Libya: Osmanlı dominosu ve Bingazi'deki kan davası
- GİRİŞ22.02.2011 06:21
- GÜNCELLEME22.02.2011 06:21
Önce Tunus, sonra ve en önemlisi Mısır ve şimdi de Libya.. Domino taşları gibi, baskı rejimleri birbirlerinin üzerine devriliyorlar. Özellikle Mısır’dan sonra yaygın soru, bunun bir ‘domino etkisi’yle tüm Arap dünyasını, Ortadoğu’yu kaplayıp kaplayamayacağıydı.
Üç komşu ülke
Libya ile birlikte, en azından Kuzey Afrika’nın bir bölümünde ‘domino etkisi’nden söz edilebilir; en azından Ortadoğu-Arap dünyasının o bölümü açısından bir ‘Osmanlı dominosu’ndan söz edebiliriz.
Birbirine komşu üç ülkenin her üçü de yüzyıllar boyu Osmanlı toprağıydı. Bunlara ek olarak bir de Cezayir’den söz edilebilir ama orası, 19. yüzyılın ilk yarısının ilk döneminde Fransızlar tarafından ele geçirilmiş, İstanbul’un yönetimi ve etkisinden çok önceden çıkmıştı.
Balkan Savaşı tehdidi
Libya, Balkan Savaşı tehdidi üzerine, 1911’de elden çıktı. İtalyan işgali altına girdi. Tunus ve Mısır’a oranla en son yitirilen Kuzey Afrika toprağıdır, Osmanlıların ‘Trablusgarp’ vilayeti, bugünkü Libya.
Bir yanı Tunus, diğer yanı Mısır olan ülkenin –hele başında 42 yıllık bir Kaddafi diktası varsa- iki yanındaki büyük altüst oluştan etkilenmemesi düşünülemezdi.
Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz
(Cengizç Çandar - Radikal)
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol