahip olmasını istiyordu. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali, seveni olduğu kadar sevmeyeni de oldu. Ama sevmeyenleri bile hakkını teslim etti.

AK Parti’yi eleştirmekten de imtina etmedi. Yanlış gördüklerini yazmaktan çekinmedi. Nabza göre şerbet vermediğinden iktidarın hatalarını da yazdı. Zaten ondan beklenen de buydu. Çünkü vicdanların sesiydi.

Ancak, olaylara takım tutar gibi bakanlar Mehmet Altan’ın, işlerine gelmeyen yorumlarını beğenmediler. Atatürk’ü eleştirirken iyi, tek parti dönemini sorgularken süper, askerlere çakarken aferin; ama eleştiri oklarını AK Parti’ye çevirince tu kaka! İktidar şu konularda iyi yapmadı diye yazınca, kalemi sorgulanır oldu.

O yüzdendir ki Mehmet Altan’ın Star Gazetesi’nden ayrılması hiç iyi olmadı. Onun düşünce yapısını bilenler her türlü yazısına hazırlıklı olmalıdırlar. Çünkü vicdanlı bir adamdır. İnsanlarla değil, sistemlerle uğraşır. Tek derdi vardır, bu ülke daha iyi, daha demokrat, daha özgürlükçü olsun.

İlginç zamanların yaşandığı bu dönemde Mehmet Altan’ın yazısının yayınlanmamasını, kalemini askıya almaya mecbur bırakılmasını içime sindiremiyorum. Bu duruma düşürülmemeliydi.

İktidarların kendilerini her daim övecek değil, gerçekleri acıtsa da söyleyecek dostlara ihtiyacı vardır. Mehmet Altan böyle biridir. Bizim Emile Zola’mız, Galileo’muzdur. Biz biliyoruz ki o, kişilere, kurumlara, devirlere, iktidarlara göre değil; hukuka, doğrulara göre hüküm verir.

Mehmet Altan’sız medya az biraz değil, çok eksik demektir.

Cem Küçük - Haber 7
twitter.com/cemkucuk55
facebook.com/cemkucuk1

Yorumlar13

  • yalçın 4 yıl önce Şikayet Et
    Darbeyi destekledi ki...
    Cevapla
  • efe 12 yıl önce Şikayet Et
    yanlışı çıkarmak insanı doğru yapmaz.. sen starda yaz,mehtap tvde program yap devamlı tarafın reklamını yap.ayıp değildirde nedir.bir insanın neler bildiği değil neler söylediği önemlidir.söylediği hiç bir şeyde yok.yaptığı hiç bir şeyde yok.yazdığı hiç bir şeyde yok.başkasının yanlışından doğru çıkma uyanıklığı.saçma sapan tapmış ab ye,ülke hakkında normal bir konu konuşuluyor,hemen ab de işte şu şeker oranı bu kadar oluyorduda falan filan.ab insanları yok ederek kendi standartlarını oluşturmadı mı. doğu ülkelerinde başta olan diktatörler onların eseri değil mi. ahmet altanda buda yalandan delikanlılar.ahmet altanın tanrı ile arasındaki meseleyi anlatıyor.ama tanrıyı sansürleyerek.milletde aaa bu adam aslında inançlı bir insan.aslında onlar yalancıdırlar.onlar hakikati gizleyenlerdir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    MEHMET ALTAN !!..VE İYİ İNSAN HAKKINDA..-2. Sehl;asr-ı saadette yaşamış bir sahabe.Bir gün övülmüş.Karşıdan geldiğini gören iki cihan güneşi övgüsünü şu şekilde/şunun gibi izah buyurmuşlar;-Şu Sehl ne güzel bir adam.Birde gece namazına kalksa-..Şimdi diyoruz ki;-Şu M.Altan bir de müslüman olsa.-Ne iyi olurdu.Değil mi?-..Cumanız hayırlı olsun!VesSelam
    Cevapla
  • Ayhan Demir 12 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet Altan Haber7 yazarı olsaydı?. Yazara bir soru sormak istiyorum. Mehmet Altan haber7.com yazarı olsaydı. Yazılarında sürekli kendi sitesini eleştirseydi. Sağda solda sürekli yazdığı yayın grubuna saygısının kalmadığını söyleseydi ve haber7.com'u itibarsızlaştıran konuşmalar yapsaydı. Ve son olarak PKK'nın yayın organında yine kendi yazdığı mecrayı ve hükümeti eleştirseydi haber7.com buna izin verir miydi? İzin verirde diyebiliyorsanız ben de Mehmet Altan'a hak vereceğim ve Star'ı ağır şekilde eleştireceğim
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • hasan şahin 12 yıl önce Şikayet Et
    Sn.küçük bu yazınızdan dolayı sizi kutlarım. güzel bir yazı kesinlikle katılıyorum.bu ülkenin mehmet altan ve mehmet altan gibilerine ihtiyacı var.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat