Faiz Lobisi ve Financial Times!

  • GİRİŞ30.03.2012 07:35
  • GÜNCELLEME30.03.2012 07:35

Türkiye ekonomik olarak çok kötü yıllar geçirdi. Sürekli siyasi istikrarsızlık, darbeler, askeri vesayetin düzene hakim olması ekonomik kalınmayı hep geciktirdi.

Türkiye Demokrat Parti’nin 1950-57 arası döneminde yüzde 6, Adalet Partisi’nin 1960-65 döneminde yüzde 5, Anavatan Partisi’nin 1983-87 yılları arası yüzde 6 büyüdü. Özal Cumhurbaşkanı olduğu 1989 yılından sonra ülkede siyasi kaos eksik olmadı.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılına kadar 13 yıllık dönem heba edildi. Özellikle 1990’lı yıllar tam bir çıkmaz sokaktı. Türkiye ekonomik anlamda esas çıkışını 2002 sonrası yaptı. Yüzde 8’lik bir büyüme yakalandı. Avrupa ülkeleri krizle boğuşurken Türkiye’nin büyümesi herkesin ilgi odağı oldu.

Ekonominin büyümesi tabii bazı kesimleri rahatsız etti. Bunların başında içerideki faiz lobisi geliyor. Kazancını üretimden değil faizden elde eden bu grup eski düzen geri gelsin diye çeşitli çığırtkanlıklar yapıyor ama boşuna.

Hatta bu faiz grubu hükümet IMF’yle anlaşsın diye çalgı çengi yaptı, ancak muvaffak olamadı. Eğer hükümet IMF’yle anlaşsa gelecek para faizcilerin bankalarına yarayacaktı. Faiz lobisinin bir de yurtdışı ayağı var.

Yurtdışı ayağının da bazı yayın organları var, Financial Times gibi, Economist gibi. Bu iki yayın organının merkezi Londra’dır. Londra dünyanın finans merkezi konumundadır. Ayrıca çeşitli hedge fonlar buradan idare ve kontrol edilir.

Dün Financial Times’da “Türkiye’nin Gaddar Hükümeti” başlıklı bir haber yayınlandı. Bu habere göre Başbakan Erdoğan daha da otoriterleşiyormuş. Bak sen! Peki şaşırdık mı bu habere? Elbette hayır. Türkiye’yi askerlerin yönettiği, siyasetçilerin piyondan öteye geçemediği dönemde faiz lobisi ve yurtdışı ortakları Türk ekonomisini söğüşlerken akıllarına hiç demokrasi gelmiyordu bu arkadaşların.

Mesela 28 Şubat’ta mevcut hükümet illegal yollarla devrilirken gıkları çıkmıyordu. Bunlara alışkınız tabii.  İçerideki Ergenekoncu kafa, faiz lobisi, yurtdışı fonlar, ABD’deki neo-conlar ve İsrail sağı aynı zihniyetin tezahürüdür. Ve bu gruplar birbirleriyle sırdaştır, dosttur. Biri Türkiye karışsın, siyasi istikrar olmasın ister; biri siyasi istikrarsızlıktan yararlanarak servetine servet katmak ister; birileri bölge karışsın diye umarak daha çok silah satmak ister.

Yani anlayacağınız meselenin özü ekonomiktir. Financial Times ne zamandan beri demokrasi özlemi duymaya başladı acaba? Yoksa bir yerlerden emir alıp artık ekonomisini hortumlayamadıkları Türk hükümetine ayar mı vermeye çalışıyor? “Hımm, sen bana istediğim faizi vermezsin ha, ben de seni otoriter ilan ederim” demenin başka yolu bu.

Yalnız bu grupların atladıkları bir gerçek var: Türkiye artık eski Türkiye değil. Her şey sorgulanıyor. Yanlış yapanın gözünün yaşına bakılmıyor. Öte yandan Anadolu sermayesi de hızla gelişiyor. Dünyayla rekabet ediyor. Mallarını her yere satıyor. Türk ekonomisi hiç olmadığı kadar iyi yolda. Bu demek değil ki, her şey güllük gülistanlık. Ama insanlar artık daha iyimser.

Financial Times’ın haberine benzer haberler zaman zaman Economist’te de çıkıyor. Bunlar kimseyi yanıltmasın. Türkiye büyüdükçe bu tür haberlere, provokasyonlara hazırlıklı olmalı.

İçeride de her daim tetikte olmak lazım. Çünkü Ergenekoncu kafa hazırda bekliyor. Faiz lobisi de ülke karışsın diye dua ediyor.

Türkiye bu saatten sonra artık geriye dönemez. Genç ve dinamik nüfusa sahip, hızla büyüyen ülke dünya için cazibe merkezi haline geliyor. Bu durum herkesin hoşuna gitmez. Eski çıkarları biten gruplar ülkeyi kaosa sürüklemekten imtina etmezler. Financial Times’ın haberini biraz da böyle görmek lazım.

Cem Küçük - Haber 7
cemkucuk@gmail.com
twitter.com/cemkucuk55
facebook.com/cemkucuk1

Yorumlar7

  • saffet sancak 12 yıl önce Şikayet Et
    .... Yurt dışındaki yazılar gülünç olmaktan öteye anlam taşımıyor.Ben bu yazıların iyice kendilerini itibarsızlaştırdığına inanıyorum.evet kaybeden biri ve birileri var inandırıcılıkları kalmadı. Aslında bu haberlerin katkısı da yok değil böylelikle büyük oyunun farkına varıyoruz.Birbirini şahit göstererek görmedikleri olayı anlatırken birbirlerini işaret ediyorlar.Financial Time s bu analizi yaparken haber kaynağı Türkiye, Aynı biçimde Türkiyede kaynakta yurt dışından görüntümüz bu diyerek Finansal Times kaynak gösteriyor ve biz bunu yedik.Gerçekten kimse yemiyor ve sadece gülüyoruz.Hani uyanık olmak lazım falan da demiyorum çünkü uyanık olması gerekenler aynı bayat senoryoyu sürekli vizyona sürenler olmalı ve biraz yaratıcılık diyorum.Alt yazısız ve işaretsiz senaryolar diliyorum. Ülke kötüye gidiyorsa o zaman ingilizler yatırım yapmasın ve gelmesinler diyeceğim ama onlarda biliyorlar ki Türkiye yatırım için ideal ülke.
    Cevapla
  • eflatrun 12 yıl önce Şikayet Et
    altında olsa olmaz. Altın paraya da geçsek gümümüş paraya da geçsek olmaz. Bu kadar ağır vergi yükü ile ne rekabet edebiliriz. Ne aç karnımızı doyurabiiliriz. 89 tane vergi bu ne ya, tayyip erdoğan topladığı bu vergilerle 10 tane türkiye yeniden kurulur.
    Cevapla
  • kerim harman 12 yıl önce Şikayet Et
    altın paraya geçelim faizin üst sınırını devlet belirlesin. altın paraya geçelim. faizin üst sınırını devlet belirlesin. Zenginlerin fuzuli harcamaları vergiden düşülmesin. zengin de vergi versin. Bunları yapmayı bırak söyleyecek siyasetçi trafik kazasında gider. bence
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • and 12 yıl önce Şikayet Et
    müslüman düşmanı. çünkü onlar islamı müslümanları sevmiyorlar müslümanları yıkmak yakmak için parçalayıp bölüp eziyor öldürüyorlar.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • necdet kızılırmak 12 yıl önce Şikayet Et
    esas çıkışını 2002 sonrası yaptı. Yüzde 8’lik bir büyüme yakalandı.. Bu büyümeden emekliler nasibini alamadı, güya emekliler arasında fark kaldırıldı ama neyin ne olduğu hâla belli değil, nasipse 2013 yılında belli olacak. 4+4+4e karşı olanlar sopayla mecliste ve sokakta dize getirilmeye çalışılıyor !!!
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat