Apple iphone 5S ve 5C etkinliğinden ilginç notlar

Geçtiğimiz haftaki iPhone tanıtımı, teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesiydi. Apple'ın San Francisco'daki merkezinde yapılan tanıtımla eş zamanlı olarak Berlin, Tokyo ve Pekin şehirlerinde özel etkinlikler gerçekleştirildi.

  • GİRİŞ16.09.2013 09:58
  • GÜNCELLEME16.09.2013 10:47

Bir teknoloji yazarı olarak Zaman Gazetesi adına Berlin'deki etkinliğe katılma fırsatı buldum. Ayrıca Haber7 okuyucuları için de bazı notlar aldım.

- Etkinlik mekanı olarak Berlin'in Kurfürstendamm caddesindeki Apple Mağazası seçilmiş. Burası tarihi bir sinema salonuyken tarihi dokuya zarar verilmeden baştan aşağıya yenilenmiş.

- Salonda güvenlik üst düzeydeydi, sadece kaydı olanlar etkinlik bölümüne alındı. Avrupa medyasından 200'e yakın basın mensubu davet edilmişti.

- Apple gizliliğe çok önem vermesiyle meşhur. Etkinlik mekanına geldiğimizde bile yetkililer bize iPhone tanıtımı yapılacağını söylemedi, bunu sadece tahmin ediyorduk.

- Girişte üç ayrı güvenlik kontrolünden geçtik. Bir ara salondan genel görüntü almak için yüksek bir merdivene çıktım ama hemen bir görevli gelip beni uyardı. Meğer o merdivenlerin arkasındaki odada yeni iPhone'lar duruyormuş ama bizden sır gibi saklandı.

- Yerel saatle tam 19:00'da ışıklar kapandı ve heyecanlı bir aksiyon filmi izler gibi San Francisco'daki sunumu izlemeye başladık. Sunum boyunca salonda klavye sesleri yankılanıyordu. Yüzlerce gazeteci salonda olan biteni canlı olarak web bloglarından aktardı.

Apple'ın ürün tanıtımları ders olarak okutulmalı

- Apple'ın tasarıma verdiği önem kadar sunumlara da çok önem veriyor. Sahnedeki her cümle, fotoğraf, slayt ve video ustaca tasarlanmış. Basit, sade ama net mesajlar var.

- Son dakikaya kadar büyük bir gizlilik içerisinde saklanan ürünler, sunum içerisinde adım adım anlatılıyor ve izleyenler bir dakika olsun sahneden gözünü alamıyor.

- Sunumun sonunda tanınmış bir şarkıcı veya grup sahne alıyor. Böylece hem etkinlik keyifli bitiyor hem de basın mensupları haberlerini toparlıyor. Bu sefer ki konuk Elvis Costello'ydu.

- Bu sunum tarzı, Steve Jobs'tan kalan bir gelenek. Jobs bu işte öylesine usta ki 90'lı yıllarda yaptığı sunumlar bile YouTube'da hala popüler.

Bu sefer bir değil iki yeni iPhone var

 - Yeni iPhone'ları tanıtan görevliler çok iyiydi. Belli ki çok önceden eğitim almışlar. Buna rağmen ürünlerin gizli kalması büyük başarı.

 - iPhone 5S Apple'ın yeni amiral gemisi. Tasarım olarak 5'ten farklı değil ama altın, gümüş ve uzay grisi olmak üzere 3 renk seçeneği var.

 - Cihazın asıl farkı içeride. 64 bit destekli A7 işlemcisi masaüstü bilgisayarlardan daha iyi.

 - M7 adı verilen yeni bir hareket işlemcisi var, ne zaman hareket halinde olduğunuzu anlıyor. Bu sayede çok ilginç spor ve sağlık uygulamaları geliştirilebileceği gibi gereksiz pil harcanmasının da önüne geçilecek.

 - Parmak izi okuyucusu ilginç bir teknoloji. Artık siz yokken kimse iPhone'unuzu kurcalayamayacak. Her seferinde şifre girmek yerine parmak okutmak kulağa hoş geliyor. Güvenlik çok önemli. Apple parmak izi bilgisinin cihazda kaldığı garantisini veriyor.

 - iPhone 5C teknik olarak 5'in hemen hemen aynısı. Eğlenceli bir telefon. Ayrıca 6 farklı renkte kılıfla geliyor.

 - Yeni iPhone'lar 20 Eylül'de ABD ile birlikte 9 ülkede satışta. Resmi olarak Türkiye'ye gelişi ise Aralık ayını bulacak.

Apple'ın en büyük artısından (şimdilik) mahrumuz

 - Apple'ın en büyük artılarından birisi Apple Mağazaları. Bambaşka bir tasarım ve anlayışa sahip olan bu mağazalarda gezmek bile büyük keyif.

 - Burada ısrarcı satıcılar yok. Wi-fi ücretsiz. Apple müşterisi olmasanız bile ücretsiz atölye çalışmalarına katılabilir, öğretmenseniz öğrencilerinize özel çalışmalar yaptırabilirsiniz.

 - Apple Store iPhone uygulaması ile mağazadan alışverişinizi yapıp, kimseyle konuşma ihtiyacı bile duymadan çıkabiliyorsunuz. Mağazada sıra bekledim veya satıcı benimle ilgilenmedi derdi yok.

 - Apple Mağazaları'ndan aldığınız bir Apple ürünü belirli bir süreye kadar dünya üzerindeki tüm Apple Mağazalar'ında garantili.

 - Diyelim ki ABD'den bir iPhone aldınız, eğer garanti süresi içindeyseniz arıza durumunda Berlin'deki Apple mağazasından cihazınızı yenileyebilirler. Üstelik faturaya da ihtiyaç yok, çünkü her şey sistemde kayıtlı.

 - Bu birinci sınıf servis anlayışı malesef henüz Türkiye'de yok. Türkiye'deki iPhone tedarikçisi "Genpa" uluslararası garantiyi kabul etmiyor. Türkiye'den aldığınız bir cihaz, Berlin'de garanti altındayken, Berlin'den aldığınız cihaza "Genpa" garanti vermiyor.

 - Bir gün Apple Türkiye mağazası açılırsa, biz de bu tür sorunlardan kurtulabiliriz.

Twitter'da kitap okuma projesi

Tanık Hukuk Topluluğu adıyla biraraya gelen üniversite öğrencileri Twitter'da ilginç bir kampanya başlattı. Okuyup altını çizdikleri kitap sayfalarını @okudumcizdim hesabı üzerinden Twitter'da paylaşıyorlar. Kısa sürede 4 binden fazla takipçiye ulaşan hesabın amacı hem kitap okumayı teşvik etmek hem de bilgi paylaşımını arttırmak. Üstelik proje sadece Twitter'la da sınırlı değil, 10 kişilik okuma grupları oluşturan gençler, okudukları bir kitabın yazarıyla da biraraya geliyor. Kitapları seviyorsanız @okudumcizdim hesabını takibe almakta yarar var.

Seyahat meraklıları için yepyeni bir platform: Gowime

Eğer profesyonel turlara katılmak yerine, çantasını alıp kendi isteğine göre seyahat etmeyi sevenlerdenseniz Gowime'ı mutlaka incelemelisiniz. Gowime seyahat odaklı yepyeni bir sosyal ağ. Bu ağ üzerinde tanıştığınız bir arkadaşınızın evinde ücretsiz olarak konaklayabiliyor veya arkadaşınızı kendi evinizde misafir edebiliyorsunuz. Bu sayede değişik şehirlere ait farklı tecrübeler edinmeniz ve seyahatlerinizi daha eğlenceli hale getirmeniz mümkün.

Uluslararası seviyede hazırlanmış olan bu projenin fikir babası ise gelecek vaadeden bir Türk grafik tasarımcı ve girişimci olan Ahmet Bülbül. Henüz deneme aşamasındaki projeye www.gowime.com adresinden erişebilirsiniz.

Deniz Ergürel - Haber 7

www.denizergurel.net

@denizergurel

ergurel.deniz@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat