Doların nisan ayı görünümü

  • GİRİŞ21.04.2009 18:33
  • GÜNCELLEME21.04.2009 18:33

USDTRY NISAN AYI GORUNUMU
 
Nisan ayı başından itibaren piyasalar üzerinde düzeltici etki yaratacak nitelikte olmayan bir çok veri sayesinde yalancı bir bahar havasında dünya çapında olumlu hava gözlemlendi. Bu olumlu hava Türkiye’de olduğu gibi hemen tüm menkul kıymetler endekslerine de yansıdı.

Kriz başlangıcından sonra uzun süre yatırımcısının yüzünü güldüren Dolar da bu olumlu havadan negatif yönde etkilendi. Gelişen piyasalarda son iki hafta yerel para birimleri Dolar'a karsı ciddi anlamda güç kazandı. Mart ayı başlarından itibaren önce ivmesini yitiren Dolar sonra da yılbaşından beri görmediğimiz 1.50'li rakamlara geri döndü.

Dolar’ın TL'ye karsı güç kaybı diğer tüm major para birimlerinde de gözlendi. Gelişen piyasalarda son iki hafta içinde yerel para birimleri Dolar'a karsı ciddi anlamda güç kazandi. Bu süreçte Türkiye ile ayni durumda bulunan ülkeler arasında parasının değeri en stabil kalan ülke Türkiye idi. Fakat Nisan ayı ortalarına geldiğimizde tüm piyasaların olumlu beklentiler içinde oldukları göstergeler bir bir yatırımcının moralini bozarak, hiç de beklenildiği gibi bir bahar esintisi geldiği yönünde değildi.
 
Ekonomistlerin ve finansal analistlerin yılı 4 çeyreğe bölerek yaptıkları araştırmalar sonucu yüzle şilen veriler yılın geri kalanı için fikir sahibi olmamızda bize yardımcı oluyor. Geride bıraktığımız ilk çeyrek sonrasında hiç de iç açıcı olmayan bir tabloyla karsılaştık.

Krizin bas aktörlerinden olan bankalarla ilgili negatif havanın biraz olsun dağılmasıyla birlikte, öncelikle Dow endeksin de sonra da bunun yansıması olarak IMKB endeksinde toparlanma yaşadık. Fakat bankalardan ardı arkasına gelen zarar açıklamaları ve bunu takip eden şirket bilançoları üzerindeki kayıplar endekslerin dayandıkları veya üzerinde tutunmaya çalıştıkları destek ve direnç seviyelerine şüpheyle yaklaşmamıza sebep oluyor.

Öncelikle Dow'un 8000 üzerinde tutunuşu IMKB endeksinin de 30000 direncine doğru yükselmesine ve borsanın bir nebze canlanarak dövizden çekilmelere sebep oldu. Bu hareket yerel para birimimiz TL bir suredir güç kazanmasına ve 1.50'li seviyelerin tekrar görülmesine sebep oldu. Ta ki USD TL’nin fiyatı 1.55'lere gerileyene kadar bu pozitif hava sürmeye devam etti fakat bu asamadan sonra yatırımcının ertelediği banka kaygıları ve şirket bilançolarındaki zararlar kısa suren olumlu havanın yine kısa surede dağılmasına sebep oldu.

TL'nin güç kaybı üzerinde IMF müzakere surecinin uzaması da önemli bir etken olacağa benziyor. Ayrıca TCMB'nin beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitmesi ilk etapta olmasa da daha sonra piyasa üzerinde etki etmeye başladı ve bu süreç de devam edeceğe benziyor. 
 
Tüm bu verileri göz önünde bulundurarak ve teknik açıdan da USDTL paritesine göz atacak olursak 1.55'in altında bekleyen 1.47 desteğinden bir hayli uzaklaşmış bulunuyoruz ve 1.50'nin altındaki fiyat hareketleri şimdilik ertelendi gibi gözüküyor. 

Son durumda 1.66-1.67 seviyelerinde hareket eden fiyat yakin zamanda 1.69 direncini görebilir ve 1.70 psikolojik seviyesinin test edilmesi durumunda tekrar 1.74'lu fiyatlarla yüz yüze gelebiliriz. Önemli bir direnç seviyesi olan 1.7400'un görülmesi durumunda ise tekrar önlemler alınarak USDTL kotasyonu aşağılara çekilebilir. 

Can UYANIK / Teletrade finansal danışmanı / Haber 7
www.teletrade.com.tr

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat