Goebbels, Freud, Biden ve ‘Yeni Dünya’ Savaşı

  • GİRİŞ05.10.2014 09:03
  • GÜNCELLEME05.10.2014 09:30

Politik uğraşla ya da politik hamlelerle varılması yıllar sürecek menzillere savaş ile birkaç ayda ulaşılır. Savaşta diplomasinin dolambaçlı, ikiyüzlü dili de yoktur; kesindir söylenen, savaş diplomasisi de genel stratejinin taktik evreleri için devreye girer.

Savaş korkunç ve insanlık dışıdır; insana ait bir şey yoktur savaş sürecinde ama silahların kaldırdığı toz-duman arasından her şey, normal zamanlara göre, daha net gözükür. Savaşın dünyası siyah ve beyazdır; gri yoktur, gri belirsizlik anlamına geldiği için gri olan her şey iki taraf için de düşmandır ve bütün büyük savaş süreçlerinde gri olanlar ilk kaybedenlerdir aslında.

Yeni paylaşım savaşı

Şunu artık kabul edelim; Ortadoğu’dan başlayan yeni bir paylaşım savaşının içindeyiz. Bu savaşın kendine özgü orduları, stratejileri, taktik evreleri ve ekonomisi var.

Geçen gün IŞİD, Kobane’ye saldırırken haber ajansları, kentin kenar mahallelerine yaklaşan IŞİD tanklarından açılan ateşi, fotoğraf ve video olarak dünyaya servis ediyordu. Peki IŞİD’a karşı savaştığını iddia eden ABD ya da koalisyon uçakları, saatlerce aynı bölgede konuşlu ve ateş halindeki bu tankları neden vurmadı? İşte bu soru çok önemlidir ama dahası var; geçen pazartesi günü ABD savaş uçakları, IŞİD’ı vurmak bahanesiyle, Telabyad’daki petrol ve enerji tesislerini yerle bir etti.

Şimdi ABD şunu çok iyi biliyor; IŞİD ne geleneksel düzenli ordu ne de geleneksel bir gerilla örgütlenmesi; bu yapı, patronunun kendisine gösterdiği hedeflere saldıran ve ele geçirdiğinde elinde tutabildiği kadar tutan ama hedefi -bu hedef bir kasaba, bir tesis vb olabilir- elinde tuttuğu sürede moral ve fiziki olarak yok eden paramiliter bir örgüt. IŞİD, yerel dinamiklerden tabii ki güç alıyor ama yerele oturmuyor, tam aksine oraya aykırı. IŞİD’ın lider kadrosunun çoğunu Saddam ordusunun üst düzey komutanları oluşturuyor. Bu unsurlar, ABD işgali zamanında, büyük ihtimalle işbirliği yapan dejenere ve ele geçirilmiş kişilikler. Yani böyle bir yapı, bir enerji tesisini ele geçirirse orayı imha edecektir kısa sürede; orayı iktisadi olarak uzun süre kullanamaz. ABD uçaklarının, IŞİD’ın elinde diye bir enerji tesisini yok etmesi aptallık değilse şu: ABD ve IŞİD’ın Irak ve Suriye coğrafyasındaki işlevi ve görevi aynı.

Devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat