Girişimcileri başarılı kılan üç önemli özellik

  • GİRİŞ02.10.2013 09:05
  • GÜNCELLEME02.10.2013 09:05

Eğer bilişim dünyasına meraklıysanız Twitter, Facebook, YouTube veya Google gibi araçları gördüğünüzde eminim bir çoğunuzun aklına gelmiştir: “Vallahi bunu ben de düşünmüştüm”. 

Aslında yeni fikirler hepimizin aklına gelir ama bunları hayata geçirme şansı bulamayız. Bunun sebebi çoğunlukla fikrin kötü olması değil, o fikri hayata geçirecek girişimcilik imkanına sahip olmayışımızdır.

Hele de Türkiye gibi eğitimin teorik ve ezber düzeyinde kaldığı, “aman bir an önce okuldan mezun olup devlete veya iyi bir şirkete kapağı atayım” fikrinin yaygın olduğu bir ülkede bu imkan daha da az.

Oysa bugünün dünyasında başarılı olmanın yolu girişimci olmaktan geçmekte. Dünyanın büyük markalarının kuruluş hikayelerine baktığımızda arkalarında çok ciddi bir girişimcilik kültürünün olduğunu görüyoruz.

Türkiye'de bu kültürü yaygınlaştırmaya çalışan etkinliklerden birisi “Intel Challenge Turkey”. Bir girişimcilik yarışması olan bu programın amacı, genç girişimcilerin kurduğu ve belli bir olgunluğa erişmiş projelerin küresel pazarlara açılmasına yardımcı olmak.

Bu amaçla düzenlenen yarışmaya bu yıl 60'dan fazla proje katılmış. Yarışmada başarılı olan proje 6-9 Ekim tarihleri arasında ABD'nin Silikon Vadisi'nde düzenlenecek olan 9. Intel Global Challenge yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek. 

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve bir grup gazeteci ile birlikte yediğimiz öğle yemeğinde bu yarışmada başarılı olmuş genç girişimci arkadaşlarla tanışma fırsatı yakaladım.

Bunlardan birisi Özyeğin Üniversitesi'nde Girişimcilik Yüksek Lisansı yapan Burak Adalı'nın başında olduğu Ingenious ekibi. Ekip, evde kumandayla çalıştırılan tüm aletleri tablet bilgisayar üzerinden kontrol etmeyi sağlayan “PHI Ingenious Akıllı Ev Sistemi”ni geliştirmiş. Türkiye birincisi olan proje, Silikon Vadisi'ndeki yarışmada ülkemizi temsil edecek.

Alictus adlı ekip yarışmaya gözlemci statüsünde katılmaya hak kazanmış. ODTÜ öğrencisi Arif Emre TAŞ, Ecem BARAN ve Onur Dilek tarafından kurulan bu ekip, akıllı telefonları harekete duyarlı bir oyun kumandasına dönüştüren GamePho adlı bir uygulama geliştirmiş. Bu sayede kullanıcılar cep telefonlarını bir raket gibi kullanıp akıllı televizyonlarında tenis oyunu oynayabiliyorlar. Eğer bu proje başarılı olursa oyun konsollarına çok ciddi bir rakip olabilir.

Yemekte tanıma imkanı bulduğum bir diğer diğer proje ise Biyomod adlı hasta takip ve görüntüleme sistemiydi. Bu sistem sayesinde hastaların tansiyon, kan şekeri gibi rutin ölçümleri kolayca doktora ulaştırılabiliyor, hasta yakınları da kişinin konum ve durum bilgilerini internetten takip edebiliyor. Selçuk Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Mühendisliği'nde yüksek lisans yapan Ahmet Yıldırım, projeyi 2014 yılından sonra ticari olarak pazara sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Merak edip, Intel Genel Müdürü Burak Aydın'a 60'dan fazla projenin içerisinde nasıl eleme yaptıklarını ve bir proje ekibini başarılı kılan özellikleri sordum. Verdiği cevap “benim de fikrim var, ben de girişimci olmak istiyorum” diyen herkes için çok çok önemli…

- Kendini iyi ifade etme becerisi. Fikrinizi başkalarına en kısa, net ve ikna edici biçimde anlatmayı bilmelisiniz.

- İyi bir iş planına sahip olmak. Fikriniz ne kadar iyi olursa olsun, mantıklı bir planınız olmalı. Başarısız olabilirsiniz ama plansız olmanız kabul edilemez.

- Projenin ölçeklenebilir olması. Yani tek bir algoritma, ürün veya formül kullanarak milyonlarca insana kolayca ulaşabilecek potansiyele sahip olması. Facebook, Twitter, YouTube bunun en popüler örnekleri.

9. Intel Global Challenge'da birincilik ödülü tam 100 bin dolar. Ama sanırım asıl büyük ödül Silikon Vadisi'nin önemli yatırımcılarına projelerini tanıtma fırsatını yakalamak olacak. Bir de hayallerinin peşinden gidebilmenin o dayanılmaz keyfi…

Deniz Ergürel - Haber 7

Blog: www.denizergurel.net

Twitter: @denizergurel

E-posta: ergurel.deniz@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat