MİT'in içindeki köstebek kim?

Her iki kurumun içinde hain ya da çifte ajanlar varsa sıkıntı var demektir.

  • GİRİŞ14.02.2012 09:25
  • GÜNCELLEME14.02.2012 09:25

Bugünlerde gündemimizle de alakadar çok önemli bir film sinemalarda oynuyor. Adı Köstebek. Soğuk Savaş döneminin casusluk öyküleri deyince akla ilk gelen ismi olan John Le Carré’ın Tinker, Tailor, Soldier, Spy ( Tenekeci, Terzi, Asker, Ajan diye çevirebilirsiniz) adıyla yazdığı dünya çapındaki bu ünlü roman İngiliz istihbaratının beş tepe yöneticisinden birinin Ruslar adına çalışmasını konu ediniyor.

Budapeşte’deki operasyonda Ruslara karşı başarısız olan İngilizler içeride bir köstebek olduğunu anlıyorlar. Ve film bu köstebeğin kim olduğunu bulmaya çalışan İngiliz istihbaratı MI6’nın çalışmalarına odaklanıyor. (Meraklısına not: Orijinal romanda Hong Kong’da geçen bölümler filmde İstanbul’da geçiyor. Hem filmin hem de romanın pür dikkat gerektirdiğinin de altını çizelim.)

Kendisi de bir zamanlar MI6’ya çalışmış, gerçek adı David John Moore Cornwell olan John Le Carré’ın bu romanı aslında gerçek bir olaya dayanıyor. Görev yaptığı dönemde çifte ajanlıkla suçlanan Kim Philby’nin gerçek hikayesi bu roman. Yani İngiltere gibi güçlü bir devlettin istihbaratının en tepesinde hainlik mevcut.

Bugünlerde PKK’nın şehir yapılanması olan KCK soruşturmasını yürüten savcılar (kendileri görevden alındı) KCK’yı organize ettikleri gerekçesiyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve eski Müsteşar Emre Taner’in de içinde olduğu dört MİT görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Elbette hiç kimse devletin istihbarat kurumları dahil üst düzey kamu görevlileri sorgulanmaz demiyor. Ama iş bu kadar ele yüze bulaştırılmamalıydı.

Savcı istese bu işi Başsavcılığa bildirir, Adalet Bakanı’yla görüşülerek bu iş medyaya sızmadan halledilebilirdi. Ne var ki Emniyet işi medyaya servis ederek sanki ne olup bittiğinden kamuoyunun haberi olsun ister gibi bir tavra büründü. Sonuçta iş elinde patladı ve KCK operasyonlarını yapan bazı polis şeflerinin görev yerleri değiştirildi.

Peki savcının elinde gerçekten ciddi deliller var mı, yoksa iktidar mücadelesinde kurumlar arasında güç paylaşımı mı yaşanıyor? Bir kere biliyoruz ki Hakan Fidan Başbakan’a çok yakın bir isim. Türkiye’deki Ergenekoncuların hamisi olan ve ABD’deki neo-conlarla sıkı bağları olan MOSSAD da Fidan’ı istemeyenlerden. Çünkü MOSSAD bugüne dek Türkiye’de ne olup bittiğini hep biliyordu. Nerden mi? İçerideki adamlarından (!) Ayrıca ABD’li gazeteci Seymour Hersh’ün vakti zamanında iddia ettiği gibi MOSSAD alttan alta Kuzey Irak’ta de facto bir Kürt devletinin kurulmasını hep destekliyordu. Dediği oldu da. Öte yandan Öcalan’ı Suriye’nin kucağında yıllarca besledi MOSSAD. Bütün bunları yaparken CIA’den de ciddi yardımlar alıyordu.

Yeniden konumuza dönersek, kim ki Fidan hakkında yakalama kararı çıkartıyorsa bu işi Başbakan’a kadar götürebilirdi. Neticede Oslo görüşmesi Başbakan’ın onayıyla gerçekleştirildi. Yıllardır bir türlü sonlandıramadığımız Kürt meselesinin arka planı hep PKK’ya çıkıyordu. Mecburen hükümet PKK’yla resmi yıllardan olmasa bile gayri resmi yollardan görüşmek zorunda kaldı. Hem PKK hem KCK hem de Kürt meselesini halletmek için atılan bütün olumlu adımlara ihtiyaç var.

Tabii devletin her kurumu atılan bu olumlu adımları farklı yorumlayabiliyor. Türkiye gibi bir ülkede niçin derin devlet olmadığının en güzel kanıtı bu son yaşadığımız olaydır. Eğer Oslo’da PKK’nın tepe isimleriyle MİT yetkilileri Başbakan’ın onayıyla görüşüyor ve bu görüşme birileri tarafından basına sızdırılıyorsa devletin derin yapılanmasında sorun var demektir.

Ayrıca bir şey daha demektir: İstihbarat teşkilatınızda köstebek (ler)  var demektir.  Ve devlet bu köstebekleri bulmak zorunda.

Savcıları, polisleri görevden alarak işin görünen kısmını halledebilirsiniz, hallettiniz de. Ama içerideki sorunu çözemezseniz sıkıntı başka şekilde kendine gösterir. Bu da gösteriyor ki, MİT’in içinde başka bir klik var. Bu kliğin amacı ne olabilir? Ya PKK bitmesin istiyordur ya da yerli değildir ve başkasına hizmet ediyordur.

Bu son yaşadığımız olay Emniyet-MİT çatışmasıysa ben bunu bir vatandaş olarak çok dert etmem. Neticede siyasi irade bunu halledebilir. Ama her iki kurumun içinde hain ya da çifte ajanlar varsa sıkıntı var demektir. Emniyet Müdürlüğü Dış İlişkiler sorumlusunun ABD Büyükelçiliğine Ergenekon soruşturması hakkında bilgi verdiği de söyleniyor. Doğru mu yanlış bilmiyorum. Umarım yalanlanmıştır. Şayet doğruysa herkes boşuna konuşuyor demektir.

İngiliz istihbaratı kendisine hainlik edeni nasıl cezalandırıyor, onu filmde izler, kitapta okursunuz. Bizde hain varsa, bulup çıkarmak o kurumun boynunun borcudur. Unutmayalım ki, her güçlü istihbarat teşkilatı bizim gibi kritik bölgedeki ülkelerin belirli mevzilerine mutlaka ajanlarını yerleştirirler. Soğuk Savaş dönemi böyleydi. İnşallah şimdi böyle değildir.

Cem Küçük - Haber 7
cemkucuk@gmail.com
twitter.com/cemkucuk55
facebook.com/cemkucuk1

Yorumlar4

  • Cafer UÇA 12 yıl önce Şikayet Et
    NEDEN KONUYU HEP İDEOLOJİK TARAFGİRLİKLE YORUMLARSINIZ.. Murat Ertürk kardeşim: Savcılarımızın yaptıkları yanlışın da ötesidir. MİT e karşı yapılan suçlamaların doğru olma ihtimali yüksektir. Emniyetin yakaladığı sonrada bir MİT yetkilisini adamımızdır diyerek dışarı çıkarttıkları da doğrudur. SORUN BURADA BU SUÇLULARI ALAN HANGİ MİT GÖREVLİLERİ ve KİMDEN EMİR ALARAK BU İŞLEMİ YAPMIŞLAR. Bunun araştırılması yapılmadan doğrudan doğruya MİT in başındakilerin hedef alınması. BAŞBAKANIMIZA ve HÜKÜMETE DEĞİL de KİMEDİR. Rütbeli asker (astsubay ve subay) ile rütbesiz askerlerin işledikleri veya işleyecekleri suçlardan dolayı Genel Kurmay Başkanı na suçlu muamelesi yaparak sorgulamak doğrumudur? (Sayın İlker Başbuğ kendi yapmış olduğu icraatlardan dolayı yargılanıyor, bunun anormalik neresinde.) Kaldı ki o MİT ajanları ve personeli ne zaman kimler işe almıştır. YAPILMAK İSTENEN ÜZÜM YEMEK Mİ? YOKSA BAĞCIYI DÖVMEKMİ? (Savcılar Biz o kadar saf mıyız) DİYORLAR HAKLILAR, KİM DEMİŞ SAVCILAR SAF DİYE TOPLUMU SAF YERİNE KOYUYORLAR. SORUN BURADA DEĞİLMİ?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Murat Erturk 12 yıl önce Şikayet Et
    Ezber üzerinden yorum yapmışsınız. Endişenize katılıyorum ama bazı yorumlarınıza değil. OSlo görüşmesini soruşturan YOK. Bu kadar da ezbercilik olmaz. İkincisi, eğer Hakan Fidan dışında MİT'İn bütün tepe yönetimi hala eski yönetim kadrosuysa nasıl emin olabiliyorsunuz Msdd'ın vsnin artık haber almadığından. Hakan Fidan iyi de bu kadar da abartılacak ne yaptı? Kamuoyunun bilmediği neyi biliyorusnuz? Savcı konusunda haklısınız. Gayet makul şekilde başvurabileceği bilgiyi medya üzerinden savaşa çevirdi. En yanlış yorumunuz da bir ezber. Hedef başbakanmış. O zaman Erdoğan'ın atadığı kimseyi eleştireyecez soruşturamayacaz demektir ki ne anladık biz ileri demokrasiden. Başbakana gider diyenler Başbakan ile cemaat kapışsın isteyenlerdir. Onların ürettiği ezbere kendinizi fazla kaptırmışsınız.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    MİT-KCK-PKK. Birileri MİT-PKK-KCK iç içe çalıssın istemiş malesef....Suçlular bulunacak ama başbakan bir izin verse!
    Cevapla
  • Hasan Seyre 12 yıl önce Şikayet Et
    iki ay önceki yazınıza yorum yaparken... Kandile sorti yapacak Pilotlar bile cezalandırılacak demiştik. tarih tekerrür etti ve Uludere pilotları savcılık karşısına çıkarıldı. Irakta ise bir milyon insanı öldüren amerikalılar ise gururla yeryüzünde geziyor!!!. Bu saatten sonra askerlerin insiyatif kullanacaklarını sanmıyoruz. yakında genelkurmay, İktidardan sivil irtibat uzmanı isteyecek. Tüm operasyonları Başbakanın atadığı sivile imzalatacaklar. herkese duyrulur. İnsiyatif alacak siviller aranıyor. Bir emriyle insanlar ölecek sivil. Aynen Bir zamanlar Çatlıların ve Ağarların yaptığı gibi.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat